Degradarea nivelului de trai este confirmata de datale statistice publicate de INS. Romanii
s-au bucurat doar pentru o luna de cresteri ale veniturilor – decembrie 2011 – insa in luna ianuarie lucrurile au revenit la „normal”: ramanem saraci.

Romanii s-au bucurat de venituri mai mari doar pentru o luna de zile – luna decembrie a anului trecut, pentru ca in luna ianuarie salariile au revenit la un nivel scazut. Datele statistice furnizate de Directia Judeteana de Statistica Salaj arata cain luna ianuarie castigul mediu brut a fost de 2.022 de lei, in scadere cu 187 de lei fata de luna decembrie 2011. La fel stau lucrurile si la castigul salarial mediu nominal net care a fost de 1.467 de lei, in scadere cu 137 de lei fata de luna anterioara. In procente, scaderea este de 8,5 la suta.
Salarii mari in intermedieri bancare si asigurari
Cei mai bine platiti romani sunt cei care lucreaza in institutii financiar-bancare sau in domeniul asigurarilor. Aici salariul mediu net este de 3.366 de lei pentru luna ianuarie a acestui an. Sunt urmati de angajatii din domeniul informatiilor si comunicatiilor, cu 2.856 de lei pe luna, si de cei din industria extractiva, cu 2.654 de lei. In topul salariatilor cu cele mai mici venituri conduc si de aceasta data cei din industria hoteliera si restaurante – 852 de lei in luna ianuarie. Sunt urmati de angajatii din servicii administrative si activitati de servicii suport cu 1.012 lei si de cei din agricultura, silvicultura si pescuit – cu 1.066 de lei.
De ce au scazut veniturile salariale in ianuarie
In luna ianuarie, nivelul castigurilor salariale nete a fost cu 8,5 procente mai mic, comparativ cu luna decembrie 2011. Acest lucru s-a intamplat pentru ca in luna decembrie a anului trecut angajatorii au acordat prime ocazionale – pentru sarbatorile de iarna sau de sfarsit de an, dar si tichete cadou sau tichete de masa. O alta motivatie pentru scaderea veniturilor este ca in luna ianuarie s-au realizat productii sau incasari din contracte mai mici. Cei mai afectati de scaderea veniturilor au fost angajatii din domeniul informatiilor si comunicatiilor – minus 19 procente; din intermedieri financiare si asigurari – minus 16,8 procente; din productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat – minus 15,1 procente; agricultura, silvicultura si pescuit – minus 14,4 procente si activitati profesionale, stiintifice si tehnice – minus 13,2 procente. Totusi, au fost inregistrate si cresteri salariale in activitati de servicii administrative si servicii de suport – cu 1,4 procente, precum si in administratie publica si aparare, asigurari sociale din sistemul public – cu 0,2 procente.
Vacanta a scazut veniturile profesorilor
Si in sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale veniturilor salariale fata de luna decembrie a anului trecut. Cei mai afectati au fost profesorii, care au pierdut aproape trei procente din salarii, ca urmare a reducerii platii cu ora, cauzata de vacanta scolara. Ii urmeaza cei din sanatate si asistenta sociala – aproape doua procente, ca urmare a neplatii drepturilor cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare, precum si din cauza neacordarii unor sume din alte fonduri. O usoara crestere a castigului salarial mediu net a fost inregistrata in administratia publica – de 0,2 procente, ca urmare a acordarii unor sume restante pentru diferite sporuri sau pentru plata concediilor de odihna din anul precedent.
Salajenii sunt si mai prost platiti
Desi statisticile oferite de INS se axeaza pe media nationala, la nivel de Salaj lucrurile stau mult mai prost. Din datele publicate pana in prezent pentru judetul nostru, se cunoaste faptul ca salariul mediu net este sub media nationala cu aproximativ 25 de puncte procentuale. Cauzele pentru aceasta situatie sunt multiple. In primul rand, cele mai multe locuri de munca sunt oferite de institutiile bugetare unde scaderea salariilor a fost inregistrata la fel ca la nivel national, incepand cu mai 2010. Fiind judet mic, cu o oferta scazuta pe piata muncii, duce de asemenea la pastrarea unui nivel minim al salarizarii.