Tinerii care se află în centrele de ocrotire ale statului primesc o grea lovitură tocmai din partea celor care ar trebui să îi apere. Propunerea legislativă potrivit căreia tinerii cu vârsta până-n 26 de ani și minorii aflați în dificultate ar fi putut beneficia de programe pentru valorificarea abilităților, pregătire profesională și reintegrare socială, iar angajatorilor care i-ar fi încadrat în muncă să li se acorde mai multe facilități fiscale a fost respinsă definitiv de Camera Deputaților.
Potrivit proiectului menționat, minorii în dificultate sunt reprezentați de “acel segment instituționalizat care până la vârsta de 18 ani nu au fost dați în plasament familial, încredințați sau adoptați”, iar tinerii aflați în dificultate sunt cei care “până la vârsta de 18 ani au fost cazați în centre de ocrotire, iar ulterior au fost încadrați în muncă sau sunt studenți ori urmează orice altă formă de învățământ, până la împlinirea vârstei de 26 de ani”.
Dacă proiectul ar fi trecut, la nivelul fiecărui județ s-ar fi organizat câte 4 categorii de centre de ocrotire a copiilor și tinerilor aflați în situații precare, după cum urmează: un centru pentru minorii preșcolari, unul pentru elevii din ciclul primar și gimnazial, un centru pentru minorii și tinerii elevi la cursurile liceale sau postliceale, unul pentru tinerii încadrați în muncă sau studenți, cu vîrsta de cel mult 26 de ani, care nu au o locuință în afara centrului. Așadar, tinerii și minorii ar fi beneficiat gratuit de toate serviciile și dotările materiale necesare până la împlinirea acestei vârste, dacă studiau sau lucrau. Dar iată că aleșii noștri s-au spălat pe mâini și au întors spatele acestor tineri. Prin urmare, actualele centre rămân la fel – un mediu relativ închis, fără prea multe oportunități pentru cei care au avut neșansa să ajungă aici.
Propunerea legislativă a fost respinsă definitiv de parlamentari, astfel că și-a încetat traseul legislativ.