Cu toate ca a existat si inca mai exista o blocare a accesului strainilor la achizitia de terenuri pana la sfarsitul lui 2013, peste 7 la suta din terenurile agricole de pe plaiurile mioritice au fost deja vandute strainilor. A fost suficient ca un coate fripte-mate goale din nu stiu care parte a lumii sa-si infiinteze un SRL in Romania si hop i s-au deschis toate drumurile catre cumpararea de pamant romanesc. Din pacate multi dintre acesti venetici nu-si lucreaza terenurile si se multumesc ca beneficiaza de subventiile pe suprafata din fondurile europene. Cei care totusi isi lucreaza terenul, ca de pilda doua firme elvetiene ce au infiintat culturi bio, trimit productia in tara lor. Romanul, in afara de o bruma de craitari din vanzare nu s-a ales cu nimic.
Din 2014 piata funciara este libera
Incepand cu anul 2014 lucrurile se schimba. Piata terenurilor agricole pentru straini nu mai are nici o opreliste. Terenul in Romania este foarte ieftin. Cu toate acestea romanii nu-si permit la ora actuala sa-l cumpere si sa investeasca. Ori pentru straini terenul este foarte acceptabil, foarte accesibil. Oricine are bani poate sa cumpere teren agricol in Romania. Asta ne-am facut-o noi cu mana noastra. Atunci in 2007, la aderarea la Uniunea Europeana. Vasile Puscas, din Surduc- Salaj de loc, negociatorul sef, a facut marea greseala ca s-a angajat prin tratatul de aderare ca incepand cu 2014 sa deschida piata terenurilor agricole pentru straini. Asta inseamna ca strainii ne vor invada, ne vor ispiti cu banii lor, devastati fiind de saracie, si nu ne vor permite nici macar sa trecem cu pasul peste mosiile lor.
Sanse mici pentru modificarea tratatului de aderare
Noul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia s-a trezit parca dintr-un vis urat. El spunea miercuri ca terenurile agricole trebuie „sa ramana in mana romanilor si dupa 2013”, insa sunt slabe sanse sa fie modificat tratatul care permite blocarea accesului strainilor la achizitii de terenuri doar pana la sfarsitul lui 2013. „La ora actuala, recunoaste Fuia, este foarte greu sa modifici tratatul de aderare. Vom depune demersurile, dar trebuie sa fim realisti ca sansele de a obtine o modificare a tratatului sunt foarte mici”, a adaugat ministrul.
Liber la cumparare de teren
Asadar incepand cu 2014 orice strain, persoana fizica, va putea cumpara teren agricol in Romania. Nu va mai fi nevoie sa-si injghebeze un SRL pentru a achizitiona pamantul romanesc. E firesca aceasta goana dupa terenuri agricole pentru ca la noi pamantul este de 10 ori mai ieftin decat in Vest si de 50 de ori mai ieftin decat in Olanda. Si o sa-i puna atunci strainul pe fostii proprietari la munca cu ziua, productia va merge la export, iar romanul o va importa la pret dublu. Trist este ca nu numai terenurile agricole sunt ravnite de straini, ci si padurile. Nici macar ciuperci nu o sa ti se permita sa culegi din padurea instrainata. Daca statul nu intervine, si semne nu sunt ca ar face-o, ne vom vinde tara bucata cu bucata, hectar cu hectar. Cum de fapt am si inceput.