In Zalau, cosurile pentru gunoi, care ar trebui sa fie pe bulevard sunt „scumpe” la vedere. Firma care se ocupa de administrarea domeniului pu-blic in oras este Citadin. „In Zalau exista aproximativ 700 de cosuri pentru gunoi”, a informat purtatorul de cuvant al Citadin. In plus, Paul Maghiu spune ca „cele 700 de cosuri pentru gunoi sunt suficiente, iar numarul lor nu depinde de populatia Zalaului”. Ok, ne facem totusi calculul avand in vedere populatia Zalaului si stabilim ca ne revine un cos la 70 de locuitori.
Din statia de la Spitalul Judetean de Urgenta si pana la Scala nu exista niciun cos de gunoi. Sunt doar fundatia si barele pe care ar fi trebuit sa fie cosurile de gunoi. In apropierea magazinului „Dulcicom”, aceeasi situatie. Mai departe, pe o portiune din strada Avram Iancu nu gasim niciun cos pentru gunoi. Pe strada Gheorghe Doja exista un singur cos pentru gunoi, intre magazinele „Unicarm” si „Prodpan”. Gata cu bulevardul si strazile, trecem in cartiere. Aici, problema e si mai frustranta. Dintr-un cartier intr-altul nu gasim cosuri pentru gunoi sau zarim suportii goi. „E foarte posibil sa fie zone in care nu exista cosuri si exista doar suporturi, dar numarul lor va fi completat cu siguranta”, a precizat Paul Maghiu, care a mai adaugat ca, „periodic, cosurile defecte si uzate sunt preluate si duse la Citadin unde sunt reconditionate”.
Suntem convinsi ca, chiar daca nu le vedem, cele 700 de cosuri exista. Nu avem alta posibilitate decat sa credem Primaria. Sau cum ar spune Nastratin Hogea, cine nu crede sa le numere.
Lipsa cosurilor de gunoi atrage, implicit, o alta problema. Este cunoscut faptul ca nu toata lumea arunca mizeria la cos. Cei care nu intalnesc un cos de gunoi in drumul lor nu mai actioneaza in spiritul civic si arunca gunoaiele pe jos. Persoanele care arunca mizeria pe unde apuca nu au absolut nicio scuza pentru fapta lor. Dar avem si categoria „frustratilor”, care ar fi civilizati dar nu au unde sa arunce gunoiul si il „pastreaza” in buzunar. Exemple sunt multe. Asa se intampla cu semintele, cu chistoacele, cu hartiile si ambalajele diverselor produse pe care oamenii le consuma pe strada.
Raufacatorii isi aduc „aportul” la problema cosurilor pentru gunoi. „Unii rup cosurile pentru gunoi. Le lovesc cu picioarele”, a subliniat Paul Maghiu. Si asta nu e tot. Potrivit lui Maghiu, locatarii „obisnuiesc sa puna sacii menajeri in cosurile pentru gunoi din apro-pierea blocurilor in care locu-iesc, in loc sa mearga cu ele la containerele din cartiere”. „Cosurile pentru gunoi sunt supraaglomerate, iar mizeriile dau pe dinafara”, a explicat Maghiu. Trotuarele sunt curatate zilnic de personalul Citadin. Astfel ca „ din Dumbrava pana la Primarie, oamenii nostri sunt toti pe strada la ora 7, sa mature trotuarele”, sustine Maghiu.
Zalaul are 700 de cosuri de gunoi, cine nu crede sa le numere
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...