Interviu cu Preasfintitul Parinte Petroniu, Episcopul Salajului
In contextul monumentalei vizite pe care Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a efectuat-o la sfarsitul saptamanii trecute in judetul nostru, i-am solicitat un interviu Preasfintitului Parinte Petroniu episcop al Salajului. Preasfintia Sa a avut amabilitatea de a raspunde catorva intrebari cu exclusivitate pentru „Graiul Salajului”.
Ati organizat aceasta vizita importanta pentru Salaj. Ce semnificatie are ea pentru judetul nostru?
Cu ajutorul Bunului Dumnezeu si prin bunavointa Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in perioada 13 – 16 septembrie 2013 a avut loc prima vizita a unui Patriarh al Romaniei in judetul Salaj, pentru care Ii dam slava lui Dumnezeu si ii multumim Preafericirii Sale.
Prezenta Preafericitului Parinte Patriarh Daniel in Episcopia Salajului dovedeste grija permanenta pe care o poarta fata de pastoritii de pe intreg teritoriul intregii tari si din diaspora, dar si faptul ca aici s-au efectuat lucrari frumoase, care i-au dat Preafericitului prilejul sa vina la noi pentru a binecuvanta ostenelile clerului si ale credinciosilor de pe aceste meleaguri.
Intrucat aceasta a fost prima vizita a unui Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane in judetul Salaj insemnatatea ei unica este sporita, iar clerul, monahii si credinciosii de aici avem satisfactia ca ne-am invrednicit sa traim acest eveniment.
Oricat de multe vizite ale unui Patriarh al Romaniei s-ar mai efectua in Salaj de acum inainte, aceasta va ramane prima si va fi mereu una de referinta.
Bucuria noastra este deplina datorita mobilizarii exemplare a tuturor celor care au organizat aceasta vizita, incat sa fie o reusita.
Prezenta Preafericitului Parinte Patriarh Daniel in Salaj dovedeste ca din punct de vedere bisericesc judetul nostru nu este cu nimic mai prejos decat celelalte judete ale tarii.
Avem cinci ani de activitate episcopala in Salaj. Cum s-a facut acest pas important pentru credinciosii de aici?
In decursul istoriei credinciosii ortodocsi din Salaj au apartinut canonic de Eparhiile din Sibiu, Oradea si Cluj. Dupa ridicarea Bisericii noastre la rang de Patriarhie in 1925 ierarhii din Oradea si Cluj aveau tot interesul sa invite Intaistatatorii Bisericii Ortodoxe Romane in judetele unde se gaseau Centrele Eparhiale respective si nu era suficienta preocupare pentru a-i aduce in Salaj. De asemenea, nu a existat nici o ctitorie bisericeasca atat de mareata aici incat sa fie solicitata prezenta vreunui Patriarh in aceste locuri.
De vreme ce Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a venit la Zalau pentru a sfinti Paraclisul cu hramul „Sfantul Apostol si Evanghelist Luca” al Centrului Eparhial de aici si cu aceasta ocazie a acceptat sa tarnoseasca si biserica cu hramurile „Sfantul Prooroc Daniel” si „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” din Jibou, nu incape nici o indoiala ca prezenta Preafericirii Sale in Salaj este unul dintre roadele infiintarii Episcopiei Salajului. De asemenea, Preafericitul Parinte Patriarh a considerat ca cele doua importante obiective bisericesti din judetul nostru merita sa fie sfintite personal de Preafericirea Sa, ceea ce ne umple inimile de bucurie.
In ceea ce priveste realizarea acestui important eveniment ecleziastic, tinand cont de programul extrem de incarcat al Preafericirii Sale, noi i-am adresat invitatia scrisa de a ne onora cu prezenta cu mult timp in urma, pentru a ne putea prinde in agenda Preafericirii Sale, iar in tot acest timp, cu orice prilej, i-am reinnoit invitatia si verbal, pentru a fi siguri ca nu ne uita, iar rabdarea, insistenta si perseverenta au rodit.
Care sunt progresele importante in acesti cinci ani?
Inainte de a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa precizez faptul ca Episcopia Salajului are ca teritoriu canonic un judet, care din punct de vedere al teritoriului este al 38-lea dintre cele 41 de judete ale tarii, iar ca populatie este al 40-lea. In aceasta situatie, Episcopia Salajului are 3 Protopopiate, 208 Parohii, 63 de filii, 5 manastiri si doua schituri. In Eparhie isi desfasoara activitatea 227 de preoti, 7 diaconi si 39 de monahi si monahii.
De la intronizarea primului episcop al Salajului in 13 aprilie 2008 au fost savarsite 43 de hirotonii intru diacon si 36 intru preot, 15 persoane au fost inchinoviate in manastirile si schiturile Eparhiei, 5 vietuitori ai manastirilor au fost rasoforiti, iar 5 au fost tunsi in monahism. S-a sfintit piatra de temelie pentru 10 biserici, au fost tarnosite 34 lacasuri de cult si resfintite 35. In urma infiintarii celei mai inalte distinctii eparhiale, „Crucea salajana” pentru clerici si mireni, aceasta a fost acordata la cinci preoti vrednici.
Din punct de vedere cultural amintim faptul ca in anul 2011 Maica Domnului a fost aleasa protectoarea municipiului Zalau, fiind pictata o frumoasa icoana care o reprezinta in aceasta calitate. Proclamarea solemna a Maicii Domnului ca ocrotitoare a orasului nostru a avut loc in ziua de 11 septembrie 2011, in prezenta Inalpreasfintitului Parinte Mitropolit Andrei, a unui mare numar de preoti si aproximativ opt mii de credinciosi.
