Prefectura, ca institutie, a implinit luna aceasta 20 de ani, moment marcat printr-o ceremonie fastuoasa la care au participat fostii prefecti si subprefecti ai Salajului.
Institutia Prefectului judetului Salaj a organizat vineri o manifestare de amploare prin care a marcat 20 de ani de la reinfiintarea institutiei. Este singura manifestare de acest gen care s-a organizat in tara. La eveniment au fost prezenti: Mihai Capra, Secretar de Stat pentru Relatia cu Institutiile Prefectului, parlamentarii judetului, chestor de politie dr. Aurel Vasile Sime, seful Directiei Generale de Pasapoarte, prefecti si subprefecti ai judetului din perioada de dupa 1989, prefecti din judetele invecinate, conducatorii institutiilor deconcentrate din judet, reprezentantii altor institutii colaboratoare, primarii oraselor si comunelor din Salaj, actualii si fostii angajati ai institutiei.
Prefectura a scris istorie
Prefectul Alexandru Vegh a vorbit celor prezenti despre suprapunerea istoriei institutiei peste perioada istorica a Romaniei de dupa Revolutia din 1989. „Daca e sa privim retrospectiv ultimii 20 ani, perioada ce se suprapune, in mare parte, de altfel, cu anii de dupa caderea regimului comunist, putem spune, fara teama de a gresi, ca Institutia Prefectului a scris istorie. O istorie care, de cele mai multe ori, a fost plina de probleme si de greutati, dar si de satisfactia unor reusite si realizari in favoarea cetatenilor judetului. Concluzionand, cred ca au fost 20 de ani in care Institutia Prefectului si-a creat un nume si o prestanta, gasindu-si un loc firesc si necesar in societatea democra-tica actuala”, a precizat prefectul judetului Salaj.
Dintre provocarile cu care institutia s-a confruntat in ultimele doua decenii, prefectul a mentionat punerea in aplicare a numeroaselor reglementari privind retrocedarea terenurilor agricole, a padurilor si a imobilelor confiscate in perioda comunista; probleme sociale, precum greve si proteste de strada, generate de restructurarea si privatizarea intreprinderilor de stat sau, mai nou, de criza economica mondiala; inundatii, zapada, seceta sau alunecari de teren; organizarea alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare sau partiale sau activitatea serviciilor de inmatriculari auto, permise si pasapoarte
Amintiri din cariera de prefect
Fostii prefecti si subprefecti care au activat in cadrul institutiei in ultimii 20 de ani au fost prezenti la manifestarea de vineri, ocazie cu care au fost invitati sa depene amintiri din perioada lor de activitate. In fata celor prezenti in sala au rememorat cele mai importante evenimente la care au fost martori de la primul prefect al judetului, Victor Halmajan, pana la cei care inca activeaza pe scena politica – Tiberiu Marc, presedinte al Consiliului Judetean, Tiberiu Csoka – vicepresedinte al Consiliului Judetean, Fekete Andras – se-nator, Virgil Turcas – director APIA Salaj, Ionel Ciunt – administratorul public al judetului, Andrei Todea – acum functionar in cadrul Ministerului Economiei.
