Manifestarile prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Romane au adunat ieri pe Platoul de marmura din fata Prefecturii in jur de 200 de persoane. Spre final, fiindca pana la iesirea din sala Porolissum a participantilor la simpozionul organizat pe tema Unirii si pana la sosirea prichindeilor de la doua scoli din oras, Platoul Administrativ era aproape gol. Doar cativa pensionari curiosi si cu nostalgii indurau frigul la marginea pietei. Sala „Porolissum” a fost plina de directori si personal din institutiile statului care au fost invitati sa asculte prelegeri despre insemnatatea evenimentelor de la 24 ianuarie 1859. Au vorbit despre lucruri stiute de acum 154 de ani dr.Marin Pop, cercetator stiintific la Muzeul de Istorie si Arta al Judetului Salaj, dr.Ioan Ciocian, profesor la Colegiul National „Silvania” si dr. Danut Pop, directorul Arhivelor Statului – Salaj. Tustrei au emanat ideea ca „Unirea, natiunea a facut-o”.
Cand simpozionul s-a sfarsit si participantii au navalit pe Platoul de marmura, precum turcii la Rovine, iar vreo patru-cinci clase de elevi din ciclul primar, cu stegulete tricolore in maini, si-au facut voioase prezenta pe platou, atmosfera s-a mai „dezghetat”. Dar nu pentru mult timp, pentru ca ceremonialul religios i-a inghetat la propriu pe copii, dar si pe oamenii mari. Parea unul fara sfarsit in care preotul a pus la incercare rabdarea asistentei. Nasul pruncilor invinetise, adultii suflau in palme, iar slujitorul Domnului ii aducea laude si osanale episcopului de Salaj, Petroniu, rugandu-se in repetate randuri pentru „Preasfintit”, pomenindu-l des si cantandu-i „La multi ani!”, ca si cum locatarul Episcopiei salajene ar fi facut Unirea si nu Cuza, despre care nu a spus nici macar o vorba de pomenire.
Prefectul Filonas Chis, dupa ce a trecut in revista garda de onoare si le-a multumit celor prezenti pentru participarea la eveniment, s-a adresat asistentei cu urari de sanatate si prosperitate in noul an, indemnandu-i pe salajeni sa urmeze pilda de patriotism si demnitate a celor care in urma cu 154 de ani au infaptuit Unirea Principatelor. Tot prefectul Chis i-a indemnat pe participanti la eveniment sa se prinda intr-o mare Hora a Unirii. Indemnul i-a fost luat in seama in special de copii si de cativa functionari, majoritatea adultilor multumindu-se sa priveasca de pe margine.
Retragerea trupelor militare prezente la eveniment a starnit ropote de aplauze. Aplauzele s-au intetit atunci cand Fanfara „Promenada” a „prezentat raportul” oficialilor si s-a retras in ritmurile cunoscutului si indragitului mars „Drum bun, drum bun, toba bate”
Asa cum banuiam ieri, punctul forte al manifestarilor prilejuite de Ziua Unirii Principatelor a fost spectacolul folcloric „Hai sa dam mana cu mana”, desfasurat la Casa de Cultura a Sindicatelor. A fost cel mai atractiv moment al manifestarilor, deoarece sala a devenit neincapatoare, ansamblurile folclorice „Porolissum” si „Columna” sunt apreciate in tara si strainatate, solistii vocali precum Sava Nergreanu Brudascu, Ileana Domuta Mastan ori Vasile Coca au smuls ani la rand aplauze la marile festivaluri folclorice din tara si de aiurea, iar intrarea a fost libera. Cei aproape 600 de spectatori prezenti in sala au aplaudat, au fredonat impreuna cu solistii melodii populare din zona Salajului, au cantat alaturi de ei cantece cu continut patriotic.