Cei 38.106 salajeni care beneficiaza de ajutorul social constand in alimente finantat de Uniunea Europea-na fie au o pensie modica, fie sufera de handicap. Ingrijorator este insa ca aceasta categorie a sarmanilor constituie aproape 20 la suta din populatia judetului (de 218.000 de locuitori), care asteapta cu nerabdare sa primeasca pachetele cu alimente oferite pentru defavorizati. Cei mai multi beneficiari sunt in Zalau, 5.742 de persoane, dupa care urmeaza Jibou, cu 1.590, Simleu Silvaniei, cu 1.513, si Crasna cu 1.138. Printre acestia se numara beneficiari ai venitului minim garantat, persoane cu pensie sub 400 de lei, persoane cu handicap grav si accentuat (grad I si II), someri, spune directorul adjunct al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj, Alexandru Bosa. Acesta spune ca unele alimente au fost deja transportate in comunele salajene si in curand urmeaza sa fie distribuite beneficiarilor.
Ce alimente primesc salajenii saraci
Pe lista alimentelor distribuite saracilor in acest an se afla noua produse alimentare, cu doua mai putin decat in anul precedent. Fiecare beneficiar salajean va primi in pachetul cu alimente saptesprezece ki-lograme de faina alba, noua kilograme de faina de porumb, o punga cu paste fainoase, cinci litri de ulei, doua conserve cu zacusca a cate 400 de grame, o cutie de 800 de grame cu rosii in suc propriu, patru conserve cu carne de porc a cate 300 de grame, 250 de grame de miere de albine si doua kilograme de zahar, spune directorul adjunct al DGASPC, Alexandru Bosa. Cele mai „norocoase” vor fi persoanele cu venit minim garantat, care primesc alimente pentru toti membrii familiei. Anul trecut am avut o familie de treisprezece persoane, a subliniat Bosa. Produsele se distribuie pe baza actului de identitate. In cazuri speciale, produsele pot fi transportate la domiciliul celor bolnavi sau care sufera de handicap.
In Zalau, produsele vor fi distribuite beneficiarilor la sediul Directiei de Asistenta Sociala Comunitara (DASC) din Piata Iuliu Maniu. Deocamdata, nu se stie exact cand va incepe distributia in Zalau, spune directorul DGASPC.
Carnea ajunge ultima
Depozitul in care sunt pastrate alimentele a devenit neincapator, astfel ca o parte din produse s-au distribuit si au ajuns in comunele salajene. Pana la sfarsitul saptamanii trecute, la depo-zitul cu numarul 22 B din Hereclean au ajuns doar 242 de tone din cele 662 de tone de faina si 158.400 de litri de ulei din 223.474 de litri, 18 tone de zacusca dintr-un total de 32 de tone, urmand ca in saptamana asta sa primeasca faina de porumb si, pana la sfarsitul lunii, sa fie distribuite restul produselor. Tot pana la sfarsitul lunii ar trebui sa ajunga si celelalte alimente, 22 de tone de faina de porumb, 55 tone de rosii, 12 tone de miere si 117 tone de zahar. Conservele cu carne de porc nu le vom primi in septembrie, spune Alexandu Bosa.
Lista primariilor care au preluat produse
Unii primari din comune s-au grabit sa ridice produsele alimentare pentru a le distribui celor sarmani si pentru a eli- bera spatiul de depozitare pentru produsele ce urmeaza sa ajunga. Potrivit lui Alexandru Bosa, o parte din faina si ulei au fost deja ridicate de primariile comunelor Rus, Simisna, Zalha, Benesat, Bocsa, Coseiu, Creaca, Dragu, Hereclean, Ileanda, Jibou, Mesesenii de Jos, Nusfalau, Poiana Blenchii, Plopis, Salatig, Valcau de Jos. Primariile astea-pta listele cu beneficiari, dupa care vor distribui produsele.
Cand ajung alimentele pe mesele nevoiasilor
Primarul din Salatig, Jozsef Molnar, spune ca a distribuit deja aproape toate produsele beneficiarilor din comuna pe care o administreaza. Aproximativ 95 la suta dintre alimente au ajuns unde trebuie. Le-am distribuit din casa in casa, in fiecare sat, dar si de la scoala am impartit alimente. Nu am avut spatiu suficient ca sa le tinem in depozit, a mai spus primarul Molnar. Administratorul comunei Benesat, Sorin Romocea, se plange de asemenea de spatiul insuficient pentru depozitarea alimentelor. In saptamanile urmatoare, Sorin Romocea spera ca va distribui beneficiarilor din comuna lui alimentele din depozit. Ioan Mesesan, primar in Coseiu, spune ca asteapta listele cu beneficiari, dupa care va imparti atat uleiul, cat si faina celor nevoiasi. Tabelul cu lista beneficiarilor este asteptat si de primarii din Simisna si Poiana Blenchii. Calin Prodan din Simisna spune ca dupa ce va intra in posesia listei va distribui in doua zile toate alimentele. Produsele au fost depozitate in Simisna si Hasmas, spune primarul Prodan. Augustin Chifor, primarul din Poiana Blenchii, spune ca e posibil sa distribuie alimentele incepand de miercuri. Momentan, asteptam lista cu beneficiarii, a mai spus Augustin Chifor. Cel mai mult va avea de furca primarul din Ileanda. Petru Satmari administreaza comuna salajeana cu cele mai multe sate, treisprezece la numar. „In cursul saptamanii, in maxim doua sau trei zile cred ca le distribuim. Pentru cei bolnavi sau care sufera de handicap ne vom deplasa noi ca sa le dam produsele”, a asigurat Petru Satmari.
O firma din Bulgaria a facut disparut uleiul saracilor anul trecut
Anul trecut, Uniunea Europeana a trimis salajenilor pachete cu alimente in valoare de aproximativ 2.300.000 de lei. In total, circa 39.500 de salajeni au benficiat de produse alimentare, printre care orez, fasole, biscuiti, mazare, zahar, ulei, faina alba si faina de porumb, paste fainoase, bulion si rosii in suc propriu. Faina si uleiul s-au epuizat rapid, fiindca au fost distribuite numai o parte din cantitati, 165 de tone din 591 de tone de faina si 11.000 de litri de ulei din 280.000 de litri, fara ca restul sa mai ajunga in depozite. Unele produse au ajuns la beneficiari in ultima zi din 2012. Distributia a fost afectata serios de o firma din Bulgaria, care, dupa licitatia serviciului de distribuire, a actionat in interese personale.