La intalnirea de ieri cu presa locala, Sandu Berceanu, vicepresedintele Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR), si Boncidai Csaba, secretatul respectivei asociatii, au prezentat Protocolul semnat de Asociatia Comunelor din Romania cu Guvernul si acordul de parteneriat incheiat intre Ministerul Dezvoltarii Regiona-le si Administratiei Publice cu ACoR. Protocolul a fost semnat in data de cinci septembrie si urmeaza ca in doua luni sa se modifice sau sa se completeze actele normative care au facut obiectul acordului de parteneriat. La dezbateri au participat premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea, Emil Draghici, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, Sandu Berceanu, vicepresedinte, Boncidai Csaba, secretar, alti membri din conducerea ACoR.
Povestea a inceput prin august, cand mai multi primari din comunele tarii au inaintat un protest Guvernului cerand modificarea unor acte normative care sunt in defavoarea administratiei locale. Pe data de 5 septembrie, cum spuneam, premierul si vicepremierul s-au asezat la masa cu primarii, ascultandu-le acestora doleantele si incercand sa dreaga actele normative care duc la deficientele din administratia rurala. „Este pentru prima data – afirma Sandu Berceanu – cand un prim-ministru sta la masa cu primarii din comune”. „Chiar daca s-a spus ca ACoR a pus Guvernul la zid, mentioneaza Bonci-dai Csaba, noi l-am invitat la un dialog, la colaborare, la comunicare, la consens. Asta deoarece capacitatea administrativa a unita-tilor administrativ teritoriale lasa de dorit, in rezolvarea problemelor comunitatii spre descentralizare”.

Ambele impozite agricole se platesc la primarie
S-a inceput cu modificarea Ordonantei Guvernului nr.8/2013, privind Codul fiscal in sensul integrarii unor impozite din domeniul agricol intr-o singura sarcina fiscala. Altfel spus, taranul plateste doua impozite: unul pentru teren, celalat pe venitul agricol. Primul se plateste la primarie, cel de al doilea la cea mai apropiata institutie fiscala, institutie care nu exista in fiecare comuna, punand cetateanul pe drumuri. Primarii au propus modificarea ordonantei amintite, in sensul ca ambele impozite sa fie platite la primaria de care apartine cetateanul. Sandu Bercean spune ca premierul a fost de acord cu aceasta propu-nere si urmeaza modificarea Ordonatei.

Pasunile se retrocedeaza, dar mai incet
Un alt act normativ pe care primarii au cerut sa fie modificat este Legea 165/2013, privind inventarierea terenurilor agricole. In lege se spune ca izlazurile comunale vor intra primele pe lista retrocedarilor. Numai ca aceste pasuni sunt proprietatea comunitatii si primarii au cerut ca acestea sa nu fie supuse retrocedarii. Nu s-a facut chiar cum au cerut ei, insa pasunile care se aflau pe primul loc pe liste terenurilor agricole supuse retrocedarii au fost trecute pe locul III. Tot ca o modificare a acestei legi este si faptul ca presedintii comisiilor de inventariere care urau numiti din randul functionarilor publici de catre prefect vor fi inlocuiti cu primarii din comunele respective.

Carnetul de producator se obtine tot de la primarie
In privinta obtinerii carnetului de producator, primarii au cerut sa nu se aplice noile acte normative care prevad ca aceste legitimatii sa se obtina de la Camera Agricola Judeteana. Primarii au cerut ca, in continuare, carnetele de producator sa fie emise de catre primarie, cu verificari ri-gurose in teren, astfel ca samsarii sa nu ajunga la ele. „Guvernul este de acord cu aceasta solicitare a noastra”, a mentionat Sandu Bercean.

Alte propuneri si solicitari
La intalnirea cu Victor Ponta si Liviu Dragnea, conducerea Asociatiei Comunelor din Romania a mai cerut reclasificarea unitatilor administrativ-teritoriale numai dupa numarul locuitorilor, potrivit grupelor prevazute in Legea adminstratiei publice locale, modificarea Legii educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul clarificarii atributiilor si responsabilitatilor tuturor institutiilor publice implicate in procesul de educatie, care sa conduca la cresterea calitatii actului educational, modificarea legislatiei astfel incat primarii, viceprimarii, presedintii, vicepresedintii consiliilor judetene sa beneficieze de toate drepturile de care be-neficiaza si personalul din administratia pu-blica locala. La finalul intalnirii cu reprezentantii mass media, Sandu Bercean a spus: „Noi avem incredere in acest parteneriat si ne bucuram ca premierul a plecat urechea la propunerile si solicitarile noastre. Peste doua luni avem o noua intalnire la Guvern pentru a ana-liza in ce masura propunerile noastre au prins conturul realitatii”