Managerul Serviciului Judetean de Ambulanta Salaj, Radu Coste, s-a aflat la sfarsitul saptamanii trecute la Eforie Nord, unde a participat la intalnirea Comitetelor Directoare si a sindicalistilor din toata tara. La intalnirea de la malul Marii Negre a participat si secretarul de stat in Mi-nisterul Sanatatii, Raed Arafat, care a prezentat planul de reorganizare pe regiuni a Serviciilor judetene de Ambulanta, conform unui proiect de Hotarare de Guvern lansat joi in dezbatere pu-blica pe site-ul Ministerului Sanatatii.
Din discutiile managerilor Serviciilor de Ambulanta a reiesit ca apro-ximativ zece la suta din cei prezenti la intalnirea Comitetelor Directoare agreeaza planul Guvernului de reorga-nizare a medicinei de urgenta, a spus administratorul Ambulantei Salaj, Radu Coste.
Vor fi probleme; va fi greu, dar trebuie sa fie gata la anul
Intalnirea Comitetelor Directoare din medicina de urgenta i-a adunat la Eforie Nord pe managerii Serviciilor de Ambulanta din tara, care au luat parte la discutiile cu Raed Arafat si care au prezentat activitatea Serviciilor pe care le conduc, au vorbit despre probleme financiare si, nu in ultimul rand, s-a pus problema reorganizarii Serviciilor de Ambulanta din perspectiva administratorilor judeteni ai medicinei de urgenta. Radu Coste spune ca cei care agreeaza reorganizarea Serviciilor sunt,probabil, sefii viitoarelor structuri regionale, mai exact managerii din orasele recunoscute ca centre universitare. Ceilalti, care sunt implicati direct in administrarea serviciilor de ambulanta si care cunosc situatia cu amanuntul ridica probleme tehnice si operative pe care le vor intampina odata cu restructurarea medicinei de urgenta, explica Radu Coste.
In viitoarele structuri regionale isi vor desfasura activitatea un dispecerat sau doua, care sa acopere zona respectiva si care sa trimita echipajele cele mai apropiatate de pacient pentru acorda-rea ingrijirilor medicale. Nu spun ca viitorii sefi vor avea numai de castigat. Acestia vor avea si mai multe batai de cap. Nu e totuna sa administrezi un singur judet sau sase-sapte judete, asa cum prevede planul de reorganizare, sustine administratorul Radu Coste.
In orice caz, daca va fi dus la capat planul de reorganizare, medicina de urgenta va suferi multe modificari. Pot sa apara, insa, probleme de implementare si de logistica. In linii mari, reorganizarea Ambulantelor se va face in functie de numarul de locuitori, de dispensarele din judete, dar si de relief. Cert este ca se vrea reorganizarea Serviciilor de Ambulanta pana la finalul primului trimestru din anul urmator, a mai spus managerul Radu Coste.
Managerul Radu Coste se afla de aproximativ sase luni la carma Serviciului Judetean de Ambulanta Salaj. Dupa cum el insusi recunoaste, este nou in activitate, dar spune ca a ascultat opiniile unor manageri cu experienta, care s-au aratat sceptici cu privire la propunerea Guvernului de reorganizare a Serviciilor de Ambulanta. Un coleg a pus intrebari legate de modul in care se justifica aceasta reorganizare; daca vine sau nu in ajutorul pacientului si, mai ales, de ce acum, a precizat Radu Coste.
Daca e benefica decizia pentru o mai buna folosire a serviciilor medicale catre pacienti, Serviciul de Ambulanta Salaj se va alinia dispozitiilor venite de la Minister.
O alta propunere pe care am auzit-o in cadrul discutiilor de la Eforie Nord a fost preluarea Ambulantelor Judetene de catre Consiliile Judetene (CJ). La nivel national au fost consilii judetene care si-au exprimat dorinta de a prelua activitatea Ambulantelor, numai ca Mi-nisterului Sanatatii nu ii convine aceasta idee, spune Coste.
Toate drumurile duc la Cluj
In tara exista in prezent 40 de Ser-vicii Judetene de Ambulanta. Ministerul vrea comasarea acestora sub tutela a sapte servicii regionale, Nord Vest, Centru, Vest, Sud Vest, Sud, Sud Est si Nord Est, dupa modelul pilot aplicat in 2009, prin concentrarea Ambulantei Bucuresti cu cea din Ilfov. Regiunea Nord Vest va cuprinde pe langa Salaj judetele Bihor, Satu Mare, Maramures, Bistrita-Nasaud. Serviciul Regional de Ambulanta Nord Vest va avea sediul in Cluj-Napoca.
Sistemul de asistenta medicala de urgenta din Romania sufera de grave neajunsuri. Problema majora o constituie separarea administrativa si operativa intre serviciile judetene de ambulanta din interiorul unei regiuni, ducand la disfunctionalitati grave in acordarea medicinei de urgenta in zone apropiate din aceeasi regiune, se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege pri-vind comasarea Ambulantelor. Finantarea serviciilor regionale de ambulanta va fi asigurata din bugetul de stat. Acestea mai pot fi finantate si prin venituri proprii, donatii si sponsorizari, potrivit aceluiasi proiect. Proiectul de Hotarare de Guvern se afla in dezba-tere publica pana pe 22 septembrie.