Ce face Criseniul cu 6,8 milioane de lei obtinuti de la Michelin

Comuna Criseni are in componenta satele Criseni – resedinta de comuna, Garcei si Cristur. Suprafata comunei insumeaza 3.277 hectare, din care 430 ha intravilan si 2870 ha extravilan. Conform recensamantului efectuat in 2011, populatia comunei Criseni se ridica la 2.642 de locuitori, in crestere fata de recensamantul din 2002, cand s-au inregistrat 2.443 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt romani (in proportie de 65,54 la suta). Principalele minoritati sunt cele de maghiari (28,55 la suta) si romi (4,24 la suta). Ca obiectiv turistic poate fi mentionata Biserica reformata din Cristur, monument istoric, datat din secolul al XVI-lea.

Primaria comunei Criseni – cea mai bogata comuna din Salaj – a obtinut in luna ianurie 6,8 milioane de lei (68 de miliarde de lei vechi) prin vanzarea unui teren de 20 de hectare catre compania Michelin. Dupa doi ani de negocieri, multinationala a platit 7, 95 euro pe metrul patrat, cu scopul de a-si extinde capacitatea de productie. Suma nu este deloc de neglijat, avand in vedere ca tot bugetul pe anul 2013 al primariei Criseni a fost de 9,87 milioane de lei.
Am luat legatura vineri cu reprezentantii primariei comunei Criseni pentru a vedea cum gandeste administratia locala dupa ce s-a vazut in cont cu un plus de aproape 70 la suta la bugetul local pe anul acesta si care sunt prioritatile de investitii ale primariei. Primarul comunei, Andrei Maior, nu a avut timp sa discute cu noi, insa viceprimarul Vasile Bogdan a fost amabil sa ne prezinte proiectele derulate, in ordinea importantei lor. Cele mai mari sume au fost alocate pentru canalizare, repararea unor strazi si ulite, dar si pentru construirea unor biserici.

Finalizarea lucrarilor de canalizare
„Cel mai important proiect este terminarea lucrarilor de canalizare”, spune viceprimarul Vasile Bogdan. Potrivit acestuia, canalizarea a inceput in 2007, odata cu Ordonanta de Guvern Nr. 7, iar in prezent, primaria se ocupa de inventarierea lucrarilor efectuate de constructori. Vasile Bogdan mai spune ca „pentru a se termina lucrarile de canalizare in Criseni, este necesar un proiect suplimentar, prin care se va stabili modul de racordare a tuturor caselor la canalizare”. Din cele declarate de viceprimar, constatam ca s-a facut docu-mentatia de catre proiectant, pentru a se finaliza solutia tehnica de racordare la apa a consumatorilor, iar la sfarsitul acestui an, lucrarile vor fi terminate. Consiliul Local al comunei Criseni a locat suma de 800.000 de lei.

Se cauta apa pentru strandul din Criseni
Pe vremuri, strandul din Criseni era locul in care zala-uanii mergeau „la scaldat”. Dupa ce a fost cumparat de un investitor si lasat in paragina, au urmat peste cinci ani de procese pana ce Primaria Criseni a reusit sa intre in posesia strandului. Vasile Bogdan spune ca putul existent s-a colmatat, iar primaria vrea sa foreze un altul. „Am vorbit cu o firma din Baia Mare pentru a fora un put anul acesta, iar anul viitor avem in plan sa incepem lucrarile de constructie”, ne-a declarat viceprimarul comunei. Suma alocata pentru forarea unui nou put este de 300.000 de lei, bani proveniti din cei 6,8 milioane de lei pe care com-pania Michelin le-a platit administratiei locale pentru terenul de 20 de hectare achizitionat la inceputul acestui an. Tot din acesti bani, primaria a pus deoparte 500.000 de lei pentru reabilitarea strandului. Reprezentantii primariei apreciaza ca noul strand din Criseni va fi adus la standarde europene.

