Directorii din mai multe scoli reclama ca elevii primesc mancare stricata

Nu s-au scurs nici doua saptamani de cand cei peste 26.000 de elevi si prescolari din Salaj au primit „meniul complet” laptele si cornul si deja au inceput sa curga reclamatiile la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Salaj, cu privire la „calitatea produselor livrate in scoli”. Mai exact, directorii unor scoli din judet reclama faptul ca elevii au primit lapte branzit, cu miros neplacut si gust amarui. Nici cornurile nu erau comestibile, fiind prea tari sau cu gust pronuntat de drojdie. Gheorghe Bancea, inspectorul scolar general din cadrul ISJ Salaj, ne-a decarat ieri ca „unele scoli din oras, precum Scoala Gimnaziala Simion Barnutiu, Scoala Gimnaziala Mihai Emi-nescu, Liceul de Arta Ioan Sima, dar si Scoala din Panic au sesizat Inspecto-ratul Scolar cu privire la unele probleme privind calitatea laptelui si a cornurilor servite elevilor, iar noi am transmis mai departe Prefecturii si Consiliului Judetean aceste sesizari”. In completare, Gheorghe Bancea precizeaza ca „nu s-a pus problema ca produsele sa nu se incadreze in termenul de valabi-litate, dar aveau un gust ciudat si nu se puteau consuma”.
„Am reclamat faptul ca laptele din unele cutii avea miros neplacut, iar starea lui naturala nu era chiar lichida, desi nu era depasit termenul de valabilitate”, ne-a declarat Simona Rechisan, directorul Scolii Gimnaziale „Simon Barnutiu” din Zalau. Directoarea spune ca s-au gasit sase baxuri in care s-au gasit cutii cu lapte impropriu consumului. „Nu puteai sa iti dai seama de starea laptelui, decat dupa ce deschideai cutia”, explica Simona Rechisan.

Prefectul ordona OPC, DSV si DSP sa faca verificari
Ca urmare a sesizarilor venite de la directorii scolilor, Ionel Ciunt, prefectul judetului, i-a convocat ieri la o intalnire de lucru pe reprezentantii Consiliului Judetean, ai Directiei de Sanatate Publica (DSP), ai Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), ai Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor si pe cei ai Directiei Sanitare Vete-rinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA). Prefectul a emis un ordin prin care, incepand de saptamana viitoare, institutiile abilitate vor efectua controa-le, vor verifica spatiile de productie si depozitare (la societatile comerciale subcontractante pe raza judetului), gramajul produselor, etichetarea, precum si graficele de livrare. „Echipele mixte vor efectua controale inopinate in fiecare saptamana”, arata Institutia Prefectului Salaj.

Consiliul Judetean spune ca nu-i de dorit rezilierea contractelor cu furnizorii
Consiliul Judetean, in calitate de contractant al produselor destinate elevilor, promite ca va lua masuri daca firmele furnizoare nu isi vor respecta obligatiile. „Asteptam rezultatele controalelor dispuse de Prefectura, iar daca se va constata ca furnizorii au incalcat anumite clauze contractuale, precum calitatea produselor sau perioada de livrare, vom cere remedierea deficientelor, sau, in cel mai rau caz, putem rezilia contractul”, spune Sebastian Olaru, purtatorul de cuvant al administratiei judetene. „Oricum, rezilierea contractului cu furnizorii produselor lactate sau ale celor de panificatie in scoli nu ar fi de dorit, pentru ca asta ar presupune o noua perioada de licitatie, in care elevii nu vor primi lapte si corn”, a adaugat Sebastian Olaru. Dar oare nu e mai bine ca elevii sa nu primeasca lapte si corn deloc, decat sa le primeasca stricate?

Istorie cu antecedente
In plus, nu ar fi pentru prima data cand Consiliul Judetean a dat gres cand a ales firma ce se ocupa cu furnizarea produselor de panificatie in scolile din Salaj. In ianuarie 2009, administratia judeteana a reziliat un contract de furnizare a produselor de panificatie cu o firma din Turda, SC Bamm Impex SRL, firma cu care s-a ajuns in instanta. Aceeasi firma, trei ani mai tarziu si-a schimbat denumirea in Farkas Trans si a participat la licitatia de anul trecut, ba chiar a si castigat licitatia pentru furnizarea produselor in zona Jibou si Cehu. Motivul rezilierii contractului cu firma din Turda au fost numeroasele nerespectari ale clauzelor contractuale si a legislatiei specifice. Scolile reclamau ca aceasta firma distribuie cornurile din doua in doua zile, astfel ca produsele nu mai erau proaspete cand ajungeau la elevi.
Anul acesta, firma care a castigat licitatia pentru furnizarea produselor lactate elevilor din clasele I – VIII, celor din clasa pregatitoare si prescolarilor din judet este SC Simultan Food SRL, din judetul Timis. Pentru distributia produselor de panificatie in judetul nostru s-au stabilit opt zone, iar Consiliul Judetean a incheiat contracte cu cinci firme.

