Câteva familii din Crișeni care nu au nici măcar rețea de canalizare pe stradă au primit la sfârșitul lunii mai somații de plată pentru facturile restante emise de Compania de Apă Someș pentru ”serviciul de canalizare” prestat în lunile martie și aprilie. Este vorba de aceleași familii care, în luna martie, au cerut public explicații Companiei de Apă pentru facturile emise pentru un serviciu de care nici măcar nu au cum să beneficieze deși și-ar dori… La acea vreme, Marcel Zaharia, directorul Companiei de Apă, spunea că toate familiile din Crișeni cărora li s-a facturat și canalizarea, pe lângă serviciul de furnizare a apei, vor primi facturi de stornare, adică facturi cu minus. Doar că două luni consecutive povestea facturării serviciului de canalizare a continuat, iar oamenii s-au trezit acum cu somațiile de plată în loc de facturile cu minus pentru serviciul pe care le-a fost imposibil să-l utilizeze din lipsă de racorduri și conducte.
Oamenii susțin în continuare că este nedrept să li se emită facturi din moment ce realizarea și punerea în funcțiune a rețelei de apă și canalizare în comuna Crișeni nu este încă finalizată, iar pe unele străzi nici măcar nu au ajuns deocamdată conductele. Lucrările au fost reluate anul trecut prin intermediul unui parteneriat între administrația locală și Compania de Apă Someș, companie care a preluat în administrare toate rețelele de apă-canal din județ. Odată cu preluarea rețelelor, consumatorii plătesc lunar factură de apă și, eventual, canal. Nimic nefiresc să se plătească utilitățile de care dispui, dacă te-ai racordat și ai contract. Doar că în cazul locuitorilor din Crișeni situația stă puțin diferit. Rețeaua de apă-canal a fost preluată în administrarea Companiei de Apă luna trecută. A fost pusă în funcțiune parțial, nefiind toți utilizatorii rețelei de apă racordați și la canalizare, însă din luna martie au primit toți consumatorii aflați în contract cu CAS facturi pentru canalizare.
Chiar dacă unii dau vina pe oameni pentru lipsa racordurilor la canalizare, aceștia dezmint situația. Proiectul prost gândit a făcut ca unele proprietăți să nu poată fi racordate la rețelele stradale. Pe unele străzi trece conducta de canalizare, dar nu s-au făcut cămine la fiecare proprietate. Pe alte străzi nu trece nici măcar conducta, lucrările la sistemul de canalizare nefiind finalizate, așa cum nici conductele de apă nu trec pe toate străzile.
Faptul că li s-a facturat un serviciu de care nu dispun i-a determinat pe consumatori să sesizeze din nou în scris Compania de Apă, chiar dacă și în luna martie li s-a cerut mai subtil să își retragă sesizările. ”Vom merge cu demersurile până la capăt, pentru că este bătaie de joc ceea ce se întâmplă”, transmit locuitorii somați să-și plătească datoriile. În caz de neplată, sancțiunea poate fi debranșarea de la rețea. Dar oamenii și-au achitat apa, ceea ce înseamnă că nu li se poate opri furnizarea apei.
Ne întrebăm, retoric, cum vor fi debranșați de la canalizarea nebranșată?!
”Precizăm că în comuna Crișeni, canalizarea în proporție de 80% nu este funcțională și peste 80 dintre cetățeni nu se pot racorda la sistem deoarece lipsesc cămine sau sunt amplasate necorespunzător. Din discuțiile avute în ședințele de Consiliu Local al comunei Crișeni a rezultat că reprezentanți ai dumneavoastră, după predarea canalizării către Compania de Apă Someș, vor veni să identifice persoanele care sunt racordate și doar acelea vor plăti și canal. Pentru ceilalți cetățeni veți oferi soluții tehnice de racordare și că doar după ce ne vom racorda vom plăti și canal”, se arată în reclamația cu numărul de înregistrare 2874 depusă la sediul CAS, alături de un tabel cu semnături ale câtorva consumatori din Crișeni puși la plată începând cu luna martie pentru canalizare și care nu dispun de racorduri. Reclamanții solicitau totodată ca ”persoanele din cadrul Companiei de Apă care au încercat să fure de pe urma cetățenilor din comuna Crișeni să fie făcute publice și să li se aplice sancțiunea de penalizare cu 3% din salariul net, timp de 90 de zile. Precizăm că majoritatea cetățenilor taxați folosesc fose septice care sunt vidanjate regulat. Vă rugăm să ne anulați taxa de canal la persoanele neracordate”.
Dar, după această petiție, oamenii au primit somații de plată. Cât despre sancțiuni, semnatarii petiției spun că sunt convinși de faptul că nimeni nu va răspunde pentru bătăile de cap pe care le-au dat locuitorilor comunei Crișeni.
Foarte bine fac. Inca ar trebui sa primesca si amenzi de la garda de mediu. Voi macar stiti ca tot Criseniul sta pe un morman de rahat?? Exsita canalizare dar toti isi deverseaza rahatul in sant.