Proiectul ”Circuitul castrelor romane din judeţul Sălaj”, iniţiat de către Consiliul Judeţean Sălaj, cu finanţare europeană, a propus, printre altele, lucrări de restaurare a porţii Principalis Sinistra a castrului roman de la Buciumi. Redezvelirea ruinelor acesteia, conservate precar, în anul 2015, a oferit o serie de surprize.

”Cea mai semnificativă a fost descoperirea, într-unul dintre turnurile porții, a unei statuete din teracotă în chiar primul strat de pământ excavat pentru punerea în evidenţă a obiectivului. Piesa are în jur de 20 cm lungime, dar îi lipseşte soclul. Teracota romană o reprezintă pe Venus la picioarele căreia a fost figurat mai stilizat şi Amor copil. Venus impudica este reprezentată cu o coafură elaborată, având ca accesoriu la gât o lunulă. Astfel de piese au mai fost descoperite în Dacia şi, probabil, centrul lor de producţie era la Apulum, unde au fost cercetate ateliere pentru confecţionat teracote. Prezenţa unei Venus în castrul de la Buciumi nu trebuie să ne mire. În campaniile anterioare au mai fost descoperite exemplare din bronz şi teracote, doar că realizarea artistică a celei descoperite de noi, în anul 2015, este una de excepţie” , spune Horea Pop, șef secție Cercetare științifică în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

Castrul de la Buciumi a fost un puternic punct fortificat în sistemul defensiv al Daciei romane, asigurând apărarea zonei Porolissum. Ansamblul de piatră a fost construit în anul 114 și a fost sediul cohortei a II-a Augusta Brittonum. Acest castru adăpostea o unitate militară de 500 – 1000 de soldați.

Castrul roman de la Bucium se află în partea nordică a localităţii, pe Valea Agrijului. A fost un castru auxiliar puternic, fortificat cu zid de piatră şi turnuri. Avea legături directe cu castrele Largina și Optatiana. Primele însemnări despre existența acestui castru provin din secolul XVI, de la istoricul transilvan Stephanus Zamosius.