Ministrul Economiei a ajuns la o intelegere cu reprezentantii ortacilor din Valea Jiului care inceteaza protestele si intra din nou in subteran.
Cea mai mare provocare pentru ministrul salajean Lucian Bode, de cand a preluat portofoliul Ministerului Economiei, a avut un deznodamant fericit. Atat pentru ministru, cat si pentru minerii care i-au cerut lui Bode sa vina in Valea Jiului si sa discute cu ei, amenintand ca in caz contrar vor merge la Bucuresti. A fost o provocare mai mare decat renegocierea contractelor cu „baietii destepti” din domeniul energetic, care s-a finalizat vineri seara, in urma negocierilor cu sindicalistii minerilor. Ministerul Economiei a anuntat ca s-a ajuns la un consens cu minerii, care isi vor relua activitatea. „Ministrul Economiei, Lucian Bode, le multumeste liderilor de sindicat pentru disponibilitatea de care au dat dovada, minerii din Valea Jiului intelegand pe deplin ca solutiile rezulta doar in urma dialogului. Astfel, s-au creat premisele stingerii conflictului de munca si a reluarii activitatii”, se arata intr-un comunicat al Ministerului.
Autoritatile s-au temut ca minerii ar putea porni pe jos spre Capitala, la fel ca in 1999. Jandarmii au verificat zilele trecute toate autogarile din Petrosani in incercarea de a-i impiedica pe mineri sa plece spre Bucuresti. Minerii de la cele sapte exploatari din Valea Jiului au declansat protestele in urma cu o saptamana, cateva mii de ortaci marsaluind pe strazile din Petrosani si blocand circulatia pe un drum national. Minerii au cerut majorarea cu 100 de lei a sporului de periculozitate, la 700 de lei, si cresterea pretului carbu- nelui livrat producatorilor de energie. Ministerul Economiei a anuntat ca minerii care lucreaza la minele viabile Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan ale CNH ar putea primi o majorare cu 100 de lei a sporului de conditii grele dupa formarea Complexului Energetic Hunedoara, programata pentru luna mai. In cele din urma, liderii minerilor din Valea Jiului au anuntat, la randul lor, ca in urma negocierilor de la Ministerul Economiei conflictul de munca este incheiat, iar minerii vor relua lucrul. „Solutiile gasite la revendicarile noastre sunt in interiorul bugetului de venituri si cheltuieli pe 2012 al Companiei Nationale a Huilei”, a declarat Petre Nica, presedintele Sindicatului „Muntele”, care reprezinta aproximativ 5.500 din cei 7.700 de angajati ai Companiei Nationale a Huilei.