Chiar daca populatia Salajului a scazut, potrivit datelor partiale ale recensamantului populatiei din octombrie 2011, numarul de consilieri locali si judeteni ramane acelasi.
Chiar daca populatia Salajului a scazut cu peste 12 la suta, potrivit datelor partiale ale recensamantului populatiei din octombrie 2011, numarul de consilieri locali si judeteni ramane acelasi. Anul acesta, pentru alegerile locale se vor cheltui 400.000 de lei, bani pe care Prefectura ii pune la bataie urmand sa-i recupereze, ulterior, din bugetele locale. Chiar daca anul acesta are loc un singur tur de scrutin datorita modificarii legislatiei privitoare la alegerea primarilor, suma alocata este mai mare cu 50.000 de lei fata de alegerile de acum patru ani, cand s-au cheltuit 350.000 de lei. In 2008, in majoritatea cazurilor au fost orga-nizate doua tururi de scrutin.
Numarul consilierilor locali si judeteni nu se modifica la alegerile locale din 10 iunie, salajenii fiind chemati la urne sa-si aleaga cei 705 consilieri locali si 30 de consilieri judeteni. Numarul de consilieri se stabileste in functie de numarul locuitorilor din judet, iar cifrele luate in calcul sunt cele comunicate oficial la data de 1 iulie 2011, potrivit prefectului Alexandru Vegh. Cu toate ca a avut loc un recesamant al populatiei la sfarsitul anului trecut, inca nu s-au comunicat datele oficiale, astfel ca scaderea populatiei Salajului comunicata prin date partiale nu influenteaza numarul de consilieri locali sau judeteni. Daca la recensamantul din 2002 populatia Salajului era de 248.015 locuitori, datele partiale comunicate de Institutul National de Statistica in urma recensamantului din octombrie anul trecut arata o scadere a populatiei judetului, aceasta ajungand la 217.895 de locuitori. Numarul de reprezentanti ai populatiei in structurile de administratie publica va scadea, cel mai probabil, abia peste patru ani, la alegerile locale urmatoare.
S-au stabilit presedintii birourilor electorale locale
Pregatirile pentru alegerile locale au intrat in linie dreapta, Institutia Prefectului judetului Salaj fiind cea care coordoneaza aceste pregatiri. Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, prefectul judetului a prezentat primele masuri luate pentru organizarea alegerilor. Astfel, Alexandru Vegh a anuntat ca au avut loc tragerile la sorti pentru presedintele si loctiitorul Biroului Electoral Judetean. Pentru alegerile din 10 iunie, presedintele BEJ este judecatorul Claudia Tomsa, iar loctiitor este judecatorul Gabriela Matyus. „Am pus la dispozitia presedintelui BEJ biroul fostului subprefect Claudiu Birsan pentru a-si desfasura activitatea, iar pentru reprezentantii partidelor am amenajat un birou la parterul institutiei”, a precizat prefectul. Tot saptamana trecuta a avut loc si extragerea presedintilor si a loctiitorilor acestora in birourile electorale de circumscriptie din localitatile judetului. Primarii unitatilor administrativ-teritoriale au facut trei nominalizari din randul carora au fost desemnate persoanele care sa fie presedinti si loctiitori, prin tragere la sorti. In municipiul Zalau, presedinte al biroului electoral este Cristian Dobra, iar loctiitor – Claudiu Baican. In Simleu Silvaniei, a fost desemnat ca presedinte Elena Mocan, iar ca loctiitor – Luminita Pasca. In Jibou, presedintele biroului electoral local este Lucia Groza, iar loctiitor – Ludovica Donciu. In Cehu Silvaniei, a fost desemnat ca presedinte Cornel Drule, avandu-o ca loctiitor pe Carmen Ratiu.
61 de birouri electorale de circumscriptie in Salaj
Numarul birourilor electorale de circumscriptie de la nivelul judetului corespund numarului de unitati administrativ-teritoriale existente in judet. Avem in total 61 de unitati administrativ-teritoriale, respectiv un municipiu – Zalau, trei orase – Simleu Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei, precum si un numar de 57 de comune. Pentru fiecare dintre acestea au avut loc trageri la sorti pentru desemnarea presedintelui si loctiitorului biroului electoral de circumscriptie, la propunerea primarilor. Inca nu au fost stabilite sectiile de votare, acest lucru cazand in sarcina primarilor din localitatile salajene. Potrivit prefectului, nu ar trebui sa existe modificari semnificative privind numarul de sectii de votare. Doar in zonele de extindere a localitatilor s-ar putea introduce sectii noi, daca este necesar.
Cheltuielile cu alegerile locale ajung la 400.000 de lei
Pentru alegerile locale din acest an, Institutia Prefectului judetului Salaj dispune de 400.000 de lei, aici intrand toate cheltuielile cu personalul implicat in organizarea si desfasurarea procesului electoral, cheltuielile materiale, logistica, buletine de vot, stampile si autocolante. In urma cu patru ani, la alegerile locale care s-au desfasurat in doua tururi de scrutin, in Salaj s-a cheltuit aproximativ 350.000 de lei. Anul acesta are loc un singur tur de scrutin, pentru ca s-a modificat legislatia cu privire la alegerea primarilor – acestia fiind alesi dintr-un singur tur, cel care are cele mai multe voturi obtinand mandatul de primar. Membrii birourilor electorale de circumscriptie beneficiaza de o indemnizatie de 85 de lei pe zi de activitate, iar statisticienii, informaticienii si personalul auxiliar primesc 65 de lei pe fiecare zi de activitate. Presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare si loctiitorii acestora beneficiaza de o indemnizatie de 85 de lei pe zi de activitate, dar nu mai mult de cinci zile, in vreme ce membrii acelorasi birouri primesc aceeasi indemnizatie, redusa la trei zile maximum. De asemenea, celor implicati in desfasurarea alegerilor, la care se adauga personalul MAI aflat in misiune de paza la aceste birouri, primesc 10 lei pe zi de activitate pentru bauturi racoritoare, cafea si gustari. Pe langa aceste plati, membrii birourilor electorale care domiciliaza in alte localitati beneficiaza de o indemnizatie de delegare, precum si decontarea cheltuielilor de transport si cazare. Toate cheltuielile legate cu desfasurarea alegerilor se recupereaza de la bugetele locale, potrivit prefectului Alexandru Vegh.