Cu siguranta, scumpirea tigarilor, frecventa in ultimii ani este unul din motivele renuntarii la fumat, insa medicii, spun ca si sanatatea este un factor care-i motiveaza pe fumatori sa renunte la acest viciu.
Faptul ca multi fumatori au renuntat la acest viciu se confirma. Primii care demonstreaza acest lucru sunt medicii, care-i ajuta pe pacienti sa renunte la fumat, dar si comerciantii. In urma cu mai bine de patru ani, la Zalau, medicul pneumolog Gabriel Gavrilut a coordonat la nivel judetean un program demarat de Ministerul Sanatatii „Stop Fumat”, in care s-au inscris peste 600 pacienti. „Atunci, cand a demarat programul Stop Fumat, care la vremea respectiva era gratuit, s-au inscris peste 600 de pacienti. Rata de succes a fost de 35 la suta. Unii au ajuns din pura curiozitate pentru a vedea ce implica un astfel de program, iar altii pur si simplu si-au dorit cu adevarat sa renunte la fumat. Desigur, au fost pacientii care au renuntat dupa primele sedinte, insa in proportia pe care am precizat-o sunt si azi persoane care nu mai fumeaza”, spune medicul. In opinia lui Gavrilut, orice fumator poate renunta la acest viciu: „Secretul sta in motivatia personala. Cel mai important este sa-si doreasca acest lucru si sa constientizeze. De exemplu am avut un pacient, fumator de 40 de ani, care nu a luat parte la acest program, dar care a suferit un infract. Atunci a renuntat la fumat. Au fost altii care au avut de suferit si nu au renuntat. Totul este sa-si doreasca cu adevarat”.
Fumatorii sunt toti intr-o „oala”. Cel putin asta sustine medicul pneumolog care spune ca cei care fumeaza nu pot fi clasificati. Statutul social, varsta, functia, ocupatia sau veniturile nu fac nici o diferenta atunci cand vine vorba despre fumatori. „Am avut si pacienti someri, cu venituri de 300 de lei, bani care nu le ajungeau de tigari, dar si pacienti care isi puteau permite sa-si cumpere orice, fara restrictii.”, adauga Gavrilut. Acesta spune, ca cei care fumeaza nu au suficiente motive de veselie in viata iar tigara amelioreaza tonusul psihic. Prin fumat actioneaza dopamina cea mai importanta substanta secretata de creier care isi face aparitia la influenta nicotinei. Dopamina este principalul neurotransmitator de motivatie, oferind senzatia de bine. Cert este ca sportul, miscarea sau, in functie de varsta, plimbarea, sunt doar cateva din clasicele metode care pot suprima pofta de tigara.
Stop fumat-continua
La Zalau continua si in prezent programul „Stop fumat”, insa pentru un tratament care dureaza aproximativ doua luni, cei in cauza trebuie sa plateasca o taxa de 100 de lei. Inscrierile pentru doritori, dar si alte detalii legate de renuntarea la fumat, pot fi facute virtual pe pagina stopfumat.eu. Aviz fumatorilor! In 1 aprilie, nu e pacaleala, tigarile se vor scumpi din nou. Printre numeroasele avantaje ale renun-tarii la fumat se numara: cresterea sperantei de viata; scaderea riscului producerii unui infract miocardic; scaderea riscului formarii unor tumori cancerigene; un mod de viata mult mai sanatos. Fumatul duce la moartea a peste 430.000 de persoane anual.Este cauza a 87 la suta din cazurile de cancer pulmonar. Poate duce la apraritia bronsitei cronice si emfizemului pulmonar.Poate cauza probleme sexuale si chiar infertilitate; probleme cardiace; boli pulmonare cronice etc.
Vanzari mai putine
Comerciantii de tigarete spun ca vanzarile au scazut in ultimii ani. „Aici la noi in cartier, aveam o serie de clienti fideli. Faceam comanda speciala la anumite sortimente de tigarete numai pentru ei. Insa multi au renuntat. Simt la vanzari. Cand fumau, isi cumpara tigari de la mine si pe langa tigari si cele necesare in casa. Acum … daca au renuntat la fumat nici restul cumparaturilor nu le fac de la noi”, spune administratorul unui magazin din urbe.