Obiectivul este cercetarea efectelor schimbarilor climatice asupra marii paduri boreale

rn

La initiativa directorului Gradinii Botanice din Jibou, cercetatorul Cosmin Sicora, in perioada 15 iunie – 15 iulie are loc o expeditie stiintifica complexa in Rusia, la care participa 11 cercetatori de la Gradina Botanica si de la UBB Cluj. 

rn

RO CRES 2018 (Romanian Climate Research Expedition Siberia) a intrat in linie dreapta. Cosmin Sicora, a anuntat vineri, 1 iunie, ca cei din echipa cu care va pleca in expeditie au primit vizele de Rusia.
Expeditia este una in premiera la nivel mondial, spune Cosmin Sicora, datorita complexitatii expeditiei. Din echipa fac parte cei mai buni cercetatori in plante, vertebrate si insecte, aspect care face din RO CRES 2018 o expeditie unica in lume. Obiectivul expeditiei este cercetarea efectelor schimbarilor climatice asupra marii paduri boreale.
Plecarea va avea loc in 14 iunie, la miezul noptii, de la Gradina Botanica Jibou. Cei 11 membri ai expeditiei se vor imbarca in trei autoturisme si vor parcurge 10.000 de kilometri, pana in Siberia, mai exact in orasul Vladivostok.
Echipajul de cercetatori va parcurge peste 20.000 de kilometri, dus-intors.
Consturile expeditiei se ridica undeva la 20.000 de euro, iar banii vor fi asigurati din bugetul Gradinii Botanice Jibou si al UBB Cluj. Si Primaria Jibou sprijina actiunea, dar o pot face si simpli cetateni prin donatii in contul Asociatiei "Prientenii Bradinii Botanice" Jibou. Coordonatorul expeditiei a cerut sprijin financiar inclusiv de la Consiliul Judetean, care nici nu le-a respins cererea, dar ce este cert e ca nu le-a acordat nici un leu pana in acest moment.
Dupa finalizarea expeditiei, Romania va fi mai bogata in informatie stiintifica, iar rezultatele vor fi publicate in cele mai renumite publicatii de profil la nivel international.
Expeditia face parte din activitatile dedicate Anului Centenar, activitati derulate de Gradina Botanica si de UBB Cluj, dar cantareste si contextul in care Gradina Botanica implineste anul acesta 50 de ani de la infiintare.
Cosmin Sicora are 44 de ani si conduce Gradina Botanica din Jibou de opt ani, mai exact din anul 2010.
Cel mai important premiu pe care Gradina Botanica Jibou l-a primit este cel oferit anul trecut de Academia Romana pentru deosebita activitate de cercetare stiintifica aferenta anului 2015.
"Suntem nerabdatori sa mergem si sa vedem o alta fata a Rusiei, alta de cum este ea cunoscuta. Acolo vom avea ocazia si ne vom intalni cu comunitati de romani si moldoveni stabiliti in Rusia de pe vremea celui de-al doilea Razboi Mondial", ne-a declara Cosmin Sicora, initiatorul expeditiei ROCRES 2018.
Cercetatorii de la Gradina Botanica din Jibou, in frunte cu Cosmin Sicora, au mai fost intr-o expeditie in Scandinavia in anul 2013.