Parintii si Inspectoratul ar dori o masa calda pentru elevi
Este fapt recunoscut ca elevii nu se dau in vant dupa laptele si cornul oferite gratuit. In cel mai bun caz le consuma ocazional. Parintii sustin in marea majoritate ca o masa calda ar fi binevenita in locul programului laptele si cornul. Cei cu care am vorbit in fata Scolii Generale Simion Barnutiu sunt de parere ca programul nu a fost suspus unei verificari pentru a se vedea daca este eficient, daca elevii chiar consuma laptele si cornul. Multi recunosc ca copiii lor isi duc acasa alimentele si se strica in frigider. Sau pur si simplu nu le mananca si le arunca la gunoi. Unul din parinti ne-a spus ca, la sfarsit de saptamana, cand merge cu copii la bunici, duc laptele si cornul si le dau la animalele de pe langa casa. „Si ele ar manca ceva mai consistent, nu?”, ne spune razand. La Scoala Generala „Mihai Eminescu”, un parinte tine sa remarce ca elevii arunca cu laptele prin curtea scolii unul dupa celalalt. „Copilul meu isi da cornul la alti copii carora parintii nu le-au pus de mancare la scoala sau il aduce acasa si spune ca nu e proaspat. Poate este o scuza, dar cert este ca majoritatea copiilor nu apreciaza cornul si laptele pe care il primesc gratuit si cred ca cel mai bine ar fi o masa calda”, sustine mama unei fete care invata la Scoala Mihai Eminescu. Unii parinti ne-au spus ca ar fi de acord chiar sa contribuie financiar daca s-ar introduce o masa calda subventionata, fie si partial, pentru copii.
Inspectorul general Gheorghe Bancea declara saptamana trecuta ca, in urma unor verificari, s-a constatat ca cel mai putin apreciat produs din program este laptele, mai ales in mediul urban. Spunea insa ca in mediul rural aceste produse sunt mai mult decat binevenite pentru copiii cu o situatie materiala precara. „Raman la concluzia ca, daca tot se aloca sume pentru asa ceva, atunci ar fi bine sa se gaseasca o solutie pentru a introduce o masa calda. Chiar si subventionata partial, daca financiar nu se incadreaza in programul actual. Cred ca pe viitor masa calda ar fi solutia cea mai buna”, sustine Bancea.

Camera deputatilor vrea masa calda
Deputatul salajean Lucian Bode ne-a declarat ca sustine – atat in calitate de parlamentar, cat si in calitate de parinte – ca acest program si-a demonstrat de mult ineficienta. „Programul trebuie inlocuit. PDL a propus o initiativa legislativa care a fost adoptata de Camera Deputatilor si care urmeaza sa treaca prin Senat. Initiativa grupului parlamentar PDL se refera la inlocuirea programului <> ineficient cu un program <>. Ar fi buna o masa calda pentru elevi, dar in acest moment infrastructura scolara nu permite acest lucru. Noi ne-am gandit ca ar trebui sa instituim un plafon in ce priveste finantarea. Sa transferam responsabilitatile de la Consiliul Judetean la autoritatile locale. Apoi, acestea, impreuna cu scoala, decid in li-mita sumei alocate un numar de produse, aprobate de Ministerul Edu-catiei, care sa fie servite elevilor. Consiliul Judetean si-a dovedit ineficienta. De ce trebuie sa decida Consiliul Judetean pentru o oarecare Primarie cine este furnizorul si ce produse sa le dea copiilor? Exista comune in Salaj, de exemplu in Fildu de Sus, unde sunt agenti economici care ofera produse la preturi si la o calitate mult mai buna. Asteptam ca proiectul nostru sa treaca de Senat”, explica Lucian Bode.

Senatul vrea chefir si sana
Senatul a adoptat in 21 octombrie un proiect de ordonanta de urgenta care propune ca elevii din invata-mantul primar, gimnazial si copiii din gradinite cu program normal de patru ore sa primeasca, pe langa lapte si corn, sana, chefir, si lapte batut. Pro-iectul pentru modificarea Ordonantei de urgenta 96/2002 privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru elevi a fost adoptat de senatori cu 100 de voturi „pentru”, sapte voturi „impotriva” si 12 abtineri. Senatul a adoptat acest proiect in calitate de prima Camera sesizata.
Referitor la ce sanse are Ordonanta de Urgenta adoptata luni de Senat, Lucian Bode sustine ca s-ar putea ca deputatii sa nu voteze acest proiect de lege, de vreme ce deja deputatii au aprobat un proiect de lege pe aceeasi tema. „Ar fi culmea ca, dupa ce am votat un proiect de lege privind inlocuirea programului actual din scoli, deputatii sa aprobe altul”, incheie Lucian Bode.