După mai bine de șase luni de la aprobarea Hotărârii Consiliului Consiliului Local Zalău privind modernizarea zonei Scala și amplasarea statuii ecvestre a domnitorului Mihai Viteazul, primarul Ionel Ciunt a semnat vineri, 6 august, contractul pentru turnarea în bronz a statuii.

”La sediul instituției, primarul Ionel Ciunt, în prezența proiectantului și a reprezentanților firmei care vor executa lucrările, a semnat contractul pentru turnarea în bronz a statuii. Obiectul lucrării propune realizarea statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul și amenajarea spațiului din jurul acesteia.

credit foto: Primăria Municipiului Zalău

Mihai Viteazul este în postura călare pe cal cu paloșul în mână în poziție ridicată. Materialul din care se va realiza statuia este BRONZUL, iar statuia va avea o înălțime de aproximativ 5,25m de la cota superioară a soclului și până la cota superioară a paloșului. Așezarea statuii se face pe un soclu din beton armat cu o formă poligonală în plan, placat cu piatră naturală de grosime mininmă de 10 cm – travertin impermeabilizat. Frontal se va monta pecetea domnească și litere volumetrice metalice cu textul <Mihai Viteazul/ (1558-1601)/ Domn al Țării Românești și Ardealului și a Toată Țara Moldovei>. Pe lungimea soclului se vor așeza cele 3 steme – simboluri heraldice reprezentând cele trei țări unite în anul 1600 – ȚARA ARDEALULUI, ȚARA ROMÂNEASCĂ, ȚARA MOLDOVEI”, a informat Primăria Zalău.

Proiect cu istorie, aproape de finish

Proiectul de amplasare a unei statui reprezentative pentru Zalău, mai ales că singurul Bulevard din municipiu poartă numele domnitorului, datează din anii 2010-2016, însă nu s-a mai pus în practică din cauza nehotărârii privind locul în care să fie amplasată statuia.

Discuțiile și proiectul au fost reluate în anul 2021, când deja prindea contur modernizarea Platoului, înființarea zonei pietonale și reînființarea Cinematografului Scala, marile investiții din municipiu finalizate în perioada 2022-2023. Atunci, s-a decis ca statuia să fie amplasată în parcul din fața Cinematografului Scala, costurile ridicându-se la circa 500 de mii de euro.

Însă, soluțiile propuse de constructor nu au fost aprobate de Comisia Națională pentru Monumente de For Public, prin urmare, după vreo doi ani în care proiectul a trecut prin comisii naționale avizatoare, costurile s-au dublat.

Comisia Naţională pentru Monumente de For Public nu a aprobat materialul propus inițial, adică fibră patinată, așa că s-a decis înlocuirea acestui composit cu bronz. De asemenea, nu a fost acceptat soclul placat cu plăci de 3 cm, solicitându-se ca acesta să fie dintr-o singură bucată de piatră.

Ținând cont de dimensiune, varianta era imposibil de pus în practică așa că s-a ajuns la compromisul de a placa socul cu placaj tip zidărie, de 10 cm grosime. Toate aceste modificări solicitate au crescut costurile investiției: statuia din bronz e mult mai grea, metoda de ancorare trebuia să fie schimbată, soclul trebuie să fie mult mai rezistent, remodelarea machetei a condus la sprijinirea statuii în două puncte, adică pe picioarele din spate ale calului, spre deosebire de soluţia iniţială cu sprijinire în 3 puncte, adică pe picioarele din spate şi pe coadă, și așa mai departe. Toate aceste modificări au însemnat costuri suplimentare care, potrivit devizului general elaborat la faza Proiect Tehnic, sunt de 5,16 milioane de lei inclusiv TVA.

De menționat că investiția nu înseamnă doar realizarea statuii lui Mihai Viteazul călare pe cal, cu sabia în mână, și a soclului.

În această sumă este cuprinsă și amenajarea zonei din fața Cinematografului Scala: spaţii verzi, alei pietonale, fântâni arteziene, mobilier urban, iluminat ambiental etc.

”Totodată, zona din jurul statuii va fi complet reconfigurată. Pe traseul aleilor se vor monta bănci de odihnă drepte fără spătar și jardiniere, iar pe zona periferică a amenajării se vor monta coșuri de gunoi. Pentru un ambient plăcut se vor realiza fântâni arteziene și iluminare ambientală pentru tot ansamblul amenajat, se vor monta lămpi de pardoseală rezistente la trafic pentru iluminarea arhitecturală a statuii, iar stâlpii de iluminat ambiental montați lângă băncile circulare vor asigura un climat nocturn plăcut”, precizează municipalitatea.