Potrivit presei din județul Cluj, cel mai mare castel baroc din Transilvania a fost cumpărat de o firmă cu un singur angajat. SRL-ul, înregistrat în ianuarie 2020, oferă consultanţă în domeniul afacerilor, veniturile sale fiind de 108.349 lei în 2020. Firma clujeană Micro Vision Consult SRL din Cluj Napoca, patronată și administrată de Fechete Radu Mihai, a plătit 800 000 de euro către Artmark Historical Estate SRL., compania de licitații din capitală care a derulat afacerea, scrie Gazeta de Cluj, citând portalul maszol.ro.
La scurt timp de la această tranzacție, castelul a fost revândut către compania maghiară Manevi Zrt, care este parte a societăţii Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., proprietate a statului ungar.
Aceeași societate a mai cumpărat, anii trecuți, două clădiri monument istoric în județul Satu Mare.
Manevi Zrt. a cumpărat, în anul 2017, în mod indirect, Hotelul Dacia. Concret, a fost cumpărată S.C. Dacia S.A., firma care deținea hotelul.
În decembrie 2019, aceeași firmă a cumpărat o clădire monument istoric din Carei, fostul sediul al Primăriei.
Potrivit unor surse citate de presa din județul vecin, ambele clădiri vor fi transformate în hoteluri.
O anchetă a jurnaliștilor de la presasm.ro din 2020 arata că statul maghiar vrea să înființeze Fundația pentru Protejarea Patrimoniului Construit în Europa Centrală și Estică (Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványt), care se va ocupa de protejarea clădirilor istorice cu valoare artistică și simbolică pentru istoria Ungariei.
“Pentru a pune în practică acest proiect, există la bază două entități de stat, printre care Manevi Zrt., care a cumpărat Hotelul Dacia din Satu Mare (2017) și fosta clădire în care funcționa Primăria Carei (2019). Cealaltă companie este Comitatus-Energia Beruházási, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., care este capabilă să genereze și asigure deja fonduri pentru acest demers. Până acum, timp de zeci de ani, sarcina aceasta îi revenea exclusiv Fundației László Teleki, care se subordona în mod direct Cabinetului Primului Ministru al Ungariei. Este interesant faptul că firma care deține Hotelul Dacia din Satu Mare, Manevi Zrt. a fost transferată în 2018 sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei, din subordinea Agenției Activelor Statului. Și mai interesant este faptul că Manevi Zrt. a ajuns în atenția publicului numai în momentul achiziționării S.C. Dacia S.A., devenind astfel proprietarul indirect al Hotelului Dacia. Și direct al clădirii din centrul vechi al municipiului Carei”, scria, în 2020, presasm.ro.
Moștenitorii Ansamblului Weseselenyi de la Jibou nu aveau bani să-l renoveze
Castelul Wesselenyi, situat în curtea Grădinii Botanice de la Jibou, o construcție în stil baroc şi clasicist, are două etaje și o suprafaţă utilă de 2.200 mp. A fost construit între anii 1779-1796. Cei mai buni constructori, arhitecţi şi pictori din Transilvania – Franz Wrabetz, Johann Martin Stock sau Franz Neuhauser – au lucrat pentru a edifica palatul cu 50 de camere.
Înainte de naţionalizarea imobilului, ultimul proprietar al castelului a fost Teleki Artúrné Wesselényi Ilona. Descendenta sa, Janicskó Éva (născută Teleki), cu domiciliul la Şimleu Silvaniei, a luptat 17 ani în instanţă pentru redobândirea castelului. Din grădina de 10 hectare, moştenitorului i s-au restituit 1,3 hectare, restul suprafeţei fiind ocupată de Grădina Botanică.
Hotărârea definitivă cu privire la restituirea clădirii a fost pronunţată în primăvara anului 2012, doar că moştenitorul a fost nevoit să scoată ulterior castelul la vânzare pentru că nu își putea permite să îl renoveze și să îl întrețină.
Inițial, proprietarul a cerut 1,5 milioane de euro pentru castelul de la Jibou. Prețul a fost diminuat apoi la 900 de mii de euro, aceasta fiind suma de pornire afișată pe site-ul casei de licitații Artmark Historical Estate SRL., de unde a fost achiziționat de curând de firma clujeană pentru 800 de mii de euro.
Super.Ungurii ne demonstreaza mereu ca sunte m o natie de impotenti.Sper sa cumpere si Baile Herculane! Pana mai au ce.
impotent e udmr care a vrut să cumpere castel dar, nu știa proprietarul !
