Daca saptamana trecuta prezentam in ziarul nostru rezultatele ingrijoratoare ale unui studiu realizat de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) al judetului Salaj, cercetare ce a vizat consumul de tutun in randul adolescentilor din Salaj, un alt studiu local realizat de reprezentantii CPECA Salaj arata ca multi dintre tinerii liceeni din judet sunt atrasi si de „mirajul” consumului de alcool. Conform informatiilor furnizate de Valer Merce, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj, „studiul indica, printre altele, faptul ca aproape jumatate dintre adolsecentii intervievati, respectiv 48,3 la suta, au ajuns cel putin o data in viata in stare de betie; 31,3 la suta dintre acestia s-au imbatat in ultimul an si 13 la suta au ajuns in stare de betie inainte cu o luna de a fi aplicata cercetarea”. Mentionam ca cercetarea a fost realizata pe un esantion de 400 de tineri salajeni cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani, alesi in mod aleator. Sunt date statistice, care, din pacate, reflecta o realitate ingrijoratoare.
Elevii „pot fi cool fara alcool!”
Pornind de la acest studiu, institutiile abilitate sa educe copiii in a sta departe de alcool, tutun sau droguri demareaza campanii cu scopul de a-i face pe tineri sa renunte la aceste vicii.
In perioada 22 octombrie – 5 decembrie, Directia Jude-teana pentru Sport si Tineret (DJST) Salaj, in parteneriat cu Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE), Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica (CJAP), Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj si Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj organizeaza o campanie ce are ca obiectiv principal prevenirea consumului de alcool in randul adolescentilor cu varste intre 15 si 18 ani din Salaj. Potrivit lui Valer Merce, directorul CPECA Salaj, „proiectul este adresat elevilor de liceu din 14 clase de la unitati scolare din localitatile Simleu Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei, Galgau, Ileanda, Crasna, Sig, Nusfalau, Surduc, Sarmasag si Hida. Merce mai spune ca in fiecare clasa se vor desfasura cate patru activitati, avand urmatoarele teme: „Mit si rea-litate despre alcool”; „Presiunea grupului”; „Comunicare asertica”, iar ultima activitate va fi de petrecere a timpului li-ber – „Pot fi cool fara alcool!”, propusa de catre elevi si care urmeaza a fi jurizata in data de 5 decembrie, de Ziua Internationala a Voluntariatului. Directia Judeteana pentru Sport si Tineret (DJST) Salaj va acorda premii celor mai bune proiecte ale elevilor. „Astazi, adolescentii sunt din ce in ce mai expusi consumului de alcool, tutun si droguri, si de aceea au nevoie de informatii corecte despre aceste substante pentru formarea unor atitudini adecvate fata de consumul lor. Ei se afla intr-o permanenta cautare de modele, pe care le pot gasi in parinti, profesori sau prie-teni. Din pacate, modelele pot fi uneori negative si adolescentii adopta cu usurinta comportamente de risc, precum consumul de alcool, tutun sau droguri”, este concluzia trista a coordonatorului CPECA Salaj.