Se repara strazile, se asfalteaza ulite
Criseniul s-a aflat printre cele noua comune salajene care au „prins” Programul SAPARD. Proiectul a fost demarat in 2006 si a avut drept obiectiv „Asfaltare drum comunal, strazi si ulite in comuna Criseni”. Cu banii alocati prin SAPARD a fost asfaltat drumul comunal DC 6 intre Criseni si Garcei si o parte din ulite, lungimea totala fiind de de 10,8 kilometri. Cum asta nu a fost suficient, primaria mai aloca 700.000 de lei pentru repararea ulitelor care au mai ramas. „In acest program nu s-au incadrat toate ulitele”, spune viceprimarul comunei, adaugand ca „prin hotarare de Consiliu Local, am alocat din bugetul local suma de 7 mi-liarde de lei vechi pentru repararea ulitelor ramase”. Vasile Bogdan ne-a mai declarat ca s-a turnat un strat de asfalt pe aceste ulite si ar mai trebui facute rigole.

Camin cultural si scoala in Cristur
Cele doua sate aparti-natoare comunei Criseni nu sunt neglijate de primarie. Din cele declarate de viceprimar reiese ca vor fi alocati bani din bugetul propriu al primariei pentru reabilitarea Caminului Cultural din Cristur, care sunt in curs de executie. „Lucrarile au inceput anul trecut, iar termenul de finalizare este anul viitor”, explica Vasile Bogdan. Pentru acest proiect, consilierii locali au alocat 300.000 de lei, bani din bugetul propriu al primariei.
Tot in Cristur, Primaria Criseni a acordat din bugetul local 150.000 de lei pentru a finaliza lucrarile de constructie a unei scoli, care au inceput cu fonduri alocate de la Ministerul Educatiei. „Avand in vedere ca nu ne-au mai venit bani de la Minister, am alocat din bugetul local si am incercat sa amena-jam niste sali de clasa”, spune viceprimarul din Criseni. Potrivit acestuia, „la ora actuala, scoala din Cristur functioneaza intr-o cladire a parohiei reformate”.
In planurile Primariei Criseni pentru satul Garcei se inscriu modernizarea Caminului Cultural si largirea si asfaltarea drumului comunal. Conform celor declarate de Vasile Bog-dan, consilierii locali vor aloca suma de 150.000 de lei din bugetul primariei pentru schim-barea dotarilor din Caminul Cultural Garcei. Pentru largirea si betonarea drumului, primaria pune deoparte 200.000 de lei.

840.000 de lei pentru construirea unei biserici si a unei capele
Din banii de la Michelin, Primaria Criseni a facut cadou Parohiei Ortodoxe din localitate suma de 740.000 de lei, adica aproape 7 miliarde jumatate de lei vechi. In prezent, in centrul de comuna se construieste o noua biserica ortodoxa. „Construirea unei noi biserici era necesara, avand in vedere dezvoltarea comunei si a satului Criseni”, opineaza viceprimarul Vasile Bogdan. Data fiind apropierea de municipiul Zalau, tot mai multi oraseni, dar si localnici, au ales sa isi faca o casa in Garcei sau Criseni. Viitorul lacas de cult va fi amplasat la o distanta de aproximativ 2,5 kilometri fata de cel existent.
Viceprimarul comunei, Vasile Bogdan, mai spune ca anul acesta va fi construita si o capela in localitate. Investitia se ridica la un miliard de lei vechi, bani proveniti tot din vanzarea terenului catre Michelin. „Documentatia este gata, iar in proximativ o luna se vor incepe lucrarile de constructie”, a incheiat viceprimarul din Criseni.

Dispensar medical de 350.000 de lei
De anul viitor, localitatea Criseni va avea un nou dispensar medical, iar construirea acestuia are o alocare de 350.000 de lei. Viceprimarul comunei ne-a declarat ca „in prezent, dispensarul medical functioneaza intr-un apartament al unui bloc de la primarie”. Potrivit acestuia, documentatia pentru constructia unui dispensar medical in Criseni este gata.

Baza sportiva modernizata pana la sfarsitul anului
Din veniturile rezultate din vanzarea celor 20 de hectare de teren, Primaria comunei Criseni mai are trecuta pe lista prioritatilor constructia unui teren de fotbal cu vestiare. Conform celor declarate de viceprimar, „lucrarile sunt in curs de executie si vor fi finalizate la sfarsitul anului”. Investitia se ridica la 360.000 de lei.