„Limba noastra-i o comoara/ In adancuri infundata”. Este concluzia la care pot ajunge toti cei care au absolvit cu adevarat clasele primare. Nu trebuie sa ai nici studii superioare, nici master, dar e suficient sa stii cateva reguli de scriere corecta, „de bun simt”.
Faptul ca limba romana e tot mai „pocita” se poate vedea mai peste tot, in tot judetul. De la intrarile in institutiile publice pana la cele private. Incercam sa evidentiem aceste aspecte. In zona industriala, zilele trecute, un patron facea angajari si pentru a-si atrage „mana de lucru” a pus la intrarea firmei un banner pe care scria: „ societate comerciala angajaza personal cu sau fara experienta in constructii”. Din surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, aflam ca angajatorul este absolvent de studii superioare. Oricum , cel mai important lucru este ca „angajaza” si ca da o paine cuiva. Cat de mare o fi painea … nu am reusit sa aflam, cert este ca o da, poate unuia care stie ca se „angajeaza”.
Si pana la Cehu si pana la Cehul sunt tot 30 de km
Aproape de gara, in sensul giratoriu, ne uitam pe indicatoare. Vrem sa ajugem la Simleu Silvaniei si apoi la Cehu Silvaniei. Suntem la intersectie si imediat zarim tablite cu „Simleul Silvaniei”, Cehu Silvaniei si „Cehul Silvaniei”. Constatam ca pana la Cehu Silvaniei sunt 30 de kilometri iar pana la „Cehul Silvaniei” tot atatia. Ne intoarcem in urbe, la o institutie publica, unde la intrarea intr-un birou, dorim sa lasam o cerere. N-am avut cum. Era inchis si trebuia sa mai asteptam, pentru ca programul de lucru incepea de la „orele” 14,00. Nu stiam ca intr-o zi sunt mai multe ore 14,00. Asteptam clipa. Se face ora doua dupa-amiaza, depunem cererea si, infometati, ne oprim la o mica pensiune. Acolo, primim meniul. Pe prima pagina a acestuia, vedem cu litere mari de tipar, bolduite, antetul pensiunii si un traditional „Bine a-ti venit”. Il rasfoim, solicitam pranzul si vrem sa alegem si ceva de baut. Apa sau suc. Ne razgandim. Un ceai e ideal, mai ales ca din partea casei se ofera si „ghiata”. Servim, platim, multumim si plecam.
„V-a taia” – au altfel de viitor
Obositi, dupa o zi munca, ajungem la redactie. Timp de o jumatate de ora incercam sa ne tragem sufletul si sa ne adunam ideiile. Pe birou zarim un plinat vechi, de la referendumul din vara, acela prin care romanii erau chemati sa voteze DA pentru a-l demite pe Basescu. Bineinteles ca-l rasfoim si citim titlurile prin care se explica foarte clar ce se intampla daca Basescu vine inapoi: „V-a taia din nou din salarii; V-a taia din nou din pensii; V-a lua inapoi banii dati la pensionari de Guvernul Ponta; V-a inchide si mai multe spitale”. Inchidem repede pliantul, il dosim intr-un sertar si ne gandim la copiii nostri care tocmai acum invata sa scrie. Ne e frica sa vada astfel de „scrieri”, sigur vor receptiona rapid si vor crede ca un verb la viitor se scrie cu cratima si atunci cand nu trebuie.
„I-ti si ve-ti” la loc de top
Terminan cu rasfoitul pliantelor si deschidem pagina de Facebook sa vedem ce mai e nou, ce ne fac prietenii, ce postari mai sunt. Pe reteaua de socializare vedem din nou, cum unii denigreaza limba romana. Au studii superioare, sunt masteranzi si scriu…. Se vede clar, nu sunt greseli din graba, cu lipsuri de litere, ci pur si simplu sunt greseli care reflecta cele patru clase primare : „i-ti; va-ti; sunte-ti; ve-i fii; intradevar; sa sti; inbracat; ia spus; la criticat; canpion; alcoolist „. Inchidem si reteaua de socializare, deschidem pagina de word si ne apucam de lucruri serioase. Inca n-am observat chiar tot ce trebuia. Hai sa zicem ca „v-om” mai scrie.