Urmeaza scumpiri la carne

Pretul carnii inca nu a crescut la raft, cu exceptia celui la carnea de pasare, dar, intr-un viitor nedorit de apropiat, carnea si produsele din carne, laptele si produsele lactate vor fi in cantitati tot mai mici in cosul nostru zilnic. Spun asta pentru ca preturile la aceste produse vor cunoaste o crestere cu 20/30 la suta, iar puterea de cumparare va deveni tot mai fragila. Nu o spun eu, o spun fermierii, comerciantii, analistii economici.
Seceta a scumpit cu pana la 70 la suta furajele folosite in ferme, dar si in gospodariile taranesti, pentru hrana porcinelor, a bovinelor, a pasarilor. Pretul carnii de porc si de pasare in magazinele din Salaj era la mijlocul lunii august la nivelul anului trecut, cu mici diferente de 0,1-0,5 lei in crestere pe kilogram. Pretul carnii de vita a crescut la inceput de an, dar datorita numarului mare de sacrificari din ultima perioada, sacrificari aparute ca urmare a cresterii costurilor cu hrana animalelor, acesta a cunoscut o reducere de 5-8 la suta. Este linistea dinaintea furtunii.
De ce incearca gospodarii sa se scape de vaci? Raspunsul este unul simplu: din cauza lipsei furajelor. Daca treci prin satele Salajului, vei vedea, si de o parte si de alta, pasuni parjolite de arsita, lanuri de porumb uscat, fanete pe care otava nu si-a facut loc in aceasta vara. De pe pasune vitele vin lihnite de foame. Proprietarii lor mai dau iama prin lanurile de porumb pentru a culege costreiul ori sa taie firul de malai care s-a uscat, spre a hrani animalele. Aurel Chereches diin Jibou detine 40 de vaci de lapte. Cu toate ca a arendat teren pentru furaj (trifoi si lucerna), cat a socotit ca l-ar poate scoate din iarna, datorita secetei productia de nutret nu a fost cea scontata Asa ca omul se gandeste sa mai cumpere fan, sa faca siloz si sa reuseasca sa iasa cu bine in primavara. Nu are de gand sa-si diminueze numarul de animale din ferma pentru ca cine va reusi sa iasa cu vacile din iarna va fi un fermier de succes. In schimb, un crescator de bovine din Cehu Silvaniei, pentru a diminua costurile, nu are alta cale decat sa-si imputineze numarul de animale. A iesit cu zece vaci in pietele de animale ale Salajului, dar n-a reusit sa vanda nici una asa cum ar fi vrut. S-a gandit totusi ca o solutie ar fi abatorul. Cum in Salaj nu exista abator de bovine a apelat la cel din Baia Mare, insa aici a fost amanat mereu. Abatorul din Satu Mare nu raspunde la telefon, asa ca omul este la mare incurcatura.
Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine -filiala Salaj, Mircea Pop afirma ca de 20 de ani de cand e fermier n-a dus-o asa greu. „Am ajuns sa caram in pasune furaje pentru animale. Totu-i uscat. E vai de capul nostru!. Nici apa nu prea avem, aici in zona Cuzaplac, pentru ca Valea Almasului a secat, iar fantanile din pasune si din gospodarii fie ca au ramas fara apa, fie ca au apa putina, neindestulatoare pentru adapatul bovinelor. Mircea Pop detine 90 de capete de bovine. Inca mai are furaje de anul trecut, dar cei care nu au o rezerva au inceput sa taie porumbul uscat pentru a hrani animalele. Pretul mediu oferit de procesatori pentru un litru de lapte este de un leu. „Odata cu scumpirea furajelor, costurile fermierului pentru obtinerea unui litru de lapte este de 1,3 lei. Din totalul de 1,3 lei al costurilor, calculeaza Mircea Pop, aproape 70 la suta reprezinta hrana animalelor. Pretul mic oferit de procesatori pentru lapte, ca urmare a cresterii costurilor cu furajele, ii duce pe crescatorii de bovine la…sapa de lemn” concluzioneaza presedintele Asociatie Crescatorilor de Bovine din Salaj.
Pretul la bovine a picat rau de tot
Stefan Silaghi din Jibou, inca din tinerete s-a ocupat cu tuseritul, cu comercializarea cornutelor adica. Imi spunea zilele trecute ca „de multi ani nu am vazut o scadere asa de brusca a pretului la vaci. O vaca pe care o cumparai acum doua saptamani, in targul de tara din Crasna cu 4.200 de lei acum o poti lua pe usor cu 3.000 de lei sau chiar mai ieftin si primesti si aldamas”. Si pretul viteilor pentru export a picat rau de tot. Italianul nu-ti mai da 8 lei pe kilogram in viu, ci numai 6 sau 6,5 lei. S-a curvit si el”. Apoi tuserul concluzioneaza ca in aceasta iarna numarul bovinelor o sa scada, datorita lipsei nutreturilori, dar „ in primavara o sa fie foc de scumpe”.
Pretul porumbului s-a dublat
Cei care au avut productie buna de porumb anul trecut si mai au inca stoc, acum le-a venit apa la moara. Dupa ce in urma cu doua luni kilogramul de porumb se vindea cu 0,8, lei, saptamana trecuta acesta a ajuns la 1,4 lei, iar la inceputul acestei saptamani la 1,6 lei pe kilogram. Cei care au avut productie cat de cat la grau nu vand, tin totul in speranta unor preturi mai mari. S-a ajuns sa fie mai scump graul furajer (1,2 lei/kilogram) decat graul pentru panificatie (1 leu kilogramul). Cresterea pretului la cereale se vede bineinteles si in cel al furajelor. Si in curand se va vedea si in preturile produselor de pe raft.