Statia automata care masoara calitatea aerului din municipiu a fost amplasata pe strada Meteorologiei in perioada in care C.E.T.-ul inca mai functiona la capa-citate maxima. Azi,cand majoritatea locuitorilor Zalaului si-au montat centrale in regim propriu, C.E.T.-ul a disparut din peisaj inclusiv ca factor de poluare. In acelasi timp, extinderea cartierului rezidential de case din zona Meteo care au incalzirea in principal pe baza de combustibil solid afecteaza relevanta informatiilor transmise de statia automata,aceasta fiind una de tip industrial. Prin urmare, cel putin teoretic, statia automata de pe Meteo ar trebui amplasata in alta parte, unde nivelul de poluare este mai mare asa cum a fost ideea initiala. In week-end,atunci cand lumea sta acasa si „face foc” sau atunci cand este ceata si emisiile poluante nu se pot ridica in atmosfera, indicele de poluare este mai ridicat. Conform Danielei Noje de la Agentia Pentru Protectia Mediului Salaj,documentatia laborioasa necesara si toate avizele (de urbanism, de constructie, de racordare la energia electrica, de la Ministerul Mediului) care ar trebui obtinute din nou in cazul unei mutari au amanat luarea acestei decizii. Zalauanii care trec prin centru pe langa ceasul de la „Sindi” si se uita la panoul care afiseaza indicii intre unu-cel mai bun si sase-cel mai rau ai nivelului de poluare trebuie sa stie ca acestia reprezinta ce inregistreaza statia in zona Meteo si nu in centru.
Statia care masoara poluarea in Zalau nu sta bine pe „Meteorologiei”
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...