Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni.

Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip.

Rezultatele lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăților vor fi afișate începând cu data de 21 octombrie, pe o perioadă de 60 de zile, la sediul primăriei comunei Ip și pe pagina de internet a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Persoanele interesate au la dispoziție 60 de zile pentru a depune contestații sau cereri de rectificare.

Cererile de rectificare a documentelor tehnice, în forma prevăzută de lege, însoțite de documentele justificative, pot fi formulate și depuse în perioada 21 octombrie – 23 decembrie, la sediul primăriei comunei Ip, transmise prin poştă sau curier, prin mijloace electronice sau formulate în sistemul informatic.

Lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor în evidențele de cadastru și carte funciară sunt gratuite pentru cetățeni, se desfășoară în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară și sunt finanțate din fonduri europene.

Programul național de cadastru și carte funciară are drept scop înregistrarea gratuită pentru cetățeni a tuturor imobilelor (terenuri și clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene și din bugetul local al primăriilor.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, care completează obiectivul Programului național de cadastru și carte funciară, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri din zonele rurale ale României, iar valoarea totală a Proiectului este 312.891.155 de euro. Proiectul major a fost finanțat, până în decembrie 2023, prin Programul Operațional Regional și a fost etapizat. Faza a II-a a proiectului este finanțată, în prezent, prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027.