O situatie grava generalizata in sistemul medical ne-a fost semnalata recent de medicii de familie. Ca urmare, ziarul nostru a descris aceasta situatie in editia din 13 septembrie, sub titlul „Cum poate muri cu zile un asigurat sarac”. Sunt foarte multe cazurile in care un pacient asigurat este trimis la analize de catre medicul de familie, care suspec-teaza o boala grava cu parcurs galopant. Laboratoarele epuizeaza insa foarte repede fondurile primite de la Casa de Asigurari de Sanatate, de regula in primele zile ale lunii, asa ca il reprogrameaza pe bolnav pentru luna urmatoare. Intre timp…pacientul, desi este asigurat in sistem, fie plateste analizele, fie…Si de aici incolo se poate intampla orice. Daca boala se agraveaza intre timp ireversibil, bolnavul pierde lupta pentru ca sistemul asigurarilor de sanatate nu functioneaza. (Corina Gliguta)

Costica Prisecariu din Simleu traieste…la noroc
Pentru a ilustra cat de grava este situatia, revenim de data aceasta cu cazul concret al simleuanului Costica Priseca-riu. A fost refuzat de catre labo-ratoarele de analize din Zalau, pe acelasi considerent, ca nu sunt fonduri, in conditiile in care pacientul are grave probleme cu inima si are nevoie imediata de analize, potrivit medicului de familie al pacientului, Mirica Teodora. Costica Prisacariu s-a dus la medicul de familie pentru o raceala si, in urma ana-lizelor facute la plamani si la inima, a reiesit ca una din arterele de la inima este marita si ii creste tensiunea constant. Medicul de familie i-a facut bilet de trimitere la un laborator de analize pentru mai multe investigatii, in vederea stabilirii unui diagnostic cat mai urgent.
„Am fost la clinica Salvosan Ciobanca si la Haller pentru analize privind starea mea de sanatate. Ca platitor la CAS m-am asteptat sa imi pot face analizele gratuit, dar la laboratorul medical Haller mi s-a spus ca numai in 2 octombrie ma poate programa, deoarece nu sunt fonduri acum, iar la Salvosan mi s-a spus ca numai luna viitoare dupa data de 20 ma poate programa, din acelasi motiv. Avand in vedere ca nu pot sa fac acum analizele costisitoare pe banii mei, medicul meu de familie, Mirica Teodora, mi-a dat tratament medicamentos pana cand o sa pot sa imi fac ana-lizele. Eventual sa imi scada tensiunea si sa nu mai obosesc asa repede. Am sunat si la CAS si o doamna de acolo mi-a spus ca nu exista nici o solutie, decat sa imi platesc eu analizele ori sa astept. Problema este ca starea mea se poate inrautati pana la analize si peste tot mi se cer bani pentru analize. Ma simt rau, imi creste tensiunea, respir greu si obosesc foarte tare, stau inca pe picioare si, prin urmare, nu voi fi luat in seama de cei de la Urgenta. Poate daca o sa ajung in situatia sa nu ma pot ridica din pat, o sa mi se faca ana-lizele la Urgenta. Este inadmi-sibil sa nu existe un fond de urgenta pentru persoanele care au nevoie imediata de analize. Pot sa pic jos maine si nu intereseaza pe nimeni. Cu inima nu te poti juca”, spune mahnit Costica Prisacariu.

Platitor condamnat din lipsa de fonduri
Medicii de familie considera ca o solutie ar fi constituirea unui fond de urgenta al laboratoarelor pentru astfel de cazuri. Au constatat ca, de cele mai multe ori, pacientii trimisi la labo- ratoarele de analize pentru investigatii vin inapoi si spun ca nu sunt fonduri si ca nu isi permit sa plateasca pentru analize. Ca si in cazul Prisacariu, medicul de familie incearca sa tina sub control evolutia bolii prin tratament medicamentos pana cand pacientul reuseste sa ajunga la analize. Asa cum spune insa si simleuanul in cauza, este inadmisibil ca o persoana asigurata, care plateste contributia la CAS lunar, sa fie nevoit sa plateasca inca o data pentru analizele care i se cuvin gratuit. Sau, daca nu are bani, poate sa afle ulterior ca s-ar fi putut vindeca daca analizele s-ar fi facut la timp si ar fi urmat un tratament adecvat, dar ca nu mai este cazul, pentru ca a intarziat o luna, pana cand CAS a pus la dispozitie fonduri.

Casa de Asigurari de Sanatate promite ca fondul de urgenta este pe drum
Directorul CJAS, Marius Tautu, ne-a declarat vineri ca nu exista fonduri de urgenta in paraclinic. „Acest aspect nu se regaseste in legislatie. Luna trecuta a avut loc o sedinta de lucru cu CAS, unde s-au facut mai multe propuneri printre care si acesta, sa existe un fond de urgenta in paracli-nic prin reorientarea fondurilor care ajung la laboratoarele medicale de analize. Daca propunerile vor fi adoptate in aceasta toamna este posibil sa existe si un fond de urgenta. Cel tarziu la anul”, spune Tautu.