Decizia guvernului de a reduce, cu 20%, cheltuielile cu personalul bugetar din administratia publica centrala a pus pe jar sindicatele functionarilor, care se si vad in strada, aparandu-se de dusmani.
Ce a spus guvernul? Ca in institutiile publice centrale si locale existau, la 30 decembrie 2008, 139.500 de posturi neocupate dar bugetate. La acestea se adauga peste 6.000 de persoane, in functii de conducere din administratia centrala, cu varste de pensionare. Reducerea cheltuielilor, se mai precizeaza, se va face „in special” prin desfiintarea locurilor neocupate si prin pensionare.
Cifrele prezentate de ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, sunt elocvente. In 2004, in Ministerul Agriculturii erau 350 de salariati, iar acum sunt 600.
Ce inseamna POSTURI NEOCUPATE DAR BUGETATE? Inseamna ca pentru cele 139.500 de posturi vacante, statul plateste, lunar, salarii care se impart intre angajatii institutiilor. (Daca banii se impart la toti sau numai la unii, este o alta… poveste). Totalul acestor salarii bugetare nu este, insa, deloc de neglijat.
Pornind de la un salariu mediu brut de 18 milioane de lei, la 150.000 de oameni, se ajunge la 2.700 de miliarde de lei pe luna, respectiv la 32.400 miliarde lei pe an. Cu acesti bani se pot plati, intr-un an, 450.000 de pensionari cu pensie de 6 milioane de lei SAU 450.000 de salariati bugetari cu salariul minim pe economie.
De unde merg acesti bani? Din salariile unei economii bantuite de criza, salarii cocosate de impozite si taxe la care (inca) nu se gandeste nimeni. Din sectorul privat unde bantuie spectrul somajului. Dar cui ii pasa de sutele de mii de someri – care vor trebui si ei platiti de la buget – atunci cand sunt in joc „gulerele albe” platite gras? Poate gasesc sindicatele o solutie!