Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel, va face la sfarsitul acestei saptamani o vizita in Epis-copia Salajului, la invitatia Preasfintitului Parinte Episcop Petroniu. Programul vi-zitei, anuntata la sfarsitul lunii august si prima pe care Preafericitul Parinte Daniel o face in judetul nostru, a fost confirmat pentru Graiul Salajului de purtatorul de cuvant al Episcopiei, preotul Gabriel Gardan.
Patriarhul va fi intampinat vineri, 13 septembrie, orele 19.00, la catedrala cu hramul Inaltarea Domnului (biserica Sfanta Vinere) din Zalau, unde va fi oficiata o slujba de Te Deum.
Sambata dimineata, de la ora 9.00, Prea-fericitul Daniel va tarnosi Paraclisul cu hramul „Sfantul evanghelist Luca” din centrul eparhial din Zalau. Sfanta liturghie, care va fi tinuta dupa tarnosirea paraclisului, va fi oficiata in aer liber, de pe o scena amenajata in fata sediului Episcopiei Salajului.
Patriarhul Daniel va tarnosi duminica, 15 septembrie, Catedrala din Jibou, care poarta doua hramuri: „Sfantul Prooroc Daniel” si „Sfantul Mucenic Gheorghe”. Dupa sfintirea Catedralei, Preafericitul Da-niel va savarsi Sfanta Liturghie.
Eugen Balanean, primarului Jiboului, ne spune ca, impreuna cu enoriasii din Jibou si satele din imprejurimi, il va astepta pe Patriarh la catedrala. „Constructia catedralei a inceput in anii 1994-1995 si a fost ridicata din banii credinciosilor. Au fost alocate sume de bani si de la bugetul local, de-a lungul timpului, de cand a inceput constructia bisericii”, spune Balanean. Dupa liturghie, va avea loc o agapa la restaurantul Glamour din localitate. Enoriasii din Jibou au pregatit pentru toti cei care vor veni la sfintirea Catedralei cate un colac si o felie de cozonac, pe care le vor imparti la iesirea din biserica.
Credinciosii care vor participa la cele doua sluijbe de sfintire, cea din Zalau si cea din Jibou, vor avea, pe langa bucuria comuniunii si cea a binecuvantarii patriar-hale, si bucuria duhovniceasca de a se inchi-na la moastele Sfantului Nectarie de Eghina, mare facator de minuni. Moastele vor fi aduse spre inchinare de la schitul Darvari din Bucuresti, si reprezinta darul duhovni-cesc special pe care Prefericitul Parinte Patriarh Daniel doreste sa-l faca credinciosilor ortodocsi din Salaj. Informatiile despre programul oficial al vizitei Patriarhului au fost puse la dispozitia ziarului Graiul Salajului, in exclusivitate, de catre purtatorul de cuvant al episcopiei, Gabriel Gardan.
Moastele Sfantului Nectarie, darul duhovnicesc al Patriarhului pentru ortodocsii salajeni
Pana acum nu au mai fost aduse in judetul nostru moastele vreunui sfant. Este o premiera pentru Salaj. Se fac pelerinaje an de an, la moastele Cuvioasei Parscheva, la Iasi, unde o mare multime de oameni cu diverse probleme, care cauta o rezolvare, participa la slujbe. Cine a fost Sfantul Nectarie de Eghina? Wikipedia spune ca a fost Episcop al Pentapolei si ctitor al manastirii Sfanta Treime din insula Eghina. S-a nascut la 1 octombrie 1846 si a murit la 8 noiembrie 1920. Sfantul Nectarie s-a nascut intr-o fa-milie saraca de pe malul marii Marmara. La varsta de 14 ani a plecat la Constantinopol sa faca scoala, iar la varsta de 20 de ani pleaca in insula Chios ca sa predea ca invatator. Aici devine calugar, sub numele de Lazar, la manastirea Nea Moni. Actualmente, manastirea face parte din patrimoniul UNESCO. A fost fondata in 1042 de catre imparatul bizantin Constantin al IX -lea Manomahul. Nectarie devine apoi diacon. Cu ajutorul unui crestin bogat din insula isi completeaza studiile la Atena. In 1885 pleaca la Alexandria (Egipt), unde a fost hirotonit preot la biserica Sfantul Nicolae din Cairo. In 1889 devine Episcop al Pentapolei ( undeva in Libia de azi). Patriarhul Sofronie al Alexandriei l-a numit secretar patriarhal si reprezentantul sau la Cairo. In urma calomniilor unor clerici invidiosi a trebuit sa paraseasca Egiptul si sa se intoarca la Ate-na. A ctitorit manastirea Sfanta Treime din Eghina, la cererea mai multor calugarite. La varsta de 62 de ani s-a retras aici, unde a ramas pana la sfarsitul vietii. Dupa moartea sa, oamenii au inceput sa mearga in pelerinaje la Eghina. Pe 20 aprilie 1961, Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului l-a canonizat, cu pomenirea pe 9 noiembrie.
Patriarhul Daniel, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, s-a nascut in 22 iulie 1951 in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis. A fost ales ca Patriarh al Bisercii Ortodoxe Romane de catre colegiul electoral bisericesc la data de 12 septembrie si a fost inscaunat in aceasta demnitate la data de 30 septembrie 2007. Este al treilea nascut al familiei de invatatori Alexie si Stela Ciobotea. Scoala primara a urmat-o in satul natal, iar gimnaziul in Lapusnic, judetul Timis. Cursurile liceale le-a inceput in Buzias si le-a continuat in Lugoj. S-a inscris apoi la Institutul Teologic din Sibiu (1970-1974), unde isi ia licenta. Intre anii 1974-1976 studiaza pentru a-si da docto-ratul la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, sub indrumarea profesorului si preotului Dumitru Staniloaie. Studiaza apoi doi ani la Facultatea de Teologie Pro-testanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg (Franta), si inca doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg (Germania), la Facultatea de Teologie Cato-lica. Din anul 1980 a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elvetia), fiind si profesor asociat la Geneva si Fribourg (Elvetia). La 6 august 1987 intra in viata monahala la manastirea Sihastria, sub numele de Daniel, ocazie cu care este numit ieromonah. Un an mai tarziu este hirotonisit protosinghel. In perioda 1 septembrie 1988-1 martie 1990 a fost consilier patriarhal. La 1 martie 1990 a fost ales, la propunearea IPS Nicolae Corneanu, episcop vicar al Episcopiei Timisoarei, cu titlul „Lugojanul”. La 1 iulie 1990 este inscaunat ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, functie pe care a a avut-o pana la alegerea lui ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.