Avem mai bine de un an în care lumea noastră s-a schimbat major din pricina unui virus mic și agresiv numit COVID-19. Un an în care am făcut tot ce am crezut de cuviință să evităm efectele negative, fiecare după putință și voință. După un an de restricții și frici induse de știri alarmiste, pare că am ajuns la capătul răbdării și vrem să respirăm liber, indiferent dacă micul virus își mai face de cap sau nu printre noi. Ni se pare, de aici, dintre Carpați, că noi am avut cele mai multe restricții și că am dus greul lumii pe umerii noștri, Așa să fie? Încercăm printr-o serie de materiale dedicate să vedem cum percep alți români, alți sălăjeni stabiliți în lumea largă, viața în pandemie.
Raul Stelian Balota este un tânăr inginer zălăuan care de câțiva ani s-a stabilit în Berlin, Germania. Despre Germania și felul în care nemții știu să trateze, cu seriozitate, orice lucru, s-a spus mult. Germania pare și că a fost mai pregătită de criza sanitară mondială cauzată de Covid-19 pentru că ei s-au confruntat cu amenințarea unui virus Sars în anul 2003. Însă nimeni nu a putut să prevadă că în anul 2020 întreaga lume se va opri din cauza acestei pandemii.
Călătorii în Asia suspendate de virusul asiatic
La începutul anului 2020, la fel ca fiecare dintre noi, Raul Stelian Balota își planifica viața din cursul acelui an.
”Îmi aduc aminte că, prin luna februarie, în Berlin fiind, îmi planificam călătoriile legate de muncă prin Asia și vacanța de vară. Atunci au început să îmi atragă atenția știrile legate de un nou tip de viroză respiratorie care era tocmai în zona mea de interes. Media germană o trata cu interes sporit, amintind că, în urma cu câțiva ani, Asia a mai fost afectată de astfel de viroze. Trebuie să recunosc că în acel moment nu am dat mare importanță acelor știri, continuându-mi planificările. Nu-mi puteam imagina la acel moment ce impact urma să aibă acest virus”, povestește Raul Balota.
Au apărut primele măsuri de restricționare a contactului social în Germania, ceea ce a arătat cetățenilor că lucrurile devin serioase.
”Atât autoritățile, cât și angajatorul meu, au luat rapid măsuri de restricționare a contactului social. Atunci am realizat că este vorba de ceva foarte serios. Incertitudinea cu care se vorbea despre Covid-19 a generat multă nesiguranță. Politicienii și oamenii de știință vorbeau cu îngrijorare și precauție, ferindu-se să facă presupuneri în spațiul public. Limitarea deplasărilor, distribuția măștilor de protecție și închiderea locurilor publice, au fost printre primele măsuri luate. Mai târziu, statisticile au arătat ca autoritățile germane au avut o reacție bună la începutul pandemiei. Pentru germani, orice problemă este una serioasă, cu atât mai mult una de sănătate care afectează o populație germană deja îmbătrânită. Media și clasa politică au reacționat ca atare. Am realizat că problema este una serioasă când s-a pus problema închiderii granițelor și a opririi zborurilor externe. Am observat de asemenea o rată tot mai scăzută a comenzilor către compania la care eram angajat. Încet-încet, începeam să înțeleg că acest virus a tras frâna de mână într-o lume extrem de dinamică până atunci”, spune Raul Balota.
Lumea între restricții și mesajele transmise de autorități
Toți ne plângem din cauza restricțiilor din ultimul an și ni se pare că la noi s-au luat cele mai draconice măsuri care să limiteze contactul social. Nu suntem mulțumiți nici de felul în care autoritățile noastre au comunicat pe vremea pandemiei. Cum s-au petrecut lucrurile în Berlin, ne povestește Raul Balota: ” În zona Berlin – Brandenburg măsurile maxime s-au rezumat la restricționarea ieșirilor ne-necesare, interzicerea călătoriilor, obligativitatea purtării măștilor de protecție, exclusiv medicinale, interzicerea întâlnirii în grupuri mai mari de două persoane. Aceste măsuri s-au respectat în mare măsură, din câte am văzut. Comunicarea clasei politice a fost una foarte bună, la începutul pandemiei. Doamna Cancelar a reușit să transmită multă empatie oamenilor și să-și bazeze discursurile pe date științifice și modele statistice clare care arătau răul la care oamenii erau expuși. Societatea a înțeles necesitatea respectării regulilor impuse și s-a adaptat în cea mai mare parte. Aici a ajutat și înclinarea societății germane spre o astfel de abordare”.
