Legea care reglementează monitorizarea electronică prin folosirea brățărilor cu cip și a dispozitivelor fixe, în cazul unor inculpați și al unor condamnați, în cazurile de agresiuni sau violență domestică, a fost publicată, marți, în Monitorul Oficial. Legea nr.146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale prevede cum vor fi folosite brățările electronice, cine va fi organul de supraveghere, dar și înființarea unei infrastructuri naționale care să asigure gestionarea proceselor de monitorizare, denumită Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME). Sistemul de monitorizare a inculpaților și condamnaților prin GPS se va face, în sistem pilot, începând cu luna martie 2022. Costurile estimative ale fazei-pilot se ridică la aproximativ 3,5 milioane euro.

Aceste dispozitive electronice mobile de supraveghere se montează pe glezna persoanelor vizate. Prin excepție, brățara se montează pe braț doar în cazul în care montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical. Dispozitivele fixe vor fi folosite în imobilul pe care persoana supravegheată nu are voie să îl părăsească sau de care nu are voie să se apropie. De asemenea, în lege sunt tratate și dispozitivele pentru persoanele protejate, în cazuri de violență domestică.

Poliția Română se va ocupa cu supravegherea acestui sistem, iar Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate acesteia se vor ocupa de executarea pedepselor penale în afara închisorii.Cei supravegheați vor avea câte un dosar electronic, iar organul de supraveghere va avea dreptul să facă oricând verificări, inopinate sau la sesizări. În aceeași lege este consemnat și dreptul operatorului de supraveghere de a pătrunde în locuință, fără acordul celui supravegheat. Datele personale ale celor supravegheați sunt protejate prin lege.

Brățările electronice și sistemele fixe de monitorizare se aplică în proceduri judiciare și în executarea pedepselor penale: în cazul inculpaților, atunci când se aplică măsura controlului judiciar ori pe cauțiune sau în cazul arestului la domiciliu; în aplicarea ordinului provizoriu de protecție și a ordinului de protecție, care se dau în baza legislației privind combaterea violenței în familie; în aplicarea ordinului european de protecție, precum și în cazul executării pedepselor penale în afara închisorii. Nu se va aplica noua reglementare în cazul procedurilor judiciare ce privesc persoanele condamnate, aflate în supravegherea serviciului de probațiune.

Sistemul de supraveghere prin GPS se activează în momentul în care primește o alertă, în funcție de activitatea celui supravegheat sau de modul de funcționare a dispozitivului. Alertele, în funcție de gravitatea situației, pot fi: alerta de apropiere (față de persoana protejată, victima violenței domestice, care deține și ea un dispozitiv de supraveghere); alerta de defecțiune; alerta de părăsire a imobilului și alerta de depășire a perimetrului dat.

Proiectul de lege tratează procedurile în cazul fiecărui tip de alertă, iar acestora li se acordă prioritate de către organele de supraveghere și cele de ordine publică.