Membrii Uniunii Salvati Romania (USR) Salaj isi fac "meseria" de opozanti si dezvaluie intr-o analiza, pe care o fac publica, faptul ca Primaria Zalau, condusa de Ionel Ciunt (PSD), a marit impozitele intr-o forma mascata, desi anul trecut primarul sustinea ca nu vor exista majorari de taxe si impozite. Noua zonare a orasului, stabilita de Primarie in decembrie anul trecut, a crescut de la 1 ianuarie impozitele pentru jumatate dintre locuitori, arata USR Salaj.
rn
"Actuala conducere a Primariei Zalau, promitea, inclusiv la sfârsitul anului trecut, ca impozitele si taxele locale nu vor creste. Primarul Municipiului, d-l Ionel Ciunt, spunea în ultima sedinta de CL din 2017: ,,Taxele si impozitele ramân la nivelul anului 2017, o parte din ele urmând chiar sa scada,,.
Deoarece principalele surse de venituri ale bugetului public local sunt veniturile proprii, subventiile de la stat scad, iar fonduri europene nu prea au reusit sa atraga cei din primarie, s-au gasit solutii mascate de crestere a impozitelor si taxelor. Cum? Un exemplu este noua zonare a intravilanului municipiului Zalau.
Primaria si Consiliul Local considera ca aproape 50% din strazile din Zalau sunt zone de ,,lux,,.
În intravilanul municipiului exista 4 zone: A, B, C si D, impozitate diferit, în functie de mai multi factori: distanta fata de centru, retele edilitare, îmbracamintea stradala, riscurile naturale din perimetrul respectiv.
În noua varianta de zonare, facilitati precum apa, curentul sau asfaltul cântaresc mai mult decât acum 20 de ani. Între timp, desi într-o tara europeana acestea ar trebui sa fie o necesitate, pentru Primaria Zalau au devenit un lux care trebuie impozitat mai mult.
De fapt, zonarea a fost o crestere a taxelor si impozitelor locale. Pâna in 2018, ponderea terenurilor (si implicit a locuintelor) erau în zona D, adica cu cel mai mic impozit, aproape 42% din cazuri. Brusc, orasul s-a dezvoltat sub conducerea PSD, facilitatile s-au asigurat peste noapte si, în 2018, în zona D, cu impozite mici, au mai ramas doar 27%. Acum, în 2018 ponderea terenurilor, locuintelor, în viziunea primariei, în zona de lux (cu impozite pe masura), este de 42%. Deci, practic, procentele s-au inversat peste noapte!
Sigur, pe cateva strazi au fost introduse unele facilitati. Dar nu în ,,cantitatea,, care sa justifice modificarea zonarii. si nu pe toate strazile care au ,,trecut,, în alta zona.
În marea majoritate a cazurilor, oamenii spun ca nu s-a schimbat nimic: strada nu s-a mutat nici mai aproape de zona centrala, nu au fost introduse facilitati si nici nu circula, asa, peste noapte, masinile de transport în comun pe strada lor.
De fapt, primaria a vrut doar sa obtina bani în plus pentru buget. Am intelege si asta, dar macar sa stim pe ce se duc acesti bani. Pentru ca ei ar trebui investiti tot în facilitati pentru locuitorii orasului.
Zone cu blocuri, în care de zeci de ani nu s-a schimbat nimic, sau zone cu case, în care locuitorii si-au introdus pe banii lor facilitati minime, au devenit peste noapte zone de prima categorie, cu facilitati modernizate.
Daca aceste facilitati ar fi fost introduse între timp, am întelege. Dar, de exemplu, nu stim ca pe strada Sfânta Vineri sa se fi introdus vreo facilitate noua în ultimii zeci de ani, dar impozitul va creste pentru cei care locuiesc în blocurile din aceasta zona datorita trecerii din zona B în zona A.
Nemultumirile sunt si mai mari în zonele cu case, unde impozitele sunt mai ridicate. În unele cazuri, locuitorii si-au introdus facilitati pe banii lor, iar acum s-au trezit ca le cresc impozitele si cu câteva milioane de lei vechi, deoarece ,,au facilitati de lux,,. Desi primaria în unele cazuri nu a contribuit la aceste facilitati. Este cazul zonei Strazii Morii. Aici, pe unele strazi, locuitorii si-au asfaltat pe banii lor strada si au montat stâlpi pentru iluminat public. Casele lor au trecut din zona B in zona A. Transportul in zona este deservit doar de autobuzele de pe Strada 22 Decembrie, si acestea cu program aproape neschimbat de 30 de ani, desi zona s-a dezvoltat foarte mult de atunci. Deci, nici de transport în comun, unul dintre criteriile de schimbare a tipului zonei, nu poate fi vorba", arata USR-istii salajeni.
rn
Aproape 80 la suta din strazile din zona B
au trecute peste noapte in zona A de impozitare
rn
"Ce înseamna pentru locuitori, în bani, noua zonare.
Aproape 80% din strazile din zona B au fost trecute în 2018 zona A de impozitare. Asta înseamna o diferenta în plus la impozit de 2.400 RON pe hectar.
Trecerea, de exemplu, de la zona D de impozitare la zona A înseamna o diferenta de 6.080 RON/ha. “n acest caz se afla locuitorii de pe strazile Brânduselor, Bucurestiului, Gheorghe sincai sau Ghioceilor. Simt acesti locuitori ca au facilitati de zona A?
Din zona C în zona A au trecut 7 strazi, printre care Meteorologiei si Industriei. Diferenta de impozit este de 4.429 RON/ha. Semnalasem Primariei Zalau nu cu mult timp în urma, starea infrastructurii si tocmai lipsa unor facilitati pe Strada Industriei. În raspunsul primit se specifica faptul ca deocamdata nu sunt fonduri pentru interventie si ca modernizarea zonei se va face în viitor. În schimb, au marit taxele pe aceasta zona.
Din zona D în zona B au fost trecute 11 strazi, majoritatea în cartierul Dealul Morii, dar si alte strazi: Câmpului, Merilor etc. Diferenta de impozit este în acest caz de 3.681 RON/ha.
În concluzie, desi cei care conduc orasul spuneau ca nu vor fi cresteri de taxe si impozite in 2018, un calcul sumar arata ca, practic, 50% din locuitorii municipiului Zalau platesc taxe mai mari datorita noii zonari a orasului.
Daca în unele cazuri noua zonare este justificata, în marea majoritate consideram ca este ,,fortata,, si facuta doar sa aduca mai multi bani la buget", spune USR Salaj.
rn