Însă viața în pandemie s-a schimbat total față de cursul obișnuit, iar acest lucru s-a simțit și la Berlin.
”Numeroasele restricții impuse au schimbat radical modul de viață cu care eram obișnuiți. Cu doar câteva luni înainte aveam planuri, idei și vise. Viața avea să se schimbe total și nimic nu mai era sub controlul nostru. La începutul lockdown-ului simțeam că am primit o nesperată pauză de la o viață tumultoasă care se învârtea ca un carusel de neoprit. Însă pe măsură ce această pauză se prelungea, viața devenea tot mai greu de gestionat. Imposibilitatea de a planifica și de a întreprinde 90% din ceea ce făceai în viața activă dinainte devenise foarte frustrantă. Lipsa subită a contactului social era pe cât de ciudată, pe atât de tristă. Mai rău era că veștile rele continuau să vină, iar orizontul era întunecat. Nu puteam nici spera că această perioadă se va termina curând”, mărturisește Balota.
Vaccin pentru revenirea la normalitate
Chiar dacă Germania a fost țara care inițial a gestionat bine pandemia, ulterior oamenii au simțit o stagnare a lucrurilor.
”Deși Germania este printre țările care au lucrat la dezvoltarea vaccinului, se pare că rata vaccinării în Germania este încă scăzută. Din păcate aici proverbiala rigoare germană mai mult încurcă decât ajută. Nemții sunt mai degrabă preocupați să vaccineze în ordinea corectă și ordonat decât să vaccineze repede. În acest context cred că au greșit abordarea, intrând în dezbateri interminabile. Statistic vorbind, vaccinul își arată pe deplin eficiența, însă rata de vaccinare trebuie accelerată”, crede Raul Balota.
Întrebat dacă este pro sau contra vacinului, tânărul zălăuan se declară pro vaccinare.
”Categoric pro vaccin. Fără îndoială beneficiile sunt net mai numeroase decât riscurile. Consider inutile și chiar periculoase interpretările malițioase legate de efectul vaccinului. Vaccinurile pe care majoritatea românilor le-au primit în timp aveau rate de eficiență mai mici decât cele trei vaccinuri aprobate până acum. Dacă ne dorim revenirea la o viață normală, este nevoie să ne vaccinăm”, spune zălăuanul mutat la Berlin.
Adaptare la noua realitate
Cum s-a schimbat viața în societatea germană afectată de covid? ”Sunt categorii sociale care au suferit mult în ultimul an. Statul german a încercat să vină în ajutorul celor mai afectați cu plăți compensatorii și stimulente financiare pentru investiții. Multe companii și-au adaptat stilul de muncă la noua situație, luând calea digitalizării. Oamenii au învățat să păstreze distanța și să evite aglomerația. Majoritatea încearcă să petreacă mult timp în aer liber și zone verzi. Cumpărăturile se fac mai mult online, deși supermarketurile tot pline sunt. Călătoriile în afara țării s-au redus semnificativ. Lumea s-a adaptat la noua realitate în care tot mai mulți așteaptă un orizont de întoarcere la o viață liberă”, ne povestește Raul Balota.
În plan personal, inginerul zălăuan vrea să-și reia planurile de dinainte de pandemie.
”Planuri pentru post pandemie am facut de la începutul pandemiei, însă mai degrabă aștept din nou sentimentul libertății de a face orice. Acel sentiment care te face să crezi că te poți urca în avion să mergi la Barcelona pentru a vedea concertul celor de la U2. Așadar lista e lungă, iar Asia e din nou în top. Dar, mai întâi, să ne facem bine și aici vaccinul e cheia”, concluzionează Raul Balota.