Municipiul Zalău devine parte a clusterului Cluj IT. Propunerea a venit din partea asociației clujene, iar autoritățile consideră că o astfel de colaborare va accelera procesele de digitalizare din comunitate, va încuraja transferul tehnologic dinspre universitățile membre spre companii și spre mediul public, ceea ce va duce la o dezvoltare economică sustenabilă pentru oraș. Joi, 17 octombrie, consilierii locali se vor pronunța cu privire la aderarea municipiului Zalău la Asociaţia Cluj IT.

Proiectul ce urmează a fi implementat este rezultatul unei colaborări între administrația locală, mediul privat și mediul academic.

În calitate de membru al Asociaţiei, Municipiul Zalău ar putea obţine, printre altele, acces extins la bazele de date şi alte resurse informaţionale deţinute de Asociaţie, respectiv la studii, informaţii şi consultaţii de specialitate, precum consultanţă în management, realizarea de studii de piaţă şi marketing, consultanţă în dezvoltarea pieţelor, creşterea productivităţii, dezvoltarea produselor, implementarea de sisteme de management (pregătirea procedurilor şi politicilor, certificarea şi organizarea de audituri), promovarea vânzărilor, stimularea şi facilitarea transferului tehnologic, asistenţă în obţinerea de fonduri pentru dezvoltare, promovarea parteneriatelor şi creşterea bazei de clienţi şi furnizori.

Bazele clusterului s-au pus încă din luna aprilie, în cadrul unei întâlniri pe care părțile implicate au avut-o la Zalău. Discuțiile au avut ca scop evaluarea perspectivelor de extindere a industriei IT la nivelul municipiului.

”În momentul în care am decis să susținem proiectul hub-ului IT din Zalău nu ne-am gândit la câte firme de IT sunt în județul Sălaj. Desigur, acest număr este relevant. Însă la fel de relevant este să ne întrebăm câte firme au departamente de IT, chiar dacă aceste firme activează în alte domenii, precum producția de anvelope, producția de echipamente industriale sau turism. Un hub IT înseamnă mai mult decât o echipă de programator care codează software; un astfel de hub înseamnă conectarea tuturor actorilor relevanți din comunitate”, spunea atunci președintele clusterului Cluj IT, prof. dr. ing. Stelian Brad, pentru  clujtoday.ro.

sursa foto: cluj it/facebook