Comuna Creaca a vrut apa potabila, asa ca in vara lui 2007 s-au introdus conductele pentru aductiune. Treaba era facuta in proportie de 80 la suta, cu o cheltuiala de 27 de miliarde de lei. Mai trebuiau patru miliarde ca apa sa curga la robinetele oamenilor. Dar ia bani de unde nu-i. Politica a dat lucrurile peste cap. Intre timp, au inceput lucrarile de modernizare la drumul judetean 108 A, lucrari care au facut tandari si conducta pentru apa. Urmeaza sa se afalteze, asa ca aductiunea cu gauri va fi definitiv ingropata. Cand vor fi bani pentru finalizarea proiectului, urmeaza sa gaurim asfaltul sa reparam conductele…

Printre multele investitii din judet care au fost finantate prin Ordonanta de guvern nr.7/2005 se numara si „Aductiunea de apa potabila in comuna Creaca”. In perioada 2004-2008, prim-edil al comunei a fost penelistul Dan Marian. Cu sprijinul deputatului Mirel Talos, care pe vremea aceea era consilier al premierului Tariceanu, proiectul depus de Dan Marian a primit unda verde, cum s-ar spune a devenit eligibil. Investitia includea in jur de 40 de kilometri de conducta in sapte dintre cele noua sate ale comunei, doua captari in hotarul satului Brebi si o captare in „Pomatul” Jacului. Aceasta ultima captare urma sa alimenteze localitatile Jac si Brusturi. Pentru un debit suficient de apa, captarile din Brebi au fost astfel impartite, incat una sa alimenteze satele Creaca, Lupoaia, Borza si Prodanesti, iar cealalta captare, doar pentru satul Brebi.
Lucrarile de introducere a conductelor au inceput in vara lui 2007, iar pe panoul afisat in centrul comunei ni se dadea de inteles ca ele vor fi finalizate in luna august 2008. Insa la alegerile locale din iunie 2008, sortii n-au mai fost de partea lui Dan Marian, asa ca primarul a pus armele jos. „In proportie de 80 la suta lucrarile au fost realizate, adica au fost introduse conductele, afirma fostul prim-edil, mai trebuiau facute caminele si puse cismelele. Cu lucrari si materiale s-au cheltuit in jur de 27 de miliarde de lei ; pentru finalizarea lucrarilor ar mai fi trebuit patru miliarde de lei. Ma mira ca in patru ani actualul primar Eugen Terec n-a reusit sa obtina aceasta suma, mai ales ca face parte din formatiunea politica aflata la guvernare.”
Conducta de aductiune a apei a fost flendurita
Intre timp au inceput lucrarile de modernizare la drumul judetean 108 A intre localitatile Romanasi-Benesat. Pe o distanta de aproximativ opt kilometri, din capatul localitatii Creaca, pana in capatul dinspre Jibou al satului Prodanesti, conducta a fost introdusa pe marginea respectivei cai rutiere. Odata cu declansarea lucrarilor de mo-dernizare, drumul a fost largit. Utilajele societatilor comerciale „Inserco” si „Transbitum” au muscat nemiloase din marginea drumului, de acolo de unde se aflau ingropate conductele de aductiune a apei, flendurindu-le din loc in loc, fara pic de mila. Discutand cu un sef de echipa de la „Inserco”, omul imi spunea ca el nu face altceva decat sa respecte pro-iectul. Pe distanta de opt kilometri, conducta a fost sparta in zeci de locuri de cupele excavatoarelor. Nimeni nu s-a sinchisit sa o mansoneze, asa ca s-a turnat pamant peste sparturi si s-a tasat. Urmeaza asfaltarea in aceasta primavara. Cazuri asemanatoare s-au petrecut si in comuna Benesat, tot pe pe DJ 108 A. Dupa discutii aprinse cu patronul SC Drum Construct, care si el afirma ca asa prevede proiectul, Sorin Romocea, primarul de Benesat, s-a prezentat la Consiliul Judetean Salaj si a reclamat deteriorarea conductei. Cum-necum societatea respectiva a reparat in mare graba conducte-le si abia apoi a tasat nisipul si pamantul peste ele.
Proiectul a fost conceput prost
L-am contactat pe Eugen Terec, actualul primar al comunei Creaca si l-am intrebat cum de nu a putut finaliza investitia in cei patru ani de mandat. Din capul locului mi-a spus ca proiectul a fost prost conceput. „S-a omis introducerea conductei pe o distanta de 2,6 kilometri intre satele Creaca si Prodanesti, exemplifica primarul. Cum apa din bazine nu are suficienta forta gravitationala, ea trebuie pompata. Pentru pompare e nevoie de energie electrica. N-au fost prevazute bransamente la curentul electric. Nici statia de clorinare n-a fost inclusa in proiect. „Cum sa dai apa de baut la 3000 de suflete fara statie de clorinare?” se intreaba primarul Terec. El apreciaza ca exista o diferenta de 4,5 miliarde de lei intre valoarea initiala a proiectului si valoarea lui reactualizata. Actualul primar a achizitionat trei bazine de captare din Anglia, dar asta nu este suficient. Cat despre banii care puteau fi obtinuti de la guvern, Terec este de parere ca grosul merge la primariile pedeliste din zona Simleului si la primariile udemeriste. E o parere si asta!
Se asfalteaza ca sa avem ce sparge
Una peste alta, in aceste zile, societatile comerciale Inserco si Transbitum si-au adus utilajele pentru a relua lucrarile de asfaltare pe drumul judetean DJ 108 A. Se va turna asfaltul si pe zecile de portiuni de drum unde conducta este sparta. Primarul Terec afirma ca a pus aceasta problema la Consiliul Judetean, a discutat cu presedintele Tiberiu Marc, care i-a promis ca vor reface conductele de aductiune a apei potabile, deteriorate de constructor. Eu ma intreb cand? Cu certitudine dupa ce va fi turnat un strat sau chiar doua de asfalt. Apoi vor incepe decopertarile pentru remedierea conductelor sparte. Pentru ca asa-i… romaneste. Deocamdata, 27 de miliarde de lei stau ingropate de-a lungul drumului judetean 108 A. Asta in timp ce locuitorii din Creaca, Prodanesti, Borza ori Lupoaia, ale caror fantani, datorita secetei, sunt uscate de mult, nu mai trag nadejde ca odata ar putea avea apa la cismeaua din fata portii.