In Valea Lesului, ca si pe litoral
Comuna Lozna a devenit in ultimii ani atractie turistica. Oameni cu bani, fii ai comunei, sau persoane din alte judete care au cautat un loc in care sa se relaxeze in weekend-uri sau in vacante si-au construit case de vacanta pe malul stang al Somesului. Comuna se afla la aproximativ 50 de kilometri distanta de orasele Baia Mare, Dej si Zalau. Unul dintre locurile preferate de relaxare este in satul Valea Lesului, situat pe malul stang al Somesului. Viceprimarul comunei Lozna, Alin Pocol, spune ca in satul Valea Lesului sunt construite sapte case de vacanta apartinand unor me-dici, fosti jurnalisti si oameni de afaceri din Zalau si judetele vecine. Zona reprezinta o oaza de liniste, situata pe malul stang al Somesului, unde s-a format o peninsula cu nisip fin. Proprietarii vilelor se simt pe malul Somesului ca la mare. Doar ca, in ultima perioada, cei care detin balastiere in zona respectiva au „muscat” din plaja, micsorand-o. Un alt punct de atractie al locului, care intregeste imaginea de basm a cadrului natural, este Culmea Ticlau, care are o cruce in varf, ce se ridica semeata, in spatele cabanelor.
In localitatea Lozna, situata tot pe malul Somesului, fostul prefect al Maramuresului, Sandu Pocol, a renovat si a marit casa parintilor sai, iar acum o pune la dispozitia turistilor care doresc sa poposeasca in zona, spre inchiriere. De acolo, ama-torii de pescuit pot ajunge in cinci minute la rau. Bisericuta de lemn „Sfantu Dumitru”, veche de 200 de ani, este principalul punct de atractie in centrul de comuna.
Doi clujeni au ales satul Valea Loznei pentru relaxare cu familia sau prietenii. Localitatea este situata la sapte kilometri de centrul de comuna si este „capat de linie”, cum spun localnicii. Inconjurat de coline impadurite si strabatut de cursul de apa Valea Loznei, satul reproduce linistea netulburata a satului de munte. Acolo sunt construite trei case de vacanta, potrivit viceprimarului.
Cursul Somesului nu este doar o simpla atractie pentru turisti. Natura este bogata in specii de pasari si plante, atragand atentia responsabililor in protectia mediului. Potrivit datelor Agentiei pentru Protectie Mediului (APM) Salaj, cursul mijlociu al Somesului este o arie protejata pentru populatiile de pasari conside-rate ca fiind rare pentru fauna Europei. Deasemenea, comuna Lozna are cinci habitate de interes comunitar: paduri de fag, de carpen, de stejar, paduri balcano-panonice de cer si gorun si paduri dacice de stejar si carpen, care trebuie protejate de interventia omului. Cele doua zone au fost propuse pentru a fi incluse in programul european de conservare a ariilor naturale Natura 2000.