Pe strada Gheorghe Doja din Zalau, un taran purtand pe umar o traista tesuta dupa modelul de pe Valea Agrijului, urca cat urca, apoi se oprea si nemiscat se uita in sus. O data, de doua ori, de trei ori… Nu m-am putut rabda si l-am intrebat: „La ce te uiti bade”? Fara a sta prea mult pe ganduri, omul mi-a raspuns: „Ma uit cum au taiat fara mila crengile acestor arbori frumosi. Mira-s-ar lumea de ei. Au facut din copaci niste span-zuratori…Am si eu in fata casei un tei, dar n-as taia nici o creanga de pe el. Nu trebuie sa tai crengile copacilor, pentru ca se descumpanesc si se indoaie in partea vatamata. Cand infloreste teiul miroase asa de frumos ca nu m-as mai duce de acasa”
Vorbele acestui taran mi-au mers la inima. Mi-am dat seama ca este sincer suparat pentru ca in centrul de judet sunt taiati copacii de pe langa drumuri si blocuri si arata ca niste spanzuratori. Avem in municipiu ingineri dendrologi si horticultori care stiu cum trebuie taiati arborii ornamentali, de aliniament de pe spatiile verzi si din parcuri. Nu inteleg de ce sunt taiati la distrugere si fara mila. Chiar daca mai multi cetateni au facut sesizari la primarie, taierile continua. Nu sunt specialist, dar am vazut in Occident cum se toaletizeaza arborii ornamentali. N-are nimic comun cu ciopartirea din Zalau. N-ar face austriacul sau nemtul asa ceva, nici daca i-ai da o punga de galbeni. Prin aceste taieri gresite sunt puse in pericol viata arborilor si sanatatea ora-senilor.Unde sunt, dupa ciopartire, frunzele care produc fotosinteza si prin care se purifica aerul? Anul 2013 va fi unul secetos, spun me-teorologii.Si apoi, arborii din Zalau nu sunt batrani. Cei mai multi au intre 10 si 20 de ani. Bine ar fi ca onorabilii nostri edili sa ia masuri pentru a mai stopa taierile care-i lasa golasi pe arbori. Asa ca simplu locuitor al urbei de sub Meses le recomand sa stu-dieze, cat de cat, cartea specialistului dendrolog Elena Mateescu, „Despre protectia mediului in orase”.
Au aparut „spanzuratorile” in oras
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...