Ce ne poartă noroc – De la Potcoavă la Solzi de Crap (partea II)
Data trecută am acoperit 8 din cele 15 simboluri norocoase despre care vom vorbi în această serie de articole. Chiar dacă pe listă se aflau unele din cele mai populare astfel de amulete pentru atragerea banilor, de la potcoavă la clasicul trifoi cu 4 foi, astăzi vom vorbi despre alte 7 simboluri ale norocului din jurul lumii care te pot învăța cum să câștigi la păcănele.
Piatra Ochi de Pisică
Piatra prețioasă Ochi de Pisică este o amuletă norocoasă populară în cercurile amatorilor de jocuri de noroc și un talisman cunoscut pentru alungarea spiritelor rele, deochiului și altor lucruri dăunătoare. Adesea folosită în bijuterii, piatra seamănă cu ochii unei pisici și se spune despre ea că păstrează bogăția în casă prin reducerea pierderilor de bani și prin stabilizarea afacerilor.
Jucătorii de obicei poartă câte o bijuterie cu această piatră sau o păstrează în buzunar sau în portofel când joacă orice joc de cazinou.

Maneki-Neko
Maneki-Neko este un simbol japonez despre care se crede că atrage norocul și averea către proprietarul său. Se zice că această „pisică care face cu mâna” de fapt ar face semn norocului să intre în casă.
Fiind una dintre cele mai populare amulete norocoase din Asia și din lume, Maneki-Neko este de obicei plasat în saloanele de pachinko, recepțiile hotelurilor și în restaurante.
Există mai multe semnificații în funcție de care lăbuță este ținută ridicată de celebra pisică. Ridicarea lăbuței drepte înseamnă atragerea norocului și banilor, în timp ce despre cea stângă se spune că atrage clienții către afacerea proprietarului.
Semnificația din spatele simbolisticii pisicii diferă și în funcție de culorile, ținuta, și materialul purtat de Maneki Neko. Statueta este foarte populară și în China, motiv pentru care este adesea confundată cu o tradiție chinezească.

Calul Dala
Calul Dala este un simbol tradițional suedez, care datează din iarna anului 1716, în timpul unui război purtat de regele Carol al XII-lea. Conform poveștii populare, Calul Dala a salvat viețile soldaților suedezi pe parcursul iernii.
Cu toate astea, această legendă nu implică niciun fel de magie – se spune că soldații au sculptat cai de jucărie din lemn și îi împărțeau copiilor din așezări, urmând ca mamele acestora să invite apoi soldații la un castron cald de supă și la adăpost.
Astăzi, calul suedez Dala simbolizează norocul și perseverența, fiind unul dintre cele mai proeminente simboluri ale norocului din această țară. Caii Dala reprezintă, în general, demnitate, înțelepciune și putere, iar mulți le folosesc și ca farmece norocoase atunci când joacă la cazino!

Amuleta Mano Figa
Datând de pe vremea etruscilor, de prin secolul al VI-lea î.e.n., Mano Figa a fost folosit de-a lungul istoriei ca o amuletă norocoasă în multe culturi. Acest simbol reprezintă un gest făcut cu mâna, unde degetul mare este amplasat între cel arătător și cel mijlociu.
Simbolul este cel mai frecvent folosit pentru a insulta pe cineva, a respinge o cerere sau a alunga deochiul. Datorită originii sale din Europa de Sud sau Europa Latină, gestul a fost introdus de coloniști și în America Latină.
Dacă decizi să-i oferi cuiva un simbol Figa, îți urăm mult noroc! Nu toate culturile înțeleg acest gest ca pe unul pozitiv.

Picior de Iepure
Dacă te întrebi cum să câștigi la păcănele sau la alte jocuri de cazinou, unii ar spune că un picior de iepure este amuleta norocoasă ideală pentru orice jucător.
Piciorul de iepure este un simbol al norocului aplicabil în practic toate segmentele vieții, inclusiv în sfera jocurilor de noroc. Desigur, iepurele însuși nu îl consideră chiar atât de norocos.
Originile piciorului de iepure ca unul dintre cele mai populare talismane norocoase sunt incerte. Unii experți sugerează că originile acestuia sunt legate de totemism, în timp ce alții susțin că picioarele iepurelui te pot proteja de deochi, din moment ce iepurii se nasc cu ochii deschiși.
Ceea ce este clar fără urmă de îndoială este că transformarea acestui simbol într-o amuletă norocoasă a fost unul din cele mai ghinioniste evenimente din istoria iepurilor de pretutindeni.

Scarabei
Știința are niște păreri destul de stricte legate de talismane și amulete norocoase, dar trebuie să existe un motiv pentru care există astfel de simboluri în aproape fiecare civilizație din istorie. Motivul cel mai probabil este nevoia instinctivă a oamenilor de a găsi un răspuns la întrebările ridicate de mediul înconjurător, iar acest lucru este rareori la fel de bine explorat cum a fost de egiptenii antici și panteonul lor.
În cazul scarabeilor, această amuletă antică se bazează pe celebrul cărăbuș de balegă, care a simbolizat renașterea încă de pe vremea faraonilor. Fiind asociați cu viața de dincolo, pe care egiptenii puneau foarte mult preț, scarabeii erau astfel considerați și un simbol al norocului în Egiptul antic. Din acest motiv, o mulțime de oameni îl folosesc ca o amuletă norocoasă atunci când joacă la cazino, imaginea acestuia fiind preluată și de cele mai populare păcănele din lume.

Solzi de Crap
Dacă știi vreo persoană superstițioasă din Polonia, cel mai probabil ai auzit că solzii de crap sunt o amuletă norocoasă – dar nu una din alea false, ci una care chiar funcționează.
La fel ca în alte culturi din Europa Centrală, în Polonia oamenii mănâncă pește cu ocazia cinei din Ajunul Crăciunului. Apoi, în restul anului, cei superstițioși poartă niște solzi din acea noapte într-un portofel sau în poșetă, cu scopul de a atrage norocul.
Superstiția spune că acești solzi atrag bogăția, prosperitatea și norocul pe parcursul anului următor.

Dinți de Aligator
Chiar dacă nu sunt prima alegere a Zânei Măseluță, dinții de aligator sunt amuleta norocoasă preferată a multor pariori americani. Aceștia sunt – sau erau – greu de obținut, animalele fiind niște veritabili dinozauri în miniatură. Dar aceștia puteau fi, cu greu, uciși și jupuiți pentru piele și dinți, unele din cele mai profitabile investiții pe la sfârșitul anilor 1800.
Cu toate astea, în ziua de azi, niciun aligator nu este rănit pentru a obține aceste amulete – cel puțin nu legal. Între timp s-a aflat că aligatorii își pierd dinții în mod natural, iar aceștia sunt ulterior colectați și transformați în amulete de localnici.

De la horoscop la tot felul de trucuri, precum suflatul în zar sau intratul în cazinou cu piciorul drept, superstițiile legate de jocuri de noroc sunt o sursă interminabilă de distracție și curiozitate. Este fascinant să afli de unde au pornit aceste tradiții care au traversat continente întregi și cum se poate ajunge de la o simplă insectă la unul din cele mai recunoscute simboluri ale jocurilor ca la aparate din lume.