Episcopia noastra detine editura „Credinta si viata in Hristos”, in care au fost publicate 12 carti, dintre care 3 de rugaciune. La centrul eparhial s-au pus bazele unei biblioteci. A fost infiintat „Anuarul”, publicatia oficiala a Episcopiei Salajului. Profesorii de religie si elevii din judet editeaza o revista, iar liceul teologic „Sfantul Nicolae” din Zalau alta. In toamna anului 2011 acest liceu si-a deschis portile pentru copiii claselor primare. Cu satisfactie pot afirma ca liceul „Sfantul Nicolae” este singurul din judet la care promovabilitatea la examenul de bacalaureat din 2012 a fost de 100%. S-au infiintat mai multe coruri si au fost organizate festivaluri de pricesne si colinde. A fost creata o retea de site-uri, la Episcopie, protopopiate, anumite manastiri si parohii. Pentru cel mai bun profesor de religie din Episcopie a fost instituita distinctia „Profesorul anului”, iar pentru cea mai bogata acti-vitate catehetica diploma „Sfantul Chiril al Ierusalimului”. La nivel de judet s-au desfasurat 112 proiecte catehetice, in care au fost implicati 17.245 de copii. Dintre acestea remarcam in mod special activitatile din cadrul proiectului „Alege scoala!” al carui obiectiv major a fost prevenirea abandonului scolar. In fiecare an s-a organizat tabara catehetica la Manastirea Stramba. Am stabilit o relatie de colaborare excelenta cu reprezentantii fundatiei filantropice Diakonia din Germania, vizitandu-ne reciproc de mai multe ori si organizand impreuna doua conferinte teologice. De asemenea, la initiativa partii germane, am trimis la studii in aceasta tara un numar de 24 de tineri.
Din punct de vedere social-filantropic la nivelul intregii Eparhii au fost organizate doua colecte in bani, alimente si articole de imbracaminte pentru sinistratii afectati de inundatii si alte calamitati din diferite zone ale tarii, iar in bisericile din Zalau si alte localitati ale Eparhiei aproape in fiecare duminica se organizeaza colecte pentru cei cu probleme grave de sanatate sau aflati in situatii dificile, fara a se tine cont de etnie si apartenenta religioasa.
Anual au fost derulate peste 15 proiecte sociale pentru aproximativ 1.000 de beneficiari proveniti din categoriile cu risc social.
Asociatia Filantropia Porolissum, care din martie 2011 este membra a Federatiei Filantropia a Patriarhiei Romane, este acreditata ca furnizor de servicii sociale pentru ingrijire la domiciliu, iar Centrul Sfantul Nicolae, al Asociatiei, este acreditat pentru servicii de consiliere si informare a persoanelor dependente de alcool. In cei doi ani de functionare Centrul a consiliat 64 de persoane dependente de alcool si jocuri de noroc, reusind crearea primului grup de „alcoolici anonimi” din Salaj.
Asociatia Filantropia Porolissum a sustinut cu burse de studiu lunare cate cinci elevi ai Liceului „Sfantul Nicolae” din Zalau, organizand seri caritabile, in preajma marilor praznice, tot in scopul sustinerii elevilor.
Printr-un parteneriat incheiat cu Consiliul Judetean Salaj s-a creat o retea de furnizare a serviciilor de ingrijire la domiciliu in 16 parohii acreditate in acest sens, in care sunt implicati 32 de lucratori sociali si peste 60 de voluntari, beneficiari ai acestor servicii fiind 305 persoane varstnice.
Centrul Social Sfantul Pantelimon de la Manastirea Bic ofera gazduire si servicii sociale pentru 20 de copii si 16 persoane varstnice.
Din punct de vedere economic in toamna anului 2010 a fost achizitionat de catre Episcopie un teren cu suprafata de 2,60 hectare, in zona „Sub Meses” din Zalau, in vederea construirii sediului eparhial. In primavara anului 2012 am fost nevoiti sa mai cumparam langa pamantul Episcopiei un teren de 52 de ari, pentru a avea drum de acces catre proprietate.
Din septembrie 2010 pana in prezent s-a ridicat si s-a finisat cladirea Sediului Eparhial, anexele si gardul, s-a pictat paraclisul eparhial, s-au plantat cateva sute de pomi pentru viitoarea livada, s-au turnat drumurile din fata si spatele Episcopiei, s-a amenajat parcarea.
Pe langa firmele care s-au ocupat de construirea, finisarea si utilarea cladirii centrului eparhial si a anexelor, de cand a inceput lucrarea, peste 5.000 de voluntari din parohii au venit si au ajutat la tot ceea ce s-a realizat. Daca scadem lunile de iarna, in care santierul a fost inchis, duminicile si sarbatorile, obtinem o medie de circa 10 voluntari pe zi.
Vizita Patriarhului a fost menita sa-i apropie pe salajeni de Dumnezeu. Mai aveti in vedere actiuni de asemenea amploare?
Scopul vizitei Preafericitului Parinte Patriarh Daniel in Episcopia Salajului a fost acela de a-i apropia pe credinciosii de aici mai mult de Dumnezeu, dar si de a-i cunoaste nemijlocit, la ei acasa, precum si de a le binecuvanta frumoasele realizari pe taram bisericesc. In urma experientei si a impresiilor din cursul acestei binecuvantate vizite in judetul nostru tragem nadejdea ca atat Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, cat si salajenii, vor dori sa se reintalneasca in rugaciune sfanta pe aceste meleaguri binecuvantate de Dumnezeu.