Chiar daca multi nu au stiut ce sarbatoresc, romanii au profitat de ocazie si s-au manifestat ca atare. Intre mesele imbelsugate au dat si pe la biserica, doar asa e obiceiul.
Aproape 35 la suta dintre romani nu au avut bani suficienti pentru a-si cumpara produsele necesare de Pasti, iar 41 la suta au cheltuit mai putin decat in anii trecuti, se arata intr-un sondaj al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), dat publicitatii cu ocazia Sarbatorilor Pascale. Cu privire la bugetul familiei alocat pentru sarbatorile de Paste, acesta s-a situat situat sub 100 de lei, in cazul a 12 la suta dintre respondenti, 100-500 de lei (48 la suta), 500-1.000 de lei (20 la suta), 1.000-1.500 de lei (7 la suta), 1.500-2.000 de lei (3 la suta), iar 2 la suta dintre romani au alocat un buget de peste 2.000 lei. In plus, 41 la suta dintre romani au declarat ca au cheltut mai putin decat in anii trecuti, 28 la suta la fel, iar 27 la suta au raspuns ca au alocat mai multi bani.
Unii au sarbatorit „nasterea lui Hristos”
75 la suta dintre noi au mers la Slujba de Inviere anul acesta. La intrebarea cat de importante sunt traditiile de sarbatori, 61 la suta au raspuns ca sunt foarte importante, 31 la suta sunt importante, 5 la suta putin importante si 3 la suta deloc importante. De asemenea, la intrebarea daca sunt o persoana religioasa, 89 la suta dintre romani au raspuns afirmativ, 10 la suta nu sunt, iar 1 la suta nu stiu. Intrebati cat de des merg la biserica, 14 la suta merg de cateva ori pe saptamana, 48 la suta de cateva ori pe luna, 16 la suta de cateva ori pe an, 17 la suta doar de sarbatorile importante, 4 la suta mai rar. La intrebarea ce sarbatoresc crestinii de Paste, 88 la suta dintre romani au raspuns ca Invierea lui Hristos, 5 la suta nasterea lui Hristos, 1 la suta moartea lui Hristos, 1 la suta mielul, cozonacul si ouale, 1 la suta rastignirea lui Isus Hristos, iar 2 la suta nu stiu.
Vopsitul oualor – cel mai popular obicei
Solicitati sa specifice care este principalul obicei care se sarbatoreste de Paste in zona unde locuiesc, 17 la suta au raspuns ca se vopsesc oua, 12 la suta se merge noaptea la Slujba de Inviere, 10 la suta se merge la udat, 5 la suta se merge la cimitir, 4 la suta se ciocnesc oua rosii, 4 la suta se aduna familia, 3 la suta se face pasca, 3 la suta taierea mielului, 2 la suta se face hora in sat, 2 la suta copiii merg dupa oua rosii, etc. La intrebarea daca s-au spovedit, 41 la suta au raspuns ca nu practica acest obicei, 33 la suta au raspuns afirmativ, iar 21 la suta nu s-au spovedit. Intrebati daca au tinut postul Pastelui, 50 la suta au raspuns ca doar cateva zile (miercuri, vineri), 10 la suta da, pe intreaga perioada, 25 la suta nu practica acest obicei, iar 12 la suta nu au tinut post.
De la bal la spital
Mancarea si bautura peste masura sau bataile si accidentele rutiere reprezinta cealalta fata a sarbatorilor, la romani. De Pasti, medicii de la Urgenta au avut de-a face, pe langa cazurile serioase, cu 14 salajeni care au baut pana s-au apropiat de coma alcoolica si cu 17 persoane care au mancat pana cand au fost nevoite sa cheme salvarea. Si cum betiile se lasa de multe ori si cu scandal, la Spital au ajuns si cinci salajeni batuti bine, care au avut nevoie de ingrijirile medicilor.