Activitatile omagiale dedicate zilei de 24 ianuarie 1859, data la care s-a consfintit, prin dubla alegere ca domnitor al lui Alexandru Ioan Cuza, unirea Molodovei cu Tara Romaneasca, au avut, in municipiul Zalau, o amploare comparabila cu manifestarile dedicate Zilei Nationale a Romaniei.
Astfel, imboldurile patriotardo-festiviste au actionat din plin si in judetul nostru iar in week-endul ce tocmai a trecut, in Zalau (si numai) au avut loc o serie de evenimente prin care s-a sarbatorit trecerea a 150 de ani de la „Mica Unire”.
Simpozion la Casa Armatei
Cadre militare, istorici, dascali dar si copii au participat vineri, 23 ianuarie, la un simpozion care a avut loc la Casa Armatei. Manifestarea a fost organizata de Unitatea Militara 01483 Zalau si de Muzeul de Istorie Salaj si s-a bucurat de participarea lt.col Costel Baboianu (seful garnizoanei Zalau), lt.col. Emil Gherman (comandantul CMJ) si a presedintelui Asociatiei Cadrelor Militare in Retragere si in Rezerva, col (r) Titel Bejinariu.
Fostul director al muzeului, Elena Musca, si muzeograful Marin Pop au prezentat doua comunicari in care s-a amintit contextul politic si social in care a avut loc unirea din 1859 dar si reformele initiate de Cuza, cu referire speciala la schimbarile care au avut loc in organizarea armatei.
Finalul manifestarilor a apartinut copiilor de la scoala de arte care au sustinut un scurt program artistic.
„Hai sa dam mana cu mana”
Primaria municipiului Zalau, cu sprijinul Casei Municipale de Cultura, a organizat sambata cu incepere de la ora 16,00 spectacolul „Hai sa dam mana cu mana”.
Tinand cont si de faptul ca intrarea a fost libera, Casa de Cultura a Sindicatelor a devenit arhiplina inca cu o jumatate de ora inaintea spectacolului.
Programul artistic a cuprins cantece si dansuri populare din zona Salajului, si nu numai, iar spectatorii au putut urmari evolutia solistilor Sava Negrean Brudascu, Ileana Domuta Mastan, Vasile Coca, Aurora Moga Popovici, Rodica Pop Seling, Alexandra Chira, Teofana Alexandra Iacob si Vicentiu Pop, precum si a artistilor de la ansamblurile „Porolissum” si „Columna”.
Dupa spectacol, ce a durat aproximativ doua ore, zalauanii au iesit pe platoul din fata Prefecturii, unde, pe fundalul sonor asigurat de Fanfara Promenada, au dansat hora unirii, singurul impediment fiind ploaia torentiala care nu a reusit totusi sa descurajeze partcipantii la hora.
Si pentru a marca cat mai solemn implinirea a unui veac si jumatate de la infaptuirea „unirii lui Cuza” manifestarile s-au incheiat prin retragerea cu torte la care au participat cadre din Ministerul Apararii Nationale si din cel al Administratiei si Internelor (jandarmi si pompieri).