Este perioada in care gospodinele pregatesc muraturile pentru iarna. Venim in sprijinul lor cu una dintre cele mai simple si mai sigure retete de varza murata. Si nu oriunde, ci la butoi.
Pentru varza murata la butoi se alege numai varza de toamna, bine indesata putin turtita. Varza de toamna este mai buna decat varza de vara, are foile mai elastice si mai subtiri. Varza de la supermarket nu este buna pentru murat. In functie de nevoi vom folosi pe cat posibil butoaie din lemn, sau in cel mai rau caz butoaie din plastic. Butoaiele din aluminiu nu se recomanda pentru ca sarea face reactie cu aluminiul. Curatam capatanile de varza de frunzele exterioare. Avem grija la cumparare sa verificam daca nu cumva are melci. Daca frunzele prezinta gaurele, fiti siguri ca in interior varza are locuitori, deci sfatuiti-l politicos pe vanzator sa o manance el.
Compozitie
Varza de toamna, cimbru, marar, hrean, o gutuie si un mar. Daca avem la indemana punem si o mana de boabe de porumb. Daca punem capatani intregi, atunci putem scobi coceanul verzei si punem sare. Punem pe fundul butoiului cateva crengute de cimbru si marar. Asezam apoi capatanile de varza cat mai indesate. Printre ele punem gutuia taiata in patru si curatata de seminte, la fel mararul, cinci-sase radacini de hrean curatat. punem la fiert apa cu sare. La un litru de apa, 40 de grame de sare vrac, neiodata (romaneasca). Lichidul trebuie sa acopere complet varza. Sub gura butoiului asezam crucis cateva bete din lemn (nu de brad) si avem grija ca varza sa fie sub nivelul lichidului. Butoiul se poate pastra in bucatarie, in pivnita, in camara (temperatura optima este de 17-19 grade Celsius), astfel ca murarea verzei se va face mai repede. la fiecare doua zile pritocim lichidul. Numai pritocind vom obtine o moare de varza limpede si placuta la gust. Dupa murare mutam butoiul intr-un loc mai racoros. Pe masura consumului, putem pune peste betele de lemn catre o sticla de plastic (fara eticheta), plina cu apa, pe care o proptim cu ajutorul capacului de butoi. Dupa consumarea verzei putem pune moarea ramasa in sticle inchise ermetic, pastrate la rece, pe parcursul verii vom putea acri ciorbele.