Directorii din deconcentrate şi-au acordat salarii mai mari ca şi ale secretarilor de stat sau nu au tăiat salariile deşi legea ii obliga.
Instituţiile publice ale statului au cheltuit ilegal in 2009 aproape zece miliarde de euro, fie că a fost vorba despre administraţia centrală, locală sau despre companiile deţinute de stat, potrivit unui raport pe 2010 al Curţii de Conturi. Din cele 31 de entităţi verificate in judeţul Sălaj, Curtea de Conturi a descoperit prejudicii in valoare de 3,5 milioane de lei. De asemenea, inspectorii Curţii au constatat in Sălaj nereguli financiar-contabile in valoare de 19 milioane de lei. Cele mai mari nereguli financiar-contabile, de 16 milioane de lei, au fost „constatări privind legalitatea, realitatea şi exactitatea evidenţelor contabile” la Consiliul Judeţean Sălaj, Primăria Muncipiul Zalău şi a oraşului Cehu Silvaniei, precum şi alte 14 comune din Sălaj. Pe langă adminis-traţiile locale prezente in raportul Curţii de Conturi, inspectorii au constatat mari deficienţe in randul insti-tuţiilor deconcentrate din Sălaj. La nu mai puţin de zece deconcentrate au fost găsite plăţi efectuate ilegal sau abateri constand in neindeplinirea obligaţiilor financiare.
Pensii şi ajutoare sociale acordate ilegal
Potrivit raportului, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Sălaj a acordat in 2009 pensii incompatibile unor persoane care erau salariate, şi, in acelaşi timp, „au beneficiat fie de drepturi de pensie anticipată, fie de pensie de invaliditate”. De asemenea „au fost efectuate plăţi nelegale privind pensia de urmaş”. Tot la CJP au fost găsite inregistrări eronate ale unor categorii de cheltuieli curente şi de capital. La 22 de agenţii judeţene pentru prestaţii sociale, printre care şi cea din Sălaj, au fost inregistrate plăţi ilegale in sumă de 2,3 mili-oane de lei reprezetand indemnizaţii pentru creşterea copilului. Curtea de Conturi a constatat abateri legate de organizarea necorespun-zătoare a controlului financiar preventiv propriu la AJPS Sălaj.
Plăţi pentru serviciile medicale false
La cheltuielile pentru serviciile medicale şi medicamentele finanţate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate s-au descoperit plăţi nelegale la patru Case de Asigurări de Sănătate teritoriale: Sălaj, Brăila, Cluj şi Suceava. Principalele plăţi nelegale au constituit „servicii medicale pentru pacienţi raportaţi in aceeaşi perioadă şi in ambulatoriile spitalelor şi internaţi in spitale”. Totodată s-au acordat către medicii de familie anumite sume de bani reprezentand contravaloarea unor prestaţii pentru condiţii de lucru in mediul rural, „sume stabilite peste cele cuvenite”.
Defuncta Direcţie de Tineret – exemplu negativ
La direcţiile judeţene pentru tineret verificate au fost constatate abateri constand in neindeplinirea obligaţiilor financiar contabile către bugetele publice. „Exemplificăm in acest sens constatările consemnate la Direcţia pentru Tineret Sălaj, care nu a restituit bugetului de stat, la finele anului 2009, suma de 95.000 de lei, reprezentand cheltuieli de capital neutilizate”, se arată in raportul Curţii de Conturi. Şi tot la DJT Sălaj au fost descoperite nereguli „constand in organizarea in mod necorespunzător a controlului financiar preventiv propriu”.
APIA Sălaj a acordat salarii şi sporuri ilegale
Pentru personalul de conducere nou angajat, APIA Sălaj a acordat in 2009, in mod eronat, o majorare a salariul de bază de 75 la sută faţă de 25 la sută cat era normal. Incadrarea şi plata eronată, concomitent pe aceeaşi funcţie publică de conducere, a două persoane, a generat un prejudiciu bugetului de stat in sumă de 303.000 de lei din partea mai multor centre judeţene printre care şi cel din Sălaj. Alte ilegalităţi găsite la APIA Sălaj in 2009 sunt legate de acordarea nelegală a sporului pentru condiţii vătămătoare de muncă de 10 la sută din salariul de bază şi decontarea de cheltuieli fără documente justificative.
DSV nu şi-a diminuat salariile la sfarşitul lui 2009
Direcţia Sanitară Veterinară Sălaj nu a aplicat măsurile de reducere cu 15,5 la sută a cheltuielilor de personal in lunile noiembrie şi decembrie 2009. Mai mult, direcţia a plătit eronat două persoane incadrate concomitent pe aceeaşi funcţie publică de conducere. DSV a fost penalizată şi pentru neincasarea de penalităţi şi majorări pentru neachitarea in termen de către clienţi a facturilor emise de instituţie, in baza contractelor incheiate.
Fiscul sălăjean a fost prea indulgent
La Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sălaj au fost identificate deficienţe privind „neefectuarea controlului la unii agenţi economici care au inregistrat pierderi in ultimii cinci ani de activitate, (…), precum şi neaplicarea măsurilor de executare silită”. Din raportul Curţii mai reiese că Finanţele din Sălaj nu au valorificat sechestrele instituite pe diverse bunuri, nu au virat la bugetul de stat contravaloarea unor impozite, taxe şi contribuţii şi nu a verificat toate impozitele şi taxele datorate de către contribuabili.
Ambulanţa – campioană la cheltuieli nejustificate
Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Sălaj a intrat in atenţia Curţii de Conturi după ce in 2009 a acceptat să deconteze sume mai mari decat cele contractate pe diverse servicii, a achitat convorbiri telefonice care nu au putut fi justificate ca fiind strict legate de activitatea instituţiei şi a plătit avansuri pentru deplasări imaginare. In anul cu pricina, SJA nu a luat măsuri de raţionalizare a cheltuielilor, a plătit din credite bugetare contravaloarea tichetelor de masă acordate „necuvenit” personalului, iar managerul Cordea Ioan şi-a acordat drepturi salariale mai mari decat secretarii de stat.
Alexandru Vegh: „Vinovaţii să plătească”
Prefectul Alexandru Vegh consideră că după acest raport „fiecare şef de instituţie deconcentrată trebuie să răspundă pentru deficienţele constatate, iar sumele trebuie recuperate şi imputate persoanelor găsite vinovate”. „Cred că aceste deficienţe pot fi interpretate şi ca rezultatul schimbărilor frecvente de la nivelul conducerilor direcţiilor deconcentrate. Anul 2009 a fost anul schimbărilor şi, probabil, cei noi nu au reuşit să coordoneze in totalitate activităţile. Insă cine a greşit voit să plătească”, a declarat Vegh.
Instituţiile sălăjene işi bat joc de banii publici
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...