Drumul spre Iad e pavat cu intenții bune, spune o veche vorbă românească, și a experimentat acest lucru europarlamentarul zălăuan Cristian Terheș chiar pe pielea lui. Europarlamentarul a postat pe un grup de discuții de pe Facebook, Agora, unde se dezbat probleme legate de Zalău, o solicitare de recomandare a unei firme locale care vinde bilete de avion, iar membrii grupului l-au taxat în cele mai creative moduri cu putință. Intenția europarlamentarului, mărturisită chiar de el, a fost de a ajuta o firmă locală, achiziționând bilete de avion de pe plan local: ”păi tocmai că vreau să aduc niște bani în Zalău, dar sunt foarte mulți deștepti pe aici care le știu pe toate”, a comentat europarlamentarul.
Între sugestii reale și creativitate politică
Unele dintre sugestiile făcute de zălăuani au vizat firme locale care comercializează bilete de avion, luând în serios solicitarea europarlamentarului. Cei mai mulți, însă, i-au creionat o grămadă de sugestii năstrușnice, amuzante, arătând că zălăuanii sunt extrem de creativi. De la ”Dragnea și Dăncilă” la ”Codruța Kovesi & Co”, ”Dragnea Travel Rahova” la ”Șoșoacă Bălăceanca Travel” sau ”Ciuma Roșie Travel”. Toate sugestiile fac trimitere la asocierea politică trecută a europarlamentarului cu Liviu Dragnea, cel care i-a făcut loc pe lista PSD la alegerile europarlamentare din 2019.
Experiment ratat. Ce poate învăța Terheș din asta?
Intenția bună declarată de europarlamentarul zălăuan de a plăti biletele de avion unei agenții locale, ca să ajute economia locală în felul acesta, a fost un experiment ratat de imagine pentru Cristian Terheș. Din reacția sa la comentarii bănuim și că s-a supărat pe locuitorii târgului care, în loc să-i fie recunoscători că se gândește la comunitate, l-au ironizat. Însă, în felul acesta decontează nemulțumirea concitadinilor lui față de activitatea sa politică, strâns legată de grupul Dragnea în urmă cu câțiva ani.
Nimeni nu e profet în țara lui și chiar dacă în ultimii ani Cristian Terheș a încercat o rebranduire în zona PNȚCD (al cărui președinte pe Sălaj este), încă nu are credibilitate. Jignirile comentatorilor îndreptate împotriva sa țin tot de această zonă. Chiar dacă vin de la antipatizanți, de la adversari politici, Cristian Terheș ar trebui să-și noteze toate acele imputări publice și să lucreze la schimbarea percepției electoratului zălăuan.
Deocamdată, activitatea sa locală ține de prezența pe social-media și continuă să se afișeze pe zona națională alături de personaje controversate din punct de vedere politic. Electoratul sălăjean e puțin atipic, se uită la scandaluri, dar nu digeră politic actorii scandalagii.
Rețeta electorală care funcționează în restul țării, cine urlă mai tare, cine deține adevărul absolut cu privire la conspirații și discursul antioccidental, anti-UE, nu prinde la noi. Cel puțin nu pe un segment de electorat care să conteze. În orașul în care fiecare cunoaște pe fiecare, unde fiecare familie are o parte plecată în UE la muncă, unde Maniu și Coposu sunt repere morale care nu se potrivesc cu discursul anti justiție și pro rus, unde contează mai mult să dai “bună ziua” decât să apari seară de seară la “antene”, nu e de mirare că la o postare bine intenționată reacția a fost cea pe care a primit-o pe grupul Agora.
E trist, pentru că vorbim totuși de o funcție de înalt reprezentant al României în forul legislativ european. Dar asta înseamnă și că personajul Cristian Terheș nu e perceput ca activist zălăuan în buricul comunității europene, ci ca un aservit politic unor interese ale cuiva de la București. Iar această percepție trebuie schimbată, dacă își dorește o apropiere de propriii săi concitadini.