La Abatorul din Hereclean nu s-a vandut nici macar un miel
La sfarsitul saptamanii trecute (Saptamana Patimilor), zeci de zalauani si nu numai, au luat satele judetului la rand in speranta ca vor gasi un miel pentru masa de Pasti. Au fost foarte putini cei carora norocul le-a suras. Anii trecuti, mieii puteau fi cumparati din locuri special amenajate in urbea de sub Meses. Anul acesta, singurul loc de unde zalauanii ar fi putut cumpara miei era curtea Abatorului de ovine din Hereclean. Numai ca prin curte batea vantul. Nici un detinator de ovine nu s-a incumetat sa aduca macar un fiu al oii la sacrificare. Nici joi, nici vineri, nici sambata. Un proprietar de oi din Ilisua imi spunea ca nu se incumeta sa aduca mieii la abator, fiindca nu-i poate aduce cu turma, iar un mijloc de transport special inchiriat cel putin doua zile la rand l-ar costa peste zece milioane de lei vechi. Apoi, a mai invocat ca Pastele au fost cam devreme anul acesta, iarna a fost lunga si mieii nu s-au dezvoltat suficient pentru a putea fi comercializati. Zecile de cetateni care s-au oprit la poarta Abatorului in nadejdea ca vor putea cumpara un miel au plecat cu buzele umflate. Am poposit si noi la portile Abatorului. Cu toate ca era Saptamana Patimilor, un potop de injuraturi se revarsa in zona. Erau pomeniti mai marii Zalaului, mai marii Abatorului, mai marii DSVSA, ciobani, Basescu si toti cei care, credeau nemultumitii, le-au obturat posibilitatile de a cumpara un miel de Sfintele Pasti.
28,9 lei kilogramul in supermarket
Un prieten imi spunea suparat, suparare cu iz de revolta, ca a batut intreg satul Doh in cautarea unui miel pentru Pasti. Nimeni (si sunt oieri multi in Doh) nu a vrut sa-i vanda un miel. Desi in satul Borza sunt doua turme de oi, o femeie careia i-au venit copiii de Pasti din Spania nu a gasit un picior de miel. Oferea oricat pe kilogram. Pana la urma a rezolvat situatia cumparand o jumatate de carcasa de miel de la „Unicarm-ul” din Jibou, dand 28,9 lei pe kilogram. Si fiindca veni vorba despre urbea de pe Somes, Eugen Balanean, primarul Jiboului, spunea ca la punctul autorizat de sacrificare a mieilor din oras s-au vandut 4-5 miei in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale si vreo zece miei din portbagajul autoturismelor, la pretul de 12 lei pe kilogram in viu.
Samsarii si arabii ne papa subventiile
Desi Stelian Fuia, ministrul Agriculturii, spunea ca nu-i nici un motiv sa fie de Pasti criza de miei, iata ca in Salaj a fost. In Salaj si in alte judete din tara. Pe langa motivul ca Pastele a fost devreme, detinatorii de oi nadajduiesc la un pret mai bun in vara oferit de arabi. Mircea Martin, directorul DSVSA Salaj afirma pe buna dreptate ca oierul poate sa-si vanda marfa cand si la cine vrea. „In luna iulie, august, sustine Martin, detinatorul de oi va primi 400 de lei pe miel, in loc de 150-200 de lei cat ar fi primit acum. Daca vindea mielul de Pasti, intervin cheltuieli cu mulsul oilor, asa ca ei sunt lasati sa suga pana in iulie-august”. Nicolae {ap, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine „Ovis” imi spunea ca inca, din luna martie, intermediarii au incheiat contracte cu detinatorii de oi din Salaj, pentru livrarea mieilor in state arabe. Asadar, samsarii si-au bagat nasul si pe piata mieilor. Dupa cum se stie, crescatorii de ovine primesc sprijinul pe cap de animal in fiecare an. Anul acesta subventia este de 41 de lei. O parte din acest sprijin provine din bugetul national. Dar piata autohtona beneficiaza prea putin de aceasta subventie. Asta pentru ca majoritatea mieilor romanesti ajunge la iordanieni, sirieni, marocani, tunisieni si la alti inchinatori la Alah. Iar noua, celor care l-am sarbatorit pe Mielul jertfit, pe Hristos cel Inviat, ne-a fost greu si adesea imposibil sa ne procuram, in acest an, macar o costita de la pruncul oii.