In Sălaj sunt doar 29 de profesori de sprijin care ii ajută pe copiii cu dizabilităţi să ţină pasul la invăţătură cu colegii lor. Restricţiile de ordin financiar fac ca sprijinul să nu ajungă la toţi copiii cu probleme
Legislaţia incurajează includerea copiilor cu probleme in şcolile de masă, acordandu-le o serie de drepturi şi facilităţi de invăţare. La cerere, ei pot beneficia de profesori la domiciliu. In Sălaj sunt insă doar 29 de profesori de sprijin, specializaţi in educaţia copiilor cu deficienţe mentale sau asociate, repartizaţi in şcolile in care sunt mai mulţi copii cu dizabilităţi in invăţămantul de masă: Pericei, Nuşfalău, Iaz, Pustă Vale, Şimleu Silvaniei, Agrij şi in şcolile gimnaziale din Zalău. Cazurile izolate sunt lăsate insă la voia intamplării din cauza restric-ţiilor de ordin financiar. „Avem recomandări din partea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială, pe care, din păcate, nu le putem satisface. Dacă este un copil cu probleme in Poiana Blenchii, de exemplu, nu-i putem asigura profesor de sprijin pentru că nu ne permitem astfel de costuri. Intervin legi ale finanţelor care nu ne permit să angajăm mai mulţi profesori de sprijin. Ne-ar trebui incă 29 de profesori pentru a putea asigura servicii pentru 25 la sută din numărul de copii care au dificultăţi de invăţare”, ne-a explicat Victor Timoc, inspector şcolar de specialitate pe probleme de invăţămant special şi centre logopedice.
Doar copiii din şcolile mari au dreptul la consilieri şcolari şi logopezi
Timoc ne-a explicat că nu doar numărul de profesori de sprijin este condiţionat financiar, ci şi cel al consilierilor şcolari şi al logopezilor care au menirea de a rezolva deficienţele de integrare ale preşcolarilor şi elevilor. Un consilier şcolar poate fi angajat la 800 de elevi, iar un logoped poate să asigure servicii specializate doar in şcolile cu peste 500 de copii. Sunt puţine şcoli in mediul rural care işi permit un astfel de „lux” pentru elevii lor. In judeţul nostru au fost identificaţi 551 de copiii cu deficienţe de limbaj. De aceştia se ocupă doar 14 logopezi. „Numărul de copii cu probleme de limbaj este foarte mare, dar cu toate acestea nu există logoped care să nu lucreze la o singură unitate de invăţămant”, a precizat inspectorul şcolar.
Copii cu probleme in toate şcolile
Cat priveşte nevoia unor cadre didactice care să lucreze individualizat cu copiii, Victor Timoc ne-a declarat: „Sunt tot mai mulţi copii cu ADHD (deficit de atenţie, hiperactivitate, inpulsivitate), copii cu părinţi plecaţi in străinătate, copii scoşi din fostele centre de plasament sau care sunt in grija asistenţilor maternali care ne ridică foarte multe probleme. Ii găsim in toate şcolile din judeţ şi este foarte greu să ajungi la ei, numărul de consilieri psihopedagogi fiind foarte mic”, susţine inspectorul şcolar. Punctele slabe ale sistemului sunt mult mai multe şi mai grave: uneori, mediatorii şcolari sunt superficiali şi dezinteresaţi, incluziunea romilor in şcoală se realizează de dragul asigurării numărului de elevi la clasă, există un număr mare de şcoli care ar avea nevoie de profesori de sprijin, iar unii profesori nu acordă atenţia suplimentară de care au nevoie copiii cu probleme de invăţare, se arată in raportul asupra invăţămantului special la nivel de judeţ. Teoretic, legislaţia romanească oferă foarte multe drepturi copiilor cu probleme, mai puţin soluţii la problemele lor. Facultăţile cu specializări psihologie, psihopedagogie, logopedie, asistenţă socială au devenit o modă şi scot an de an specialişti pe bandă rulantă. Şi este limpede că este nevoie de ei in menţinerea unei societăţi sănătoase, doar că statul este de altă părere. Nu are bani să le plătească serviciile…
Vieţi compromise din lipsă de bani
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...