A inceput recoltatul culturilor prasitoare, in special al porumbului. Ieri in hotarul satului Napradea, combina a intrat in lanurile de porumb. Se estimeaza productii bune, in unele zone, duble fata de anul trecut. Si totusi agricultorii au o mare temere, si anume ca pretul de vanzare nu va acoperi costul de productie.
Potrivit Mariei Hidan, din cadrul Directiei Agricole Salaj, anul acesta au fost cultivate 23.196 de hectare cu porumb in judetul nostru, comparativ cu aproximativ 5.000 de hectare semanate cu grau. Nu-i de mirare, deoarece Romania este a doua tara cultivatoare de porumb din Uniunea Europeana. Si cand spun asta ma refer la suprafata, nu si la productie. In functie de tehnologiile aplicate, cultivarea unui hectar de porumb presupune cheltuieli intre 2.500 de lei si 3.000 de lei.
Marin Alexa, un cultivator de porumb de pe Valea Somesului a facut unele calcule comparative intre productia si cheltuielile din 2012 si cele din 2013. „Anul trecut, zice tanarul fermier, am investit intr-un hectar de porumb vreo 2.400 de lei. Productia, din cauza secetei, a fost atunci de 3.100 de kilograme la hectar. Kilogramul de porumb l-am vandut cu 1,1 lei si am castigat 3.400 de lei. Anul acesta am investit mai multi bani si cred ca obtin peste 6.000 de kilograme la hectar. Numai ca pretul a scazut la jumatate. Asa ca voi obtine in jur de 3.300 de lei la hectar. Cum s-ar zice, muncesc dublu si castig la fel ca anul trecut.
Sunt insa agricultori care pe terenurile de deal obtin sub 5.000 de kilograme de prumb la hectar. Cu preturile practicate acum pe piata cerealelor, acestia sunt la marginea prapastiei. Ilie Borzan din satul Ciglean imi spunea ca pe langa faptul ca productia a fost afectata de seceta si in acest an, mistretii i-au distrus jumatate din recolta. „Daca am sa scot 4.000 de kilograme de porumb de pe cele doua hectare, o sa fiu multumit”, se consoleaza taranul. „Sa-mi ajunga atat cat sa tin pe langa casa un porc de Craciun si cateva galite”. Badea Ilie n-a cuparat samanta de porumb, a coborat-o din podul casei si nici ingrasaminte chimice nu i-a dat porumbului, fiindca a avut gunoi de grajd de la cele doua vaci. Daca mai cumpara samanta si chimicalele, la sapa de lemn ajungea. Pare un paradox faptul ca avand productie dubla fata de anul trecut, tot atata castig realizezi din vanzare. Dar asta este situatia actuala pe piata cerealelor de la noi.
Uleiul de casa, o solutie pentru cultivatorii de floarea soarelui
Anul trecut, cand recolta de floarea soarelui a fost mai slaba din cauza secetei, cei care dictau preturile pe piata erau producatorii. Anul acesta lucrurile s-au inversat. Cei care dicteaza preturile acum sunt samsarii si fabricile de ulei. In anul 2012, pretul unui kilogram de floarea soarelui a ajuns la 2,3 lei, ceea ce a dus la scumpirea uleiului. Potrivit lui Valentin Duca, directorul executiv al Directiei Agricole Salaj, in acest moment pretul unui kilogram de floarea soarelui este de 1,3 lei. In judetul nostru au fost insamantate in acest an 1.230 de hectare cu floarea soarelui. La pretul de 1,3 lei, Fabrica de ulei din Carei si Depozitul din Tasnad preiau cantitati nelimitate. Transportul nu se deconteaza, asa ca cel ce preda floarea soarelui la aceste unitati va mai pierde cativa lei (si nu putini) cu drumul pana la Tasnad sau Carei. Cel mai indicat este ca floarea soarelui sa fie depozitata, pana la reglementarea cat de cat a pietei. Numai ca pentru floarea soarelui trebuie conditii speciale de depozitare, fiind un produs foarte perisabil. Cei mai multi cultivatori de floarea soarelui din Salaj au ales sa duca produsul la microunitatille de produs ulei (oloire) care inca se mai gasesc in numar destul de mare in judet. E o solutie, zic specialistii, mai rentabila decat sa vinzi acum floarea soarelui.