Cel putin zece localitati din Salaj sarbatoresc in acest an 800 de ani de la prima atestare documentara, fiind astfel printre cele mai longevive localitati ale judetului. Conform celor declarate de istoricul salajean, Marin Pop, localitatile salajene care aniverseaza 800 de ani sunt: Cosniciu de Jos, Lesmir, Nusfalau, Bobota, Badacin, Ban, Banisor, Mesesenii de Sus, Horoatu Crasnei si Crasna. Despre semnificatia acestui eveniment si contextul in care au avut loc primele atestari documentare ale acestor localitati, Marin Pop spune ca, in anul 1213, acestea au fost pentru prima data mentionate in „Capitlul de la Oradea”. Cat despre contextul acestui eveniment, istoricul din Salaj spune ca, „cel mai probabil, au existat cateva procese, care au fost inregistrate in pa-ginile „Registrului de la Oradea” (document isto-ric in care sunt consemnate toate procesele ci-vile si penale desfasurate intre anii 1208 si 1235).
In Oradea a functionat o instanta suprema de judecata inca din Evul Mediu, iar primele procese au fost inregistrate in anul 1208. Cunoscuta sub denumirea de „Capitlul de la Oradea”, instanta oradeana a avut competenta de judecata in intregul tinut al Bihorului. Dreptul de proprietate asupra mosiilor sau a bunurilor mobile facea, si in urma cu 800 de ani, obiectul celor mai multe pricini de judecata. Si atunci, ca si acum, solutiile, atat in civil, cat si in penal, se pronuntau in functie de pozitia sociala a impricinatilor ori marimea averii acestora. Dreptul de proprietate asupra mosiilor sau a bunurilor mobile facea, si in urma cu 800 de ani, obiectul celor mai multe pricini de judecata. Reprezentantii nobilimii, ai clerului, voievozii, „oamenii cetatii” sau „oamenii regelui” erau inscrisi in categoria subiectelor juridice speciale. Situatia este parca similara cu cea din zilele noastre, cand sistemele de judecata sunt prevazute pentru tot mai multi parlamentari, magistrati, diplomati, sau „oameni avuti”. Confirmarea vine si din partea istoricului Marin Pop, care spune ca „existau interese politice intre iobagi si stapanii de mosie si atunci, cum exista si acum intre politicieni”.

Victor Ponta a fost asteptat la Mesesenii de Sus…degeaba
Cele doua localitati salajene care au sarbatorit in week-end 800 de ani de la prima atestare documentara sunt Badacin si Mesesenii de Sus. In ambele localitati, evenimentul a fost marcat printr-o serie de manifestari culturale si artistice, care au inclus sedinte organizate de Consiliile Locale, intalniri cu fii satului, inaugurari ale unor monumente ale eroilor, dar si inaugurarea drumului Meseseni – Bai, a carui investitie a ajuns la suma de un milion de euro, dupa cum ne-a declarat primarul comunei, Sandu Bercean. Bineinteles, nu au lipsit programele artistice, sustinute de artisti cunoscuti ai muzicii populare.In legatura cu evenimentul din Mesesenii de Sus, primarul ne-a declarat ca, initial, era asteptat sa isi faca prezenta chiar si premierul Victor Ponta, insa agenda foarte incarcata nu i-a permis sa ajunga. „Chiar daca nu a ajuns, premierul a transmis un mesaj de „La multi ani” locuitorilor comunei si este sufleteste alaturi de noi la aniversarea celor 800 de ani, care va ajunge la cetateni prin intermediul autoritatilor locale si judetene”, a tinut sa mentioneze Sandu Bercean.

Badacin a asfaltat pentru Basescu…numai ca n-a mai venit
Si evenimentul de la Badacin era prevazut sa se desfasoare in prezenta, de aceasta data, a presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Marin Pop, istoric din Salaj care a fost prezent la eveniment, ne-a declarat ca pregatirile pentru intampinarea presedintelui nu au fost de neglijat. „Pentru acest eveniment, primarul comunei Pericei, Bocindai Csaba, a astfaltat cateva ulite”, spune Marin Pop. „Inclusiv de la intrarea in sat si pana la Caminul Cultural s-a facut asfaltare”, a incheiat istoricul salajean.