Ungaria va cumpăra tot ce poate în Transilvania profitând de ignoranța și prostia statului român. Peste ani se va constata că majoritatea pământului și localităților din Transilvania aparțin Ungariei urmând apoi cererea „legitimă” de anulare a hotărârilor de la Trianon din 1920!
Clar, unguri cumpara Ardealu
Relax roman frati, la Unguri nu le tre Ardealul pt ca e prea multi importati de dincolo de Carpati, e contaminat. Apoi de ce faceti caca pe voi din moment ce romanii parasesc vatra lor cea draga ca sa cerseasca sau sa fure in vest? Nem frumos deloc.
Bravo Consiliul judetean si armata de juristi platiti din bani publici! Stati ca lemnele in magazie, nimic nu faceti. S-au trezit acum, la spartul targului, dupa ce au avut la dispozitie ANI DE ZILE sa aloce fonduri, sa il ia in proprietate si sa il renoveze, mai ales! mai au tupeul sa iasa cu scuze penibile si sa spune ca s-a incalcat grosolan legea… Legea PROSTIEI, poate. O sa va pomeneasca generatii intregi si o sa va injure, cat ati fost de neispraviti si incompetenti. Rusine!
Cand la carma judetului a fost un militian si acuma este un cantaret (era sa zic cacacios)ce vreti sa se intample !!??? militienii dupa revolutie au format o gasca de lipitori la banii publici si cantaretii si ei au cantat la cimpoiul militienilor , restul populimii stam si asteptam sa se faca dreptate , si uite ca ungurii nu doarme , face dreptate , adica lor profitand de legile tembele date de militieni care nu s-au gandit ca in trecut Ardealul a fost al ungurilor 1000 de ani , in acte bineinteles , i-mi vine in minte o intamplare de prin anii 70 , deci la 30 de ani de la ocuparea ardealului de nord de catre unguri , niste cetateni au vrut sa-si faca casa pe terenul primariei , si ce sa vezi !!?? terenul era pe statul ungar , deci aia in 4 ani o facut toate hartoagele si prostul de roman in 30 de ani de comunism no fost in stare sa transfere terenurile de pe statul ungar pe statul roman . O fi crezut ca epoca de aur va dura inca 1000 de ani , dupa revolutie o mai trcut 30 de ani si noi ne-am dat cu stangul in dreptul , in timp ce ungurii tace si face , bravo Romanr HALAL SA-TI FIE!
Problema asta are implicații adânci în istora acestor locuri: conform relatărilor Notarului Anonimus, (se poate constata că anonimatul unora s-a folosit și în limba latină) hoardele sălbatice venite de prin stepele Mongoliei, au năvălit și pe aceste locuri, distrugând și ocupând teritoriile locuite de valahi care erau împrăștiați prin poienele pădurilor seculare! Dintre acești năvălitori s-au remarcat prin cruzimea dovedită împotriva băștinașilor! Drept recunoștință pentru „vitejia” lor, conducătorii hoardelor, i-au recompensat pe aceștea dăruindule teritorii mai mari, sau mai mici să le folosească! Împreună cu băștinașii afați pe aceste teritorii! Pe aceștea i-au declarat iobagi și i-au obligat cuforța să muncească pntru ei!! Metodele folosite s-au dovedit folositoare pentru grfi, dar distrugătoare pentru cei asupriți! Dovezile despre aceasta stau în răscoalele acestora! Așa s-au construit aceste castele! Pe care unii vremelnic ajunși la putere politică în România le vând, așa cum au vândut și fabricile și topate cele construite prin truda celor mulți și neștiutori!! Tot la fel au procedat cu celălalt castel aflat în zonă, pe care au reușit cei dinaintea acestora, să îl cumpere în propietatea Consiliului Județean Sălaj! După intrarea în stăpânirea castelului, au cheltuit și l-au amenajat, atât clădirea ca atare ,dar și împrejmuirea,plus drumulde acces spre castel, Dar, acel drum de acces nu l-au dus până la capăt LA JONCȚIUNEA CU DRUMUL JUDEȚEAN JIBOU – SOMEȘ O!DORHEI pentru a asigura accesul civilizat al turiștilor doritori de a-l vizita!
V-ati lasat pe mana militianului analfabet Pop Gheorghe Vanatorul, a familiei acestuia, a securistului Marc, a lui Ciunt etc. si acum va mirati! Mirati-va, in continuare!
Ai tras un partz intelectual împrăștiat în toate direcțiile începând cu hoardele de tătari pana la sensul giratoriu din Notig! 🙂 Dute-n *la mea de filozof!
Chis vasile de cand a fost valahia in Transylvania? Google e prietenul tau 🙂