Constatari amare si promisiuni dulci

Sindicatul Liber al Pensionarilor Salaj a organizat ieri, la Casa de Cultura a Sindicatelor Zalau, festivitatea dedicata salajenilor de varsta a treia. 1 octombrie a fost declarata oficial „Ziua Internationala a persoanelor varstnice” incepand cu anul 1990. Desi o ocazie de sarbatoare, reprezentantii celor ajunsi la varsta senectutii nu au ezitat sa isi spuna nemultumirile fata de masurile pe care si le-a asumat Guvernul din 2010 incoace in detrimentul pensionarilor. Ilie Gorgan, presedintele Sindicatului Li- ber al Pensionarilor din Salaj , a precizat in cadrul evenimentului de ieri ca „Ziua internationala a persoanelor varstnice nu este doar un prilej de celebrare, ci si un prilej de a sensibiliza presedintele tarii, Guvernul si Parlamentul Romaniei, precum si intreaga noastra clasa politica asupra conditiilor grele in care isi duc traiul si viata marea majoritate a pensionarilor si nu numai”. Sindicatul Pensionarilor din Salaj are 24 de filiale in tot judetul si peste 18.000 de membri. Cresterea valorii TVA – ului de la 19 la 24 la suta pare sa fie una dintre cele mai nepotrivite masuri pentru acestia si in general pentru toti varstnicii si pensionarii, pentru ca a scazut puterea de cumparare. Tot in 2010, Guvernul a luat o decizie prin care s-a blocat indexarea pensiilor pentru anii 2011, 2012 si 2013, lucru care ii afecteaza pe cei ajunsi la varsta a treia. Victor Halmajan, unul dintre reprezentantii varstnicilor din Salaj, a tras un semnal de alarma pentru oficialitatile judetene si le roaga sa apere inte-resele pensionarilor in fata Executivului si a Legislativului.
Ziua dedicata varstnicilor a fost un prilej pentru oficialitatile Salajului sa isi asume anumite „obligatii morale” si sa se arate preocupate de soarta pensionarilor. Ionel Ciunt, prefectul judetului, dupa ce a transmis un mesaj de „La Multi Ani” din partea premierului Victor Ponta pentru varstnici si pensionari, le-a adresat „cele mai sincere urari de pretuire, respect si consideratie”. Nu putem sa nu remarcam ceea ce re-prezentantul Guvernului in teritoriu si-a asumat public fata de varstnicii din judet. Desi numai moral. „Generatiile care sunt vremelnic la conducere au obligatia morala sa va asigure un trai decent, sa va dea dreptul pe care il meritati pe deplin, de a nu mai purta povara grijii de maine”, a spus Ciunt.
Nici presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, nu s-a lasat mai prejos in a da sperante generatiei de sacrificiu din Salaj. „Incercam aici, la nivel local, in masura in care ne pricepem si putem face, cu resursele pe care le avem si le putem atrage, sa va asiguram conditii decente si, in principal, sa va asiguram nevoile sociale”, puncteaza Marc. „Se spune ca atunci cand esti in sarbatoare sa nu faci promisiuni, dar…. vreau sa va asigur ca sunt foarte atent la nevoile pe care le aveti si ma straduiesc sa fac tot ceea ce priceperea mea si resursele ma ajuta pentru ca viata dumneavoastra sa fie una normala si decenta”, i-a asi-gurat Tiberiu Marc pe sarbatoriti.

Pensii…si pensii
De la reprezentantii Casei Judetene de Pensii (CJP) Salaj aflam ca exista 67.048 de pensionari la nivel de judet. Florian But, directorul adjunct al CJP Salaj, a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca „7.728 dintre acestia sunt beneficiari ai indemnizatiei sociale”. Adica au pensia minima garantata, in cunatum de 350 de lei. Tot din totalul de 67.048 de pensionari, 32 sunt beneficiari ai pensiilor speciale, iar cuantumul cel mai mare este de 18.134 de lei pe luna. Ii revine, bineinteles, unui magistrat. Oficialul CJP Salaj mai precizeaza ca „pensia cea mai mare din sistemul public este de 4.224 de lei”.

Nici pensionarul hornar nici pensionarul arhitect nu fac fata
Am discutat cu cativa dintre cei pentru care festivitatea de ieri a fost evenimentul anului, pentru ca nu isi permit sa iasa altadata. Din marea de multime ne-a atras privirea un varstnic care infuleca cu nesat din felia de cozonac primita de la organizatori si isi astampara „pofta” cu o gura de palinca dintr-un pahar de plastic. Simteam ca are ceva de spus. „Sunt Zamfir din Jibou si am fost hornar de 23 de ani”, se prezinta el. Zamfir ne povesteste ca de sase ani de zile este pensionar si are o indemnizatie de 460 de lei. Cu banii pe care ii cheltuie lunar pe medicamente pentru „negru de fum la plamani”, Zamfir abia daca mai poate sa isi plateasca cheltuielile. „Mai cumpar si alimente si a trecut pensia”, spune cu intristare jibouanul. „Batranii care au tras pe front au pensii de mizerie”, este concluzia hornarului.
Un alt pensionar prezent la eveniment spune ca are o pensie de 1.055 de lei, pentru care a lucrat timp de 60 de ani in domeniul arhitecturii si al sistematizarii. „Eu cred ca am pensie mica, raportand la munca pe care am depus-o timp de 60 de ani”, sustine salajeanul. Pentru viitor, isi doreste sa se reduca TVA – ul la alimente si la medicamente, pentru ca „ar fi un ajutor foarte mare si foarte apreciat de cei care nu mai au decat sa traiasca dintr-o pensie”, aprecia sarbatoritul.

Pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor a urmat un spectacol de muzica si dansuri populare. Reprezentantii generatiei a treia din judet au avut ocazia sa isi usureze povara anilor si sa isi bucure sufletele cu momente folclorice vocale in interpretarea solistilor: Aurora Moga Popovici, Rodica Pop Seling, Claudiu Costinas si Ileana Domuta Mastan. Ansamblul folcloric de copii „Columna” al Casei Municipale de Cultura Zalau i-a incantat pe cei prezenti cu o suita de dansuri de pe Valea Agrijului, din zona Codrului, dar si din zona Barcaului.
La iesire, sarbatoritii au fost intampinati cu un pahar de palinca si o felie de cozonac. Nu au fost la fel de norocosi precum oficialitatile si organizatorii, care au luat luat cu asalt Restaurantul „Mesesul” din Zalau.