Toti cei care au luat cuvantul si-au amintit de perioadele grele prin care am trecut de la Revolutie pana astazi. Victor Halmajan a amintit de batalia pentru apa, cand apa in Zalau se furniza cu ratia, iar obiectivul sau principal a fost introducerea apei 24 de ore din 24. Leontin Badea, primul prefect numit cu 20 de ani in urma pe bazele noii legi prin care se reglementa functionarea acestei institutii, a amintit de introducerea gazului in Salaj, proiect amplu sprijinit de premierul de atunci Mugur Isarescu. Iar drept recunoastere a ajutorului acordat, Isarescu a devenit cetatean de onoare al municipiului Zalau. Un alt fost prefect, Dan Tamba, a spus ca institutia a facut istorie atat cat i-a fost permis si a amintit realizarile sale ca prefect in domeniul culturii si educatiei – infiintarea filialei zalauane a Universitatii Vasile Goldis si organizarea congresului international al limesului roman, la care au participat peste 300 de specialisti din 47 de tari. De departe, cel mai interesant discurs l-a sustinut Tiberiu Csoka, acum vicepresedinte al Consiliului Judetean. Acesta a facut referire la un proiect pe care institutia il desfasoara a-nual – „Prefect pentru o zi”, in care liceeni din Salaj fac cunostinta cu institutia si administratia publica. „Prefectul ar trebui sa-mi multumeasca pentru ca eu am inceput proiectul „Prefect pentru o zi”. Am fost desemnat prefect, dar n-am mai fost numit niciodata”, a spus Tiberiu Csoka. Acesta a facut referire la numirea sa ca prefect in 1996, insa nu a mai fost oficializat din cauza reactiilor ostile fata de desemnarea unui prefect maghiar in Salaj – judetul victima al masacrelor de la Ip si Treznea. In timp, totusi, a fost posibila numirea unui alt prefect maghiar, cel care este acum in functie – Alexandru Vegh. Tiberiu Csoka a mai rememorat si alte intamplari din perioada in care a fost subprefect al judetului. „Am fost singurul subprefect care intra in fiecare zi in institutie cu piciorul drept, pentru ca stangul imi era in gips”, a punctat Csoka in hohotele de ras ale asistentei. Totusi, Csoka a amintit si evenimente grave carora a trebuit sa le faca fata, insa in aceeasi nota umoristica. „Nu am crezut niciodata ca eu o sa pot scoate toata armata afara din unitate. Dar am reusit- cand a trebuit sa ajutam comunitatile afectate de inundatii. Este una dintre cele mai mari realizari ale mele”, a mai spus Tiberiu Csoka.
Vineri, nu au lipsit nici gafele. Luat de valul amintirilor, Fekete Andras a uitat ca este senator si, la finalul discursului, a spus ca, dupa ce si-a incheiat mandatul de subprefect, a ajuns la Consiliul Judetean, „unde activeaza si in ziua de astazi”.
La finalul evenimentului, prefectul Alexandru Vegh a inmanat predecesorilor sai la conducerea institutiei, prefecti si subprefecti, plachete aniversare, Mihai Capra primind, la randul sau, o placheta, in semn de recunoastere pentru colaborarea si sprijinul acordat Institutiei Prefectului Salaj. De asemenea, fostii angajati ai institutiei au primit, din partea prefectului, diplome de apreciere pentru activitatea lor.
Graiul Salajului, martorul istoriei recente
Organizatorii evenimentului au marcat istoria institutiei si prin panouri pe care au fost afisate reflectarile istoriei de 20 de ani ai Prefecturii. Fiind cel mai vechi ziar din Salaj, Graiul Salajului a fost vedeta acestor prezentari istorice recente. Istoria de 20 de ani a Institutiei Prefectului a fost reflectata cu acuratete de Graiul Salajului, martorul fidel al evenimentelor prin care a trecut institutia prefecturii, dar si judetul nostru.

Ce se intampla cu Institutia Prefectului
Reforma administrativa care se incearca in ultimii ani in tara aduce in discutie si Institutia Prefectului. Secretarul de stat Mihai Capra, prezent la Zalau vineri, a vorbit despre curentele de opinie care vizeaza viitorul acestei institutii. Mihai Capra spune ca, in unele viziuni, institutia aceasta nu-si mai afla rostul si ar trebui desfiintata. Pe de alta parte, se doreste intarirea atributiilor prefectului, care acum are functie de reprezentare a guvernului in teritoriu, dar si atributii de control. Mihai Capra spune ca rolul prefectului in teritoriu este dat si de persoanele care ocupa aceste functii, iar in multe locuri exista o disfunctie intre prefect si reprezentantii administratiei locale. „Nu este cazul Salajului, unde stiu ca aveti o colaborare buna, pentru care va felicit”, a spus Mihai Capra.