Baica este un sătuc sălăjean ce aparține de comuna Hida. Locuirea acestor meleaguri încă din cele mai vechi timpuri este susținută de valoroasele descoperiri arheologice din localitate. Prima atestare documentară a comunei s-a făcut în anul 1333, când așezarea era cunoscută sub numele de “Sacerdos de Hidalmas”.

Am traversat satul în care casele vechi se intercalează cu cele mai noi și moderne; peste tot sunt flori multicolore și e o atmosferă liniștită, pentru că nici mașinile nu trec așa de des pe aici. La Baica găsim și o frumoasă bisericuță din lemn, monument istoric, de altfel, așezată la drumul principal. Construit în 1645, lăcașul are aproape 400 de ani vechime și poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. Pe panta din imediata sa apropiere vedem o mare de flori de păpădii, precum niște bănuți de aur așezați în iarbă.

Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril este considerată una dintre cele mai frumoase biserici din județul Sălaj, apreciată pentru frumusețea arhitecturii de lemn, renumită pe meleagurile noastre. Este un lăcaș dreptunghiular, cu absidă poligonală și are un turn clopotniță cu un foișor pe pronaos. Cel mai impresionant element, din punct de vedere arhitectural al acestei biserici, este turnul-clopotniță al lăcașului, ce se aseamănă extrem de mult cu renumitele turnuri ale bisericilor de prin părțile Maramureșului. De o frumusețe rară sunt, de asemenea, și modelele sculptate în pereții bisericii. Construcția e alcătuită din bârne de lemn, fățuite din topor și îmbinate cu cuie din lemn, iar acoperișul este din șindrilă. Când te apropii de o asemenea biserică, parcă simți căldura sufletului poporului credincios care a ridicat-o și a păstrat-o ca pe cea mai scumpă comoară a lui.

În interior se văd decorațiile sculptate și picturile pe lemn, realizate la începutul secolului XVIII, iar la intrare scuptura celor două palme deschise care parcă îți urează bun venit. Biserica a fost restaurată între 2001-2004, ocazie cu care au fost înlocuite elementele deteriorate de ploaie, s-a realizat protecția biologică și s-a montat un paratrăznet.

Biserica de lemn de la Baica face parte, alături de alte șase lăcașuri vechi de lemn din județul Sălaj (biserici care fac parte din categoria monumentelor istorice de clasă A), dintr-un circuit turistic al bisericilor de lemn din Transilvania de Nord. Celelalte monumente incluse sunt: Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Ciumărna, Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Românași, Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din localitatea Sînmihaiu Almașului, Biserica de lemn Pogorîrea Sfîntului Duh din Fildu de Sus, Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din localitatea Racâș, comuna Hida, și Biserica de lemn Sfântul Gheorghe din localitatea Bârsa, comuna Someș Odorhei.

Recomand cu căldură o călătorie în acestă zonă a Sălajului mai puțin promovată și cunoscută, dar deosebit de frumoasă.