Citadin lucreaza „in draci” din 14 ianuarie la infrumu-setarea orasului Zalau. Unul din aspectele principale ale acestei infrumusetari se cheama tehnic toaletarea arborilor.Cu personal putin si cu solicitari multe pentru acest serviciu, Citadin taie intruna copacii de prin oras, taie, asa cum spuneam, „in draci”, si dupa parerea multor zalauani cu care nu putem sa fim decat de acord daca e sa ne luam dupa ce se vede in oras, taie „ca dracu’ „. Dupa spusele unora copacul e taiat ca si cand te-ai apuca sa iti tai unghiile si ti-ai taia si din degete.
Am solicitat ieri informatii de la Citadin cu privire la modul de toaletizare, iar azi, cel mai probabil, vom putea discuta cu Viorel Fagarasan, directorul Directiei Generale a Admini-stratiei Domeniului Public refe-ritor la arborii ciopliti care apar in fiecare cartier de cand s-a inceput toaletizarea in Zalau
Administratia Domeniului Public si Privat are obligatia de a identifica periodic la fiecare 5-7 ani starea fiziologica a arborilor pe raza municipiului in vedea stabilirii si aplicarii lucrarilor necesare la arbori pentru a eficientiza administrarea si protejarea fondului dentologic al orasului.
Taierea de regenerare (toaletarea), are ca scop reactivarea cresterii arborilor si reintretinerea coroanei. Toaletarea se face pentru a imbunatati sanatatea arborilor si a le oferi o crestere controlata.
Toaletarea arborilor trebuie executata in cunostinta de cauza privind modul de reactie a arborelui la fiecare taietura. Daca toaletarea nu a fost realizata exact ca in carti poate crea stricaciuni arborelui care sa dureze toata viata sau chiar sa duca la scurtarea vietii lui. Toaletarea se face la 5-7 ani pentru intretinere si se executa cel mai bine in perioada iarna-primavara, inainte de a inmugurii, deoarece taieturile se vindeca destul de repede.
Din pacate, arborii toaletati arata ca sperietorile de ciori. Umbra pe care o aveam odata, in fata sau in spatele blo-cului, nu va mai fi simtita anul acesta pentru ca va lipsi coroana arborelui. Desi meteorologii anunta ca vom avea parte de o vara torida, prin modul in care se executa toaletarea se pare ca, pe langa lipsa umbrei, vom ramane si fara oxigen. In occident, toaletarea se face ca la carte, se pastreaza coroana copacilor astfel incat sa inmugureasca uniform. La noi, se poate observa cum sunt mutilati arborii ca in filmele horror.
Am gasit o situatie chiar ciudata, unde se poate observa ca aici cuvantul „toaletizare” nu incape in discutie. Arbore retezat de-a dreptul, cred ca are un metru si jumatate. Din punct de vedere estetic nu arata nici cum, din punct de vedere practic, nici vorba, pentru ca nu va mai creste niciodata. Ori il taiau de la radacina, ori il cioparteau ca pe restul.