Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj dă asigurări că a luat toate măsurile necesare pentru un început de an școlar în liniște și siguranță, fiind efectuate verificări înainte de startul cursurilor. În plus, au fost stabilite priorități de acțiune, după ce elevii vor începe efectiv orele de curs.

Luni, prima zi a cursurilor din anul școlar 2024-2025, peste 300 de polițiști sălăjeni de la ordine publică, poliție rutieră, siguranță școlară și prevenire, vor desfăşura activităţi specifice, care să conducă la menţinerea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Sălaj.

”Începerea anului școlar reprezintă un moment important, de adaptare, pentru fiecare copil, de socializare și de stabilire a unor reguli de comportament care să le confere siguranță, fie că sunt în deplasare, în spațiul public, la domiciliu sau în spațiul online. Colaborarea cu instituțiile de învățământ continuă pe întreg parcursul noului an școlar. Fiecare unitate de învăţământ este inclusă în itinerariile de patrulare ale poliţiei din județul Sălaj, asigurându-se, totodată, supravegherea traseelor de deplasare a elevilor.

Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. Poliţiştilor rutieri sălăjeni se vor afla în apropierea şcolilor amplasate pe arterele intens circulate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier, la orele de maximă afluire a elevilor. De asemenea, vor fi efectuate patrulări în zona şcolilor şi în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport, care reprezintă o atracție pentru copii. O atenţie deosebită se va acorda unităţilor de învăţământ din mediul rural. Pentru siguranţa elevilor, toţi conducătorii de autovehicule destinate transportului şcolar au fost verificați și instruiți cu privire la respectarea legislației rutiere”, informează Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj.

Zilele trecute, polițiștii au avut întâlnire la sediul Inspectoratului Școlar Județean cu directorii unităților de învățământ. Acestora le-au fost prezentate proiectele naționale și locale care urmează a fi implementate la nivelul școlilor, cu accent pe menținerea, la un nivel ridicat, a colaborării interinstituționale, astfel încât abordarea să fie una echilibrată, integrată și unitară.

Pentru perioada imediat următoare sunt planificate întâlniri ale polițiștilor cu părinții din mai multe unități de învățământ din municipiul Zalău, dar și cu reprezentanții asociațiilor de părinți și de elevi de la nivel județean.

”A fost verificată respectarea prevederilor legale privind paza și sistemele de pază a instituțiilor de învățământ sălăjene. Totodată, a fost verificată amplasarea corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare în zona stațiilor mijloacelor de transport public de persoane și a trecerilor de pietoni aflate în apropierea unităților de învățământ. Activitatea polițiștilor cu atribuții în domeniul siguranței școlare din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj este orientată către îndeplinirea obiectivelor privind creșterea gradului de siguranță în școli și consolidarea unui climat de siguranță în mediul școlar, bazat pe protejarea și informarea corectă a tinerei generații”, mai precizează reprezentanții IPJ Sălaj.

Prioritățile polițiștilor pentru acest an școlar

Pe parcursul întregului an școlar, Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj, prin Biroul Siguranță Școlară, poliția de proximitate, dar și prin structurile operative, va continua colaborarea cu reprezentanții celorlalte instituții și structuri cu atribuții în domeniul asigurării unui climat de siguranță în unitățile de învățământ – Inspectoratul de Jandarmi Județean Sălaj, Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sălaj – pentru o intervenție promptă și eficientă în cazul unor incidente negative în cadrul unităților de învățământ și zona adiacentă acestora, cât și pentru desfășurarea unor activități de prevenire a victimizării elevilor.

Principalele obiective:

  • Creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar;
  • Dezvoltarea relațiilor de colaborare cu partenerii interni și externi, în scopul abordării problematicii și rezolvării problemelor într-un mod disciplinar și durabil;
  • Implementarea și inițierea unor proiecte/programe/campanii la nivel local cu scopul de a eficientiza modului de punere în aplicare a normelor legislative privind prevenirea violenței fizice și psihologice (bullying) în unitățile de învățământ preuniversitar;
  • Creșterea capacității de soluționare non-violentă a conflictelor în rândul elevilor care manifestă comportamente antisociale; Eficientizarea modului de asigurare a pazei unităților implicate în proiect; Însușirea de metode și tehnici de gestionare corectă a situațiilor conflictuale;
  • Continuarea acțiunilor punctuale desfășurate în baza unui Plan de acțiune în sistem integrat alături de efective ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Sălaj, pe linia prevenirii absenteismului școlar coroborat cu fenomenul consumului de substanțe psihoactive în rândul elevilor, acține menită să crească nivelul de siguranță în mediul școlar;
  • Continuarea activităților preventive desfășurate la orele de curs cu abordarea diferitelor teme legislative astfel încât elevii și părinții să conștientizeze implicațiile faptelor antisociale.