Programul de prevenire si depistare a cancerului de col uterin se va desfasura pe o perioada de cinci ani si se adreseaza tuturor salajencelor cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani.
Aproximativ 10.000 de femei din Salaj isi vor putea face gratuit, pana la sfarsitul acestui an, testul Babes-Papanicolau – test necesar pentru depistarea cancerului de col uterin, dupa ce Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, in calitate de coordonator al programului de screening la nivel judetean, a semnat in 20 august contractul de finantare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj. Ligia Marincas, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, a informat ieri – in cadrul unei conferinte de presa la care au participat reprezentantii CJAS Salaj, ai Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, ai medicilor de familie si specialistilor implicati in program – ca testarea gratuita a femeilor cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani se va putea face in urmatorii cinci ani, iar din Salaj exista aproximativ 65.150 de femei care pot beneficia gratuit de testele Papanicolau, indiferent daca sunt asigurate sau nu la sistemul public de asigurari de sanatate. Testarea a demarat deja, iar salajencele sunt invitate la cabinetele medicilor de familie pentru a participa la program. Olga Stana, director in cadrul CJAS Salaj, a informat ca bugetul alocat pentru derularea programului pana la sfarsitul acestui an este de aproximativ 800 de mii de lei, fonduri care acopera decontarea a 10.000 de teste Babes-Papanicolau. „Tariful stabilit pentru un caz testat este de 80 de lei, ceea ce inseamna ca din bugetul alocat in 20 august se vor putea deconta 10.000 de teste. Noi decontam fondurile Spitalului Judetean in maxim 90 de zile de la depunerea documentelor justificative, iar de aici fiecare medic de familie, medic specialist si laboratoarele isi vor primi sumele aferente pentru serviciile prestate in cadrul programului”, a precizat reprezentanta CJAS Salaj.
Ce pasi trebuie sa urmeze fiecare pentru a face testul gratuit
Primul pas pe care trebuie sa-l parcurga o femeie cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, daca doreste sa beneficieze gratuit de un test Babes-Papanicolau, este sa se adreseze medicului de familie pe lista caruia este inscrisa ca pacient. Indiferent ca plateste o asigurare medicala sau nu, medicul de familie este obligat, prin contractul semnat la inscrierea in program, sa ii intocmeasca un formular tip si sa o informeze cu privire la program. Mai exact, sa o indrume catre un centru de recoltare – in numar de patru la nivel de judet – Ambulatoriul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Ambulatoriul Spitalelor Orasenesti din Simleu si Jibou si clinica Salvosan Ciobanca. Femeia se programeaza la unul dintre aceste centre iar recoltarea probelor va fi facuta de un medic ginecolog. De la centrul de recoltare, probele sunt trimise la laboratorul de citologie. De la laborator, rezultatele vor fi transmise medicului de familie la care femeia s-a adresat initial si care o va informa cu privire la rezultat. Daca, in urma testarii, a fost depistat virusul Papiloma, medicul de familie o va indruma la un medic specialist pentru a urma tratamentul necesar, dar in afara programului de screening, in calitate de simplu asigurat. Reprezentantii Sanatatii din Salaj au subliniat ca doar etapele de testari sunt gratuite si fac parte din program, nu si tratamentele sau consultatiile ulterioare testarii.
De ce sunt importante testele Babes-Papanicolau
Prezent la intalnire, directorul de ingrijiri medicale al Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, medicul ginecolog Majdik Vasile, a informat ca 8 din 10 femei vin in contact, la un moment dat in viata, cu virusul Papiloma, vinovat de dezvoltarea cancerului de col uterin, si ca o parte din purtatoarele acestui virus se imbolnavesc de cancer. Cu cat este depistat mai devreme, tratamentul este mult mai usor si cu sanse de vindecare totala. Dar daca femeile se prezinta la medic abia dupa ce apar anumite simptome, deja tratamentul este mai anevoios si sansele de vindecare sunt mai reduse. „Din pacate, cancerul de col uterin apare tot mai frecvent la femeile tinere. Motivul ar fi inceperea mult mai devreme a vietii sexuale si partenerii multipli. Este extrem de important ca acest virus sa fie depistat la timp, inainte sa apara simptome. Noi, specialistii, salutam demararea programului si suntem pregatiti sa recoltam cat mai multe probe. Important este ca programul sa continue deoarece cancerul de col uterin se numara printre putinele cancere care pot fi depistate extrem de precoce si pot fi prevenite”, spune Majdik.
Zeci de femei sunt depistate anual cu cancer
Salajul se numara printre judetele fruntase la numarul bolnavilor de cancer, existand aproximativ 4.000 de bolnavi. In ce priveste cazurile de cancer de col uterin, directorul Ligia Marincas spune ca anual sunt depistate zeci de femei. Spre exemplu, in 2008 au fost depistate 39 de cazuri, in 2010 – 40 de cazuri, in 2011 – 32 de cazuri, iar in prima jumatate a anului in curs au fost diagnosticate cu cancer de col cinci femei. In majoritatea cazurilor depistate este vorba de femei care locuiesc in mediul urban. Insa, prin intermediul programului care tocmai a inceput se urmareste tocmai accesul la teste si la informare a femeilor din mediul rural. In acest sens, medicii de familie si toti factorii implicati vor organiza ample campanii de informare la sate. Dan Medve, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie, spune ca toti medicii din Salaj se vor implica in campanie si trebuie sa fie constienti ca sunt primii care raspund pentru informarea si derularea programului de prevenire si depistare a cancerului de col.
Nu toti medicii sunt implicati in program
In momentul de fata, nu toate cabinetele medicilor de familie au incheiat contracte de participare la program cu Spitalul Judetean de Urgenta. Autoritatile au anuntat ca sunt inscrisi 62 de medici de familie (37 din Zalau, patru din Simleu Silvaniei, cinci la Cehu Silvaniei, unul la Jibou si 15 din mediul rural), dar ca, pe parcurs, toti medicii vor fi inclusi in program. Daca o femeie doreste sa faca testul gratuit, iar medicul pe lista caruia este inscrisa nu are contract incheiat cu Spitalul Judetean, trebuie doar sa ii ceara medicului de familie sa incheie contractul. Doctorul Medve spune ca nu vor exista cazuri de refuz si ca toate pacientele din Salaj vor avea acces la programul de screening.
VEZI